Bătrânii singuri din satele României riscă să rămână fără ajutoarele primite de la ONG-uri

Ultima actualizare: 03-09-2020 19:41

Bătrânii singuri uitați prin satele României riscă să piardă ajutorul pe care îl primeau de la organizațiile non profit.

Pe perioada pandemiei, sponsorizările au fost aproape inexistente, așa că aceste servicii, vitale pentru vârstnici, vor dispărea fără finanțare. De ani de zile, cei aflați în fruntea Ministerului Muncii promit o strategie pentru îngrjirea persoanelor în vârstă, însă până acum nu au făcut nimic concret.

- Domnul Carp, bună ziua! Ce mai faceţi?
- Cu bătrâneţea .
- Am noroc cu fata asta că vine şi mă îngrijeşte
- Aurica, nu?
- Mai spală o cămaşă.

Aurica este cea care vine săptămânal să-l viziteze pe nea Costică. E angajată Fundaţiei de Sprijin Comunitar din Bacău, unul dintre puţinele ONG-uri din ţara care oferă îngrijire la domiciliu bătrânilor singuri.

În casa Mariei Rusu nu intra nimeni cu zilele. E singură şi neputincioasă la cei 84 de ani pe care i-a împlinit anul acesta.

Maria Rusu: "Nu mai pot, că omul l-am îngropat acu. Io-s singură ce să mai fac? Să le fac pe toate. Nu vine nimeni nici să mă vadă măcar. Am noroc de Mihaela, că uite, vine fata asta, mai vine "mamaia, ai nevoie de ceva?". Mai ia şi de pâine, mai ia şi de udătura când nu am. Când am, mai face repede la aragaz."

Salariul Mihaelei e plătit din sponsorizările pe care le primeşte Fundaţia de Sprijin Comunitar. În judeţul Bacău, 900 de vârstnici primesc săptămânal vizita celor 68 de persoane plătite de fundaţie. Cum donaţii nu prea mai sunt, proiectul este în pericol să se oprească.

Ionuț Chiriță, reprezentantul FSC Bacău: "Se anunţă vremuri grele. Mediul de afaceri e deja afectat de criză de coronavirus şi în acest fel sponsorizările au scăzut şi probabil vor scădea şi mai mult."

În ţara noastră trăiesc aproape cinci milioane de vârstnici. Un sfert dintre ei au fost singuri în perioada de urgenţă, potrivit unui studiu făcut de IRES. În perioada pandemiei, mai mult de jumătate dintre ei s-au temut să nu se infecteze cu virusul Sars-CoV-2, iar 20% au simţit că au fost părăsiţi de toată lumea. De ani de zile, miniştrii Muncii promit strategii şi fonduri pentru îngrijirea lor în propriile case, însă nimic nu s-a întâmplat până acum, iar toată lipsa aceasta de reacţie şi grijă ne arata cât de săracă e de fapt România.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!