Ancheta în cazul avionului care a survolat mai multe țări membre NATO este în toi. Chiar dacă se știe că aeronava era înmatriculată în Lituania nu au fost găsiți deocamdată cei care au zburat în spațiul NATO fără aprobare.  

În Bulgaria avionul este cercetat bucată cu bucată, iar autoritățile sunt rezervate în declarații.

Avionul misterios a fost descoperit de autoritățile bulgare pe un aeroport părăsit într-o zonă rurală din centrul Bulgariei. Piloții dispăruseră. La fața locului au ajuns pirotehniști și medici legiști, dar până acum autoritățile de la Sofia au preferat să țină secret rezultatul investigațiilor.

Krasimir Kanchev, reporter bTV: ”Suntem la un aeroport abandonat, în apropiere de satul Buhovci, între Shumen și Targovishte. Așa cum vedeți, anchetatorii investighează avionul. Poliția l-a descoperit după un apel de la Ministerul Apărării. Verificările au început în urmă cu câteva ore, mai întâi o echipă de pirotehniști și apoi o căutare de amprente și material biologic. Un câine de urmă a căutat droguri. Nu avem încă detalii despre rezultate. Ancheta continuă”.

Aeronava de tip Beechcraft ar fi plecat din Lituania, a ajuns în Ungaria unde a oprit pentru alimentare la Debreczen. De acolo, a decolat în jurul orei 17:30 fără plan de zbor și fără transponder activat, cum se numeşte dispozitivul care îl face vizibil și identificabil pe radar.

Endre Molnar, pilot: ”Presupunem că a fost închis transponderul și posibil că nici stația radio nu a funcționat, dată fiind situația nu a putut fi monitorizat pe radar și nu a putut ţine nimeni legătura radio cu dânșii”.

Avionul a traversat Ungaria, urmărit de avioanele militare maghiare, a intrat în Romania, unde a fost interceptat de F16 americane şi apoi de cele pilotate de români și a ajuns în Bulgaria unde a aterizat fără să mai fie monitorizat din aer.

Cazul rămâne învăluit în mister câtă vreme până la această oră autoritățile din 7 țări pe care avionul le-a tranzitat, din Lituania pana în Bulgaria, nu au reușit să-l identifice pe proprietarul aeronavei și nici pe cei care au zburat fără drept, prin spațiul aerian al celei mai puternice alianțe militare din lume.