Lung șir de erori în cazul atacului cu 13 victime. Criminalul, reinternat la Spitalul Săpoca

Dată publicare: 19-08-2019 07:22
Dată actualizare: 19-08-2019 09:14


Tragedia din Spitalul de Psihiatrie Săpoca putea fi evitată. Este prima concluzie a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. 4 oameni au murit şi alţi 9 sunt răniţi în urma măcelului.

Măcelul din Spitalul de Psihiatrie Săpoca putea fi evitat. Este prima concluzie a ministrului Sănătăţii Sorina Pintea, care a vizitat duminică seară ospiciul şi a declarat că va supraveghea personal ancheta.

Totul a pornit după ce un individ internat, pentru alcoolism şi-a pierdut complet controlul şi a ucis cu brutalitate 3 bărbaţi şi o femeie de 38 de ani. Alţi 9 pacienţi au, răni grave.

Asasinul a zdrobit practic cu un stativ de perfuzii oameni fără nicio apărare. Asta, în timp ce asistentele au privit, neputincioase tabloul de coşmar.

Ancheta ordonată de minstrul Sănătății, Sorina Pintea, a scos la iveală neglijențe grave din partea personalului şi nerespectarea procedurilor.
 

Ucigașul a fost pus în pat cu alt bolnav
 

Potrivit acesteia, în urma cercetărilor a reieşit că bărbatul de 38 de ani, a fost internat joi seara în saloanele sub supraveghere. Sâmbătă noapte însă, un alt pacient a fost adus la spital şi a fost cazat în acelaşi pat cu individul care a făcut măcel.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "S-a produs un şir un lung şir de erori umane şi reiterez ideea că această tragedie putea fi evitată. În fişa postului asistentei medicale scrie negru pe alb că nu se lasă la îndemână pacienţilor obiecte contondente. Al doilea lucru care m-a frapat este faptul că la ora 1:45 în noaptea de sâmbătă spre duminica a fost internat un pacient, internat tot cu etilism şi care a fost pus în pat cu pacientul Lungu Ştefan, în condiţiile în care în acel pavilion existau paturi libere. "

Sorina Pintea mai susţine că spitalul nu are o problemă cu lipsa personalului.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "Nu se pune problema lipsei de personal, în acel moment în pavilion erau 7 asistente medicale şi trei infirmiere."

Angajaţii care se fac vinovaţi de neglijenţă vor răspunde penal

Ministrul Sănătăţii va anunţa luni ce măsuri va lua, şi promite că angajaţii care se fac vinovaţi de neglijenţă vor răspunde penal. La spital a fost prezenta şi mama uneia dintre victime.

Viorica Stan - mama unei victime: "Dânsa mi-a luat-o de la terapie, de la reanimare, ea nu putea să meargă, era cu perfuzii...mi-a luat-o şi a dus-o la salonul unde sunt oameni normali. A fost mutată, dacă nu o mută ea nu murea."

Măcelul s-a derulat puţin după ora 3, când cei mai mulţi dintre pacienţi dormeau. Bărbatul în vârstă de 38 de ani s-a înarmat cu un stativ metalic şi cu o agresivitate ieşită din comun s-a năpustit asupra colegilor de salon. Câteva secunde mai târziu a intrat şi în camera alăturată. Potrivit martorilor în mai puţin de un minut a făcut 13 victime.

Numai norocul a făcut ca individul dezlănţuit să fie oprit înainte să dispară din spital. În plină noapte, ambulanțele au ajuns una după alta la spitalul din Săpoca, iar din pricina numărului mare de victime a fost activat planul de urgenţă. În prima fază două dintre victimele în stare foarte gravă au fost aduse la Bucureşti cu un elicopter SMURD.

Motivul pentru care răniţii au fost aduşi în Bucureşti este ca în spitalul din Buzău nu există secţie de neurochirurgie. O femeie de 80 de ani cu traumatism cranio-cerebral a fost operată la Spitalul Universitar iar medicii o ţin sub observaţie permanent. Alţi doi răniţi sunt în comă profundă intubaţi şi ventilaţi mecanic. Sunt internaţi în secţiile de terapie intensivă dar medicii sunt revervati în privinţa şanselor de supravieţuire.
 

Criminalul, reinternat la Spitalul Săpoca pentru stabilirea discernământului
 

Între timp, agresorul a fost imobilizat de agenţi iar personalul medical l-a sedat. Bărbatul are 38 de ani şi este din satul Săgeata. A fost internat joi seara, la cererea familiei. Iniţial la spitalul judeţean Buzău apoi la cel de psihiatrie.

Agresorul a primit mandat de internare medicală provizorie la acelaşi spital de psihiatrie şi va fi supus unei expertize pentru a se stabili dacă bărbatul a avut discernământ în momentul atacului.


VIDEO PROTVPLUS.RO