Focar de Covid-19, izbucnit la un azil de bătrâni din Brăila. 66 de cazuri confirmate

Ultima actualizare: 27-08-2020 18:48

Un nou focar de COVID-19 a izbucnit într-un azil pentru vârstnici, din Brăila. Sunt 66 de cazuri confirmate până acum.

Totul ar fi pornit de la un angajat care s-a testat pentru că urma să plece în concediu, în Grecia. Aici e și problema, spune Direcția de Asistență Socială.

Pacientul zero vine din rândul personalului auxiliar, care nu trece prin testarea obligatorie la care sunt supuși cei de specialitate.

Medicii cred că pacientul zero este un angajat care face parte din personalul auxiliar al azilului. Omul s-a testat benevol pentru că urma să plece în vacanță în Grecia. A descoperit, însă, că poartă virusul SARS-COV2. Și-a anunțat colegii de serviciu, dar și Direcția de Sănătate Publică.

Nicoleta Oancea, director Direcția de Asistență Socială Brăila: „Metodologia celor de la Direcția de Sănătate Publică este incorectă, această testare se face numai pentru personalul de specialitate nu și pentru personalul auxiliar sau personalul administrativ. Primul caz a plecat de la o persoană din partea auxiliară netestata.”

Căminul are o capacitate de 160 de locuri - 129 sunt ocupate în prezent. Funcționează cu 73 de angajați. Doar astăzi, 21 de teste au ieșit pozitive. Sunt 66 de infectări confirmate până acum.

Simona Drăghincescu, subprefect Brăila: „Măsurile sanitare sunt luate deja, dezinfecțiile sunt făcute, personalul și persoanele instituționalizate care sunt confirmate pozitiv respectă prevederile legale în vigoare și vom proceda în același fel în perioada urmatoatoare."

Majoritatea celor infectați prezintă simptome ușoare sau sunt asimptomatici. Doar câțiva s-au plâns de febră sau de o tuse ușoară. Șapte bolnavi au mers, totuși, într-un spital COVID.

Dr. Gabriel Ciochină, director DSP Brăila: „Deocamdată confirmate, inclusiv cu ultimele probe care au venit și cu precizarea că mai sunt 46 de probe în steptare sunt 61 de persoane instituționalizate în marea lor majoritate asimptomatici. Sunt și cu forme ușoare, au prezentat tuse, febră. Din rândul personalului 5 persoane.”

Până astăzi, în județul Brăila au fost confirmate peste 1500 de infectări. Sunt și 58 de decese.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO