Sute de copaci uscați vor fi tăiați în București, după ce o femeie a fost rănită grav. „Dacă îți pică în cap e ireversibil”
După incidentul din Sectorul 1, autoritățile vor tăia aproape patru sute de copaci uscați din București. Între timp, femeia de 38 de ani rănită grav de o creangă în parcul Bazilescu este în stare critică.
Doctorii îi dau puține șanse și chiar dacă își revine, victima care suferă de scleroză ar putea rămâne cu sechele.
Rănită în weekend în Parcul Bazilescu după ce o creangă a căzut peste ea, Oana se află în stare critică la spitalul Elias. Este în comă indusă și a trecut cu greu peste noapte, spun surse medicale.
În imaginile surprinse de camerele de supraveghere se observă creanga care a căzut de la o înălțime considerabilă, dar și salvatorii sosiți la fața locului.
Primăria Capitalei a anunțat că vrea să taie toți arborii uscați din două parcuri pe care le administrează.
Numai în Parcul Herăstrău din București, primăria Capitalei a identificat 287 de copaci uscați întregime. Asta înseamnă, potrivit peisagiștilor, aproape 30% dintre arborii prezenți aici. Iar dacă nu este îndepărtat, oricare dintre acești copaci ar putea cădea și provoca oricând o tragedie. Autoritatea locală a promis că îi va tăia și va planta în locul lor alți arbori.
O sută de copaci uscați vor fi tăiați și din Parcul Circului din Sectorul 2.
Doamnă: „Sunt o mulțime, sunt mulți copaci și eu sunt de acord cu tăierea lor, chiar dacă nu sunt de aici, văd la televizor situații clare de accidente din cauza copacilor.”
Doamnă: „Dacă îți pică în cap e ireversibil, deci copacii care reprezintă un pericol public trebuie tăiați și înlocuiți cu niște copaci tineri.”
La un an și jumătate după ce un copac uscat rupt de vânt a căzut peste ea în timp ce se ducea la facultate, Anda Arghir este în scaun cu rotile. Părinții au făcut un credit ipotecar și s-au mutat la parterul unui bloc ca să o ajute. Avocatul său a cerut o despăgubire de 2 milioane de euro, bani la care familia poate doar să spere. Cercetările după incident - făcute de secția 20 - nu au avansat prea mult, acuză oamenii. Polițiștii încă strâng probe.
Anda Arghir: „Eu am avut declarația după un an și mi se pare că se mișcă destul de greu lucrurile și acum trebuie să așteptăm ca dosarul să ajungă la procuror”.
Reporter: Îți mai aduci aminte ziua respectivă?
Anda Arghir: „Da, nu prea ai cum să uiți. Mergeam pe facultate, era o zi mai ploioasă, eram cu umbrela și pur și simplu am auzit un trosnet și apoi m-am uitat în față și în dreapta am văzut cum cade copacul. Și am alergat în direcția opusă și îmi amintesc că m-am trezit pe spate. Sunt cumva mai bine decât la început pentru că m-am obișnuit cu noul stil de viață pe care îl am. Sunt pusă pe treabă, pe recuperare și cam asta e viața mea acum.”
Fără un Registru Verde care să țină evidența copacilor cu probleme din București, vom fi martori la o nouă tragedie, spun peisagiștii.
În parcul Romanescu din Craiova, autoritățile au montat indicatoare prin care oamenii sunt avertizați să se îndepărteze de arborii bătrâni dacă vântul bate mai puternic.