Basescu, despre contractul dintre Bechtel si statul roman: "Ambii parteneri au vrut sa fure"

14-09-2011 22:43

Basescu, despre contractul dintre Bechtel si statu...
Basescu, despre contractul dintre Bechtel si statu...

Contractul incheiat de stat cu compania Bechtel a fost unul in care "ambii parteneri au vrut sa fure". Declaratia a fost facuta de presedintele Traian Basescu, la intalnirea cu romanii din Washington, cand a fost intrebat de rezilierea contractului.

Statul roman a platit companiei Bechtel nu mai putin de 24 de milioane de euro pentru fiecare kilometru de autostrada. Nu au fost insa multi kilometri: 52, in 9 ani, din cei 413 negociati.

"Construiam cea mai scumpa autostrada din lume intr-un contract in care ambii parteneri au vrut sa fure. Un contract care s-a atribuit fara licitatie si un contract care ne-a dus la niste preturi exorbitante. Recomandarea Bancii Mondiale ar fi trebuit sa fie: 'Atentie, stat roman, ca noi lucram cu voi de vreo 20 de ani, nu faceti acest contract, ca a fost public si atunci Banca Mondiala a tacut si acum vine sa dea oarecare lectii'. Imi pare rau. Si banca a tacut, si Fondul a tacut, si BEI a tacut, si BERD a tacut", a spus Traian Basescu.

La inceputul lunii august, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat ca Bechtel va termina constructia celor doua tronsoane de autostrada incepute, in cazul celorlalte sase constructorii urmand sa fie alesi in urma licitatiilor.

Costul de construire a autostrazii Transilvania va fi redus la 6,9 milioane euro/km, cu circa 50% mai putin, a spus ministrul.


VIDEO PROTVPLUS.RO