Angajati ai Oficiului de Cadastru Iasi, suspectati de fraude imobiliare, au fost audiati la DNA
Mai multi angajati ai Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi suspectati de implicare in afaceri ilegale cu terenuri si imobile au fost chemati, miercuri, la DNA, pentru audieri. Printre cei vizati se afla si directorul institutiei.
Este vorba despre Narciza Nedelcu, consilier judetean al PDL. Surse judiciare afirma ca in total zece angajati ai OJCPI Iasi ar fi fost chemati la audieri la sediul DNA Iasi, iar acuzatiile se refera, printre altele, la fals si uz de fals.
In jurul orei 12.00, Nedelcu s-a intors la sediul OJCPI, refuzand sa faca declaratii in legatura cu audierile de la DNA Iasi. In decembrie 2011, doi angajati ai OJCPI Iasi, Cosmin Radu si Ovidiu Plesescu au fost arestati, alaturi de alte patru persoane, fiind acuzati de implicare in afaceri ilegale cu terenuri si imobile in municipiul Iasi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cele sase persoane au fost ulterior eliberate, iar din luna februarie a acestui an ancheta a fost preluata de procurorii DNA, dupa ce DIICOT si-a declinat competenta in acest caz. Ancheta a fost declansata de procurorii DIICOT la jumatatea anului 2011, dupa ce unui iesean i s-a propus sa cumpere un teren in municipiu, acesta constatand, dupa ce s-a deplasat la amplasamentul respectiv, ca, de fapt, terenul era al lui.
Barbatul a depus o reclamatie la Oficiul de Cadastru din Iasi, care a declansat o ancheta interna. In urma acesteia, doi angajati ai Oficiului, Ovidiu Plesescu si Cosmin Radu, au fost sanctionati prin taierea a 10 la suta din salariu, iar conducerea institutiei a sesizat anchetatorii pentru a fi incepute cercetari.
In total, o grefiera, trei angajati ai Oficiului iesean de Cadastru si Publicitate Imobiliara si alte 17 persoane sunt cercetate in legatura cu afacerile imobiliare din Iasi, prejudiciul fiind considerat de catre DIICOT drept unul considerabil, avand in vedere suprafata mare si amplasamentele terenurilor.
Potrivit DIICOT, membrii gruparii identificau terenuri situate in zone centrale ale municipiului Iasi, proprietatea Cosiliului Local Iasi, neocupate si fara intabulare, si falsificau actele de provenienta ale acestora (contracte de vanzare-cumparare autentificate la fostul Notariat de Stat, certificate de mostenitor, hotarari judecatoresti). Folosind aceste documente falsificate, inculpatii cumparau aparent legal terenurile, prin intocmirea de contracte de vanzare-cumparare simulate, imobilele fiind astfel introduse in circuitul civil si revandute unor cumparatori de buna-credinta.
O parte din invinuiti se ocupau de intocmirea documentatiei cadastrale, care continea date neconforme realitatii si de certificarea datelor inscrise in documentatie, iar invinuitii angajati ai Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi efectuau operatiunile de intabulare, desi terenurile nu erau identificate cu numere topografice ori se aflau pe alte amplasamente ori pentru acestea nu existau documentele originale de provenienta.
Sursa: Mediafax
Etichete: imobiliare, dna, diicot, terenuri, audieri, cadastru,
Dată publicare:
09-05-2012 13:07