Sute de credincioși la pelerinajul la Peștera Sf. Andrei. Arhiepiscopul Tomisului: "Nu vorbim de boală la Sfântul Andrei"

30-11-2020 16:15


Sute de credincioși la pelerinajul la Peștera Sf...
Pelerinaj la Peștera Sf. Andrei, în plină pande...

Aproximativ 500 de credincioși au participat, luni, la slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Teodosie la mănăstirea Sfântului Andrei din județul Constanța.

 

Deși autoritățile au avertizat că cei care se deplasează în zona fară a ține cont de restricții riscă sancțiuni, au fost au fost grupuri organizate care au ajuns la peștera Sfântului Andrei. Polițiștii și jandarmii nu au interzis accesul la slujbă, însă au solicitat datele personale ale tuturor participanților urmând ca aceștia să fie sancționați, dacă au încălcat prevederile legale.

 

Pe o vreme aspră, încă de la primele ore ale dimineții, în zona mănăstirii Sfântul Andrei au început să sosească pelerinii, inclusiv din alte județe ale țării.

Reporter: "Știați că sunt restricții? "
Participant: "Da, de la televizor am aflat, însă am venit la părinții soției, sunt de aici din zonă și am zis dacă se poate să aprind o lumânare".

Un moment delicat a fost în jurul orei 10, când pe drumul de acces către mănăstire au început să sosească în convoi autoturisme și microbuze pline de oameni.

Polițiștii și jandarmii i-au verificat pe șoferi și călători, și le-au transmis avertismente.

Reporter: "De unde sunteți?
Participant: Suntem din Dacia liberă, mai contează localitatea?
Reporter: Cum vi se par aceste măsuri?
Participant: Sunt absurde, dar sunt rezitoare pentru noi creștinii. Ce să spunem, tot răul spre bine cu mila lui Dumnezeu înainte".

În incinta mănăstirii și în apropierea peșterii Sfântului Andrei, credincioșii au respectat măsurile de prevenție sanitară.

Pe tot parcursul slujbei religioase, au purtat masca și au menținut distanța semnalată, de altfel, prin marcaje speciale.

La peștera Sfântului Andrei racla cu moaște a fost dezinfectată după vizita fiecărui credincios.

Localnică: "Suntem din zonă"
Reporter: "Pentru ce vă rugați astăzi? "
Localnică: "Pentru sănătate, pentru toate cele".

După terminarea slujbei, arhiepiscopul Tomisului Teodosie a afirmat că nu se teme de eventualele îmbolnăviri provocate de participarea credincioșilor la sărbătoarea Sfântului Andrei.

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului:  "Dacă a venit la sfântul Andrei o persoană, a venit să-l caute pe Dumnezeu, aici s-a întâlnit cu Dumnezeu. Nu mai vorbiți de boală, noi nu vorbim de boală la Sfântul Andrei".

La rândul lor, reprezentanții Jandarmeriei susțin că deocamdată nu au fost date amenzi, ci doar avertismente.

Lt. Alexandru Iacob, Jandarmeria Română: "Până la acest moment, nu au fost incidente din cele de menționat. Santiunile, cum sunt prevăzute de ordonanța 2, constau în avertismente verbale sau scris și amenda. Până în acest moment, am aplicat avertismente verbale".

Din 2012, praznicul Sfântului Apostol Andrei a devenit în România zi de sărbătoare legală.

 

 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO