Augustin Lazăr, de Ziua Justiției: „Independența procurorilor e o necesitate”. Mesajul lui Tudorel Toader

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 01 Iulie 2018 11:30
Categorie: Actualitate
Tudorel Toader si Augustin Lazar

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat duminică, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, că Justiția este esențială în procesul de consolidare a statului de drept. Și procurorul general al României, Augustin Lazăr, a transmis un mesaj.

„Ziua Justiţiei se sărbătoreşte în prima duminică din luna iulie, potrivit art. 2 din Hotărârea de Guvern nr. 364/1994. Justiţia este un serviciu de interes public, esenţială în procesul de consolidare a statului de drept, este şi trebuie să fie în slujba cetăţeanului, garantul realizării drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Le mulţumesc şi îi felicit pe toţi magistraţii, judecători sau procurori, întreg personalul auxiliar de specialitate, care, cu profesionalism şi onestitate, realizează sau participă la realizarea justiţiei. La mulţi ani !", a scris Tudorel Toader.

Și procurorul general al României, Augustin Lazăr, a transmis un mesaj cu acest prilej. El le-a spus oamenilor să aibă încredere în procurori că vor acţiona cu profesionalism şi imparţialitate pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, subliniind că independenţa procurorilor nu este un privilegiu, ci o necesitate.

„Prima duminică a lunii iulie este dedicată, începând din anul 1994, sărbătoririi Zilei Justiţiei, moment aniversar, dar şi simbolic pentru toţi cei care lucrăm în sistemul judiciar, în sensul recunoaşterii rolului important pe care justiţia îl are în societate. Din acest motiv, Ziua Justiţiei trebuie să reprezinte un prilej de reflecţie şi de analiză a parcursului şi evoluţiilor înregistrate de sistemul judiciar, în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani. Am în vedere atât seria modificărilor legislative care afectează magistratura şi justiţia penală, cât şi atacurile la adresa judecătorilor şi procurorilor, mult mai dure şi mai frecvente în această perioadă", a transmis  Augustin Lazăr în mesajul de Ziua Justiţiei.

Potrivit procurorului general magistratura trebuie să dea un semnal de unitate şi de implicare atunci când sunt în discuţie chestiuni fundamentale, care privesc esenţa justiţiei ca serviciu public.

„Justiţia înseamnă adevăr şi dreptate, iar noţiunile de adevăr şi de dreptate sunt inerente naturii umane, nu se poate trăi fără ele. Practicarea justiţiei pentru aflarea adevărului şi pentru a se face dreptate este o misiune onorantă: a da supremaţiei legii rangul de normalitate, de regulă în societate reprezintă o garanţie a echilibrului necesar unei ordini sociale democratice. Din acest punct de vedere, avem o responsabilitate imensă faţă de societate, pe care o putem îndeplini doar prin garanţiile de independenţă conferite de Constituţie. Independenţa procurorilor nu este un privilegiu conferit în interesul procurorilor, ci o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi al corectitudinii relaţiei dintre stat şi cetăţean", a mai precizat Lazăr.

Totodată, el le-a transmis cetăţenilor să aibă încredere în procurori că vor acţiona cu profesionalism şi imparţialitate pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

„În acest context, doresc să le transmit cetăţenilor, justiţiabili sau nu, să aibă încredere în procurori, să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituţiei, că vom acţiona cu profesionalism şi imparţialitate pentru a le apăra drepturile şi libertăţile fundamentale. Nu în cele din urmă, vreau să îmi exprim respectul şi aprecierea faţă de întreg corpul de magistraţi, judecători şi procurori, faţă de celelalte profesii juridice (avocaţi, notari, executori, personal auxiliar din instanţe şi parchete, experţi), faţă de toţi cei care, în cadrul sistemului judiciar, îşi exercită profesia cu responsabilitate faţă de societate şi cetăţeni, aplicând şi respectând legea", a conchis Lazăr mesajul de Ziua Justiţiei. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tudorel Toader si Augustin Lazar Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Tudorel Toader, mesaj transmis angajaţilor din penitenciare
Tudorel Toader, mesaj transmis angajaţilor din penitenciare
Modificări la Codul Penal. Deținuții pot fi eliberați mai repede. Toader propune 1900 lei prag la abuz în serviciu
Modificări la Codul Penal. Deținuții pot fi eliberați mai repede. Toader propune 1900 lei prag la abuz în serviciu
Toader consideră ”cât se poate de firească” cererea de publicare a listei magistraţilor care au urmat cursuri SRI
Toader consideră ”cât se poate de firească” cererea de publicare a listei magistraţilor care au urmat cursuri SRI
ICCJ reacţionează, după ce Dăncilă şi Toader au vorbit de încălcarea unei decizii CCR
ICCJ reacţionează, după ce Dăncilă şi Toader au vorbit de încălcarea unei decizii CCR
VIDEO PROTVPLUS.RO
rapire
Un turc care își răpise copiii din Suedia, prins în România. Ce riscă bărbatul
Imagini şocante cu tineri care abia se mai ţin pe picioare, după ce ar fi consumat un drog extrem de periculos
Un șofer băut a lovit trei mașini parcate. O persoană a fost rănită
Cine sunt victimele avalanșei din Bucegi: „Un om atât de inteligent, cult şi bun”
Pompierii au stabilit cauza incendiului de la fabrica din Mureș
Şeful Poliţiei Capitalei, schimbat din funcţie. Cine îl înlocuiește
avalansa
Operaţiunea de recuperare a turistului ucis de o avalanşă în Munţii Bucegi, reluată luni dimineaţa
Târgul de Crăciun din Cluj, în atenția Europei. Impresiile lăsate turiștilor din Dubai și Germania
Explozie puternică într-un apartament din Hunedoara. Ce au descoperit apoi pompierii
Audierea lui Carmen Iohannis la Parchetul General, amânată
Trei răniți în Arad după impactul violent frontal dintre două mașini
Polițist agresat la Calafat în timp ce încerca să aplaneze un scandal între două grupuri