Atacul sângeros de la Săpoca: starea răniților. Dezvăluiri din anchetă


Ultimul update: Luni 19 August 2019 13:52
Data publicarii: Luni 19 August 2019 13:32
Categorie: Stiri actuale

Încă un pacient atacat la Spitalul de psihiatrie Săpoca a decedat, iar bilanţul nenorocirii se ridică astfel la cinci morţi: 3 bărbaţi şi două femei.

Măcelul putea fi evitat, susţine ministrul Sănătăţii, care a vizitat duminică seara ospiciul. Între timp, managerul spitalului şi-a dat demisia.

Totul a pornit după ce un individ internat pentru alcoolism, la cererea familiei, a făcut o criză, când un alt pacient a fost cazat în acelaşi pat cu el. Dezlănţuit, omul s-a folosit de un stativ medical, şi, pe lângă pacienţii omorâţi, a mai rănit grav opt persoane.

Ancheta ordonată de ministrul Sănătății a scos la iveală neglijențe grave din partea personalului şi nerespectarea procedurilor. Luni dimineaţă, în urma raportului Corpului de control al ministerului Sănătăţii, managerul Spitalului Săpoca şi-a dat demisia.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Măsurile pe care MS le-a decis sunt legate de o plângere penală pe care o vom depune privitor la activitatea medicului de gardă, a asistentelor care au fost în tura de noapte atunci când s-au produs crimele. Nerespectarea procedurilor, a regulamentelor duce la astfel de situaţii. Nu are legătură cu politicul, cu organizarea sistemului de sănătate, are legătură cu faptul că cineva nu şi-a respectat atributiile''.

Potrivit ministrului Sănătăţii, în urma cercetărilor a reieşit că bărbatul de 38 de ani a fost internat joi seara în saloanele sub supraveghere. Sâmbătă noapte, însă, un alt pacient a fost adus la spital şi a fost cazat în acelaşi pat cu individul care ulterior a făcut măcel.

Măcelul s-a derulat puţin după ora 3, când cei mai mulţi dintre pacienţi dormeau. Bărbatul în vârstă de 38 de ani a folosit un stativ metalic şi a făcut o criză de o agresivitate ieşită din comun - mai întâi în salonul său, apoi în camera alăturată. Potrivit martorilor, în mai puţin de un minut a făcut 13 victime. Pintea a negat această ipoteză

Viorica Mihălașcu, director Spitalul Săpoca: "Lucrurile s-au derulat foarte rapid. În primul salon, pacienţii nu au reacţionat. În cel de-al doilea salon, când am mers și s-au auzit țipete, personalul a încercat să intervină, dar el a ieşit pe geam. Nu a fost niciun moment agresiv. Toată evoluţia din puţinul timp nu a dat niciun semnal de alarmă că ar putea evolua aşa. Primea un tratament conform patologiei şi simptomelor pe care le prezentă".

Individul dezlănţuit a fost oprit înainte să evadeze.
 

Autorul este în spital, sub tratament

 

Între timp, agresorul imobilizat de agenţi a fost sedat. Abia acum se află într-o cameră de izolare.

Cătălin Radu, procuror Parchetul Buzău: "În prezent, autorul este în spital sub tratament, sub paza departamentului de acţiuni speciale. Urmează audierea ca suspect, sesizarea judecătorului pentru internarea nevoluntară, ca să se vadă dacă a săvârşit faptele cu discernământ".

Bărbatul este din satul Săgeata şi fusese internat la cererea familiei, iniţial la spitalul judeţean Buzău, apoi la cel de psihiatrie.

Agresorul a primit mandat de internare medicală provizorie la acelaşi spital de psihiatrie şi va fi supus unei expertize pentru a se stabili dacă a avut discernământ în momentul atacului.

În 2002, tot la Săpoca un alt pacient s-a baricadat în salon şi şi-a incendiat colegii. Nouă persoane au fost atunci grav rănite.

Două dintre victime vor fi operate 

 

Doi pacienţi victime ale atacului de la Săpoca şi care au fost transferaţi la Spitalul Bagdasar din Bucureşti ar putea fi operaţi luni, a informat Ministerul Sănătăţii.

“Stare stabilă în continuare a celor trei pacienţi. Bărbatul va intra azi în operaţie, e posibil şi una dintre femei”, a precizat sursa citată, informează Agerpres.

În ceea ce privește starea pacienților internați la Spitalul Universitar, medicii au anunțat că pacienta de 80 de ani, care a fost operată duminică, rămâne in stare gravă. Aceasta a suferit o traumă cranio-cerebrală foarte severă cu hemoragii multiple.

Din cauza varstei inaintate și a antecedentelor medicale, doctorii sunt rezervațti în privința șanselor de supravietuire.

Starea celei de-a doua paciente, de 72 de ani, este stationara, severă. Prognosticul se mentine rezervat.

Ambele paciente care au ajuns la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti sunt internate pe sectia de Terapie Intensiva, monitorizate de echipe mixte medicale care depun toate eforturile necesare pentru ingrijirea lor.

Unul dintre pacienții internați la Spitalul Pantelimon, un bărbat de 74 ani, a fost operat duminică, este intubat, in comă profundă, starea acestuia fiind gravă.

O altă pacientă, o femeie de 60 de ani, este in stare stabilă, staționară, sub supraveghere.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ministrul Sănătății: 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate
Ministrul Sănătății: 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate
Atacul de la Săpoca a fost filmat. Pintea:
Atacul de la Săpoca a fost filmat. Pintea: "Nu se putea întâmpla într-un minut"
Noi dezvăluiri despre spitalul de la Săpoca. Ce a descoperit ministrul Sorina Pintea
Noi dezvăluiri despre spitalul de la Săpoca. Ce a descoperit ministrul Sorina Pintea
VIDEO PROTVPLUS.RO
ambulanta
Motivul pentru care o femeie s-a urcat pe acoperişul Spitalului de Psihiatrie din Sibiu
Cum încearcă dezvoltatorii imobiliari să atragă clienți. Avantajele noilor locuințe
Crima din Timișoara. Și-a ucis fosta iubită, apoi și-a sunat mama. Reacția femeii
Prejudiciu uriaș creat de defrișări ilegale: peste 3.300 de copaci tăiaţi în Munţii Rodnei
Moarte învăluită în mister în Bistriţa-Năsăud. Cum a fost găsit un bărbat
Un român membru într-o grupare mafiotă din Italia, prins în Buzău. Era urmărit din martie
Cal salvat de pompieri la Galați
Cal salvat de pompieri la Galați. Căzuse într-un bazin de decantare a gudronului
Deţinutul periculos evadat de la Penitenciarul Focşani, căutat de poliţie cu elicopterul
Mario Iorgulescu nu poate fi audiat de procurori. De ce nu s-au luat măsuri împotriva sa
Poliţia Capitalei cere ajutorul cetăţenilor pentru găsirea unei minore. Unde a dispărut
Un pitbull agresiv a atacat o femeie și i-a omorât câinele, pe o stradă din Alba Iulia
Șapte urmăriţi internațional, aduşi în țară de polițiștii români. În ce ţări fugiseră