OMS sprijină România cu teste și concentratoare de oxigen, în timp ce oamenii nu se vaccinează și refuză să poarte mască

×
Codul embed a fost copiat

Reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății a avut prima discuție cu autoritățile române. Oficialii caută soluții pentru a rezolva criza sanitară și pentru a impulsiona campania de vaccinare anti-COVID.

Tot mai mulți experți se tem că în România s-ar putea dezvolta o nouă mutație a virusului, din cauza ritmului lent al vaccinării și accelerat al îmbolnăvirii.

Experta trimisă de Organizația Mondială a Sănătății în România, Heather Popowitz, are 20 de ani de experiență în gestionarea catastrofelor și situațiilor de criză sanitară. A manageriat criza Covid de la New York în perioada de vârf a pandemiei în America.

Heather Papowitz, expert al OMS în gestionarea situațiilor de criză: „Sunt aici cu autoritățile române și partenerii și, cel mai important, cu voi, comunitatea, să găsim soluții pentru a controla pandemia în România”.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „OMS ne sprijină și cu 36.000 de teste și 200 de concentratoare de oxigen”.

Citește și
OMS
OMS mobilizează o nouă echipă de experți pentru a investiga originea COVID: „Este ultima șansă”
Cristian Tudor Popescu, nemilos față de Călin Georgescu: „Victoria lui e...”

Am ajuns în această situație din cauza neîncrederii în vaccin, spun autoritățile. Cea mai mică rată de vaccinare este în mediul rural, în sudul și nord-estul țării.

 

”Oamenii nu respectă regulile, se merge așa, la liber”

 

Mi-e frică de efecte adverse”.

Sohatu, din județul Călărași, este una dintre comunele care au trecut de 10 cazuri de Covid la mia de locuitori. Dar puțini poartă mască de protecție, chiar dacă este obligatorie pe stradă.

Bărbat: "Restricțiile nu sunt chiar așa ca la oraș. Se mai intră și cu mască, dar unii mai omit să o poarte, cum sunt și eu".

Doar 15% dintre săteni sunt vaccinați. Când au văzut echipa de filmare, oamenii au scos măștile din buzunar și le-au pus la intrare în magazin.

Vânzător: "Vin fără măști, le spunem să poarte măști. Dar oamenii încă nu respectă regulile, se merge, așa la liber”.

Iar de certificat digital nu a auzit nimeni, pentru că aici barul este altceva decât la oraș.

Localnicii stau la un pahar la terasele improvizate în fața magazinelor. Care nu pot fi considerate un local, pentru care să poate fi solicitat certificat digital.

Daniela Al-Atieh este singurul medic din sat. Se zbate zilnic să îi convingă pe săteni să se vaccineze. Am găsit-o într-una din puținele zile în care era coadă la imunizare.

Reporter: Cum e situația Covid aici, infectări, vaccinați?
Daniela Al-Atieh, medic de familie: Roz. Sunt foarte multe cazuri, din fericire nu sunt copii. Până acum am vaccinat 300 de oameni. Eu sunt adepta vaccinului, este singura noastră soluție să scăpăm".

Reporter: Dumneavoastră v-ați vaccinat?
Bătrână: Da, dacă așa mi-au zis de la dispensar".

Iar în cazul bătrânilor, cifra de vaccinare este alarmant de mică, doar 20% dintre cei de peste 80 de ani sunt imunizați. Dacă o ținem în ritmul acesta, Organizația Mondială a Sănătății ne avertizează că abia peste 2 ani și 7 luni am putea să vedem toată populația imunizată.

Pe site-ul nostru, stirileprotv.ro, găsiți topul celor 20 de orașe din țară cu cea mai mare rată a incidenței cazurilor de Covid-19.

 

Protocol standard pentru OMS în cazul țărilor cu probleme

 

Organizația Mondială a Sănătății va sprijini România și cu 34.000 de teste RT-PCR și 200 de concentratoare de oxigen, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„În ceea ce privește managementul pandemiei, această colaborare a fost implementată încă din primele momente. Așa cum spunea foarte bine și doamna Heather Papowitz, această vizită vine în sprijinul situației din României, este bazată pe parteneriatul și pe colaborarea pe care Guvernul României o are cu Organizația Mondială a Sănătății și prin care ne dorim să lucrăm în echipă și să găsim cele mai bune soluții pentru a face față acestei situații prin care România trece în acest moment”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu în fața Ministerului Sănătății, în prezența expertei Heather Papowitz.

Întrebat dacă este o vizită care s-a materializat pentru că valul 4 a luat amploare în România sau mai degrabă este vorba despre un eveniment programat de mai multă vreme, Andrei Baciu a răspuns: „Face parte din protocolul standard al Organizației Mondiale a Sănătății ca atunci când într-un anumit teritoriu, într-o anumită țară, într-o anumită populație apare o situație de criză de sănătate publică, una crescătoare, ca atunci să-și intensifice prezența și să își intensifice de fapt sprijinul pe care îl acordă respectivei societăți, respectivului stat. Acest lucru se poate întâmpla și prin delegarea unui expert de talie internațională, cum se întâmplă și în cazul nostru, tocmai pentru facilita sprijinul pe care Organizația Mondială a Sănătății îl oferă României, iar aici aș mai aduce încă o completare”.

 

Anunțul oficial al OMS

 

Având în vedere creșterea cazurilor COVID-19 în România, Biroul regional OMS pentru Europa (OMS / Europa) își sporește sprijinul către țară prin detașarea unui expert senior care va consolida activitățile de răspuns la nivel regional și va facilita furnizarea de consumabile esențiale COVID-19, inclusiv 34.000 de teste rapide de diagnostic COVID-19 și aproape 200 de concentratoare de oxigen.

Acest sprijin tehnic extins va acoperi domeniile cheie ale luptei cu COVID-19, de la supraveghere, îndrumare, comunicări de risc și implicarea comunității până la lansarea vaccinului.

Dr. Heather Papowitz este cetățeană a Statelor Unite cu mai mult de 20 de ani de experiență în conducerea programelor de gestionare a riscurilor de urgență pentru sănătate și de dezastre, pregătire și răspuns de urgență.

În ciuda unui început foarte bun al campaniei naționale de vaccinare din România în decembrie 2020, au existat provocări programatice și operaționale în extinderea activităților de vaccinare. Mai puțin de 30 la sută din populație a fost complet vaccinată.

„Sunt încântat să lucrez cu autoritățile din România și pentru a aborda problema gravă a numărului scăzut de oameni vaccinați anti-COVID-19. O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile, reducerea riscului de spitalizare și deces și ameliorarea presiunii asupra sistemului de sănătate ”, a spus dr. Papowitz.

Vaccinarea împotriva COVID-19 ar trebui să fie combinată cu măsuri care să ajute la prevenirea răspândirii virusului, inclusiv spălarea regulată a mâinilor, distanțarea fizică, ventilarea spațiilor interioare și purtarea măștii.

 

Articol recomandat de sport.ro
„Meciul“ câștigat de Călin Georgescu, explicat de CTP „la pachet“ cu un avertisment: „Asta a început în România...“
„Meciul“ câștigat de Călin Georgescu, explicat de CTP „la pachet“ cu un avertisment: „Asta a început în România...“
Citește și...
Un român moare de Covid la fiecare 4 minute. OMS a venit să afle de ce nu ne vaccinăm, la un pas de o catastrofă umanitară
Un român moare de Covid la fiecare 4 minute. OMS a venit să afle de ce nu ne vaccinăm, la un pas de o catastrofă umanitară

Situația de la noi a atras atenția Organizației Mondiale a Sănătății, ai cărei reprezentanți au avut luni consultări cu responsabilii români pe tema campaniei de vaccinare.

OMS mobilizează o nouă echipă de experți pentru a investiga originea COVID: „Este ultima șansă”
OMS mobilizează o nouă echipă de experți pentru a investiga originea COVID: „Este ultima șansă”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că un nou grup de experți vor trebui să continue să investigheze cum a apărut COVID-19, printre alte maladii.

Șeful OMS: Administrarea celei de-a treia doze este
Șeful OMS: Administrarea celei de-a treia doze este "imorală" în condiţiile în care vaccinarea stagnează în Africa

Șeful OMS a transmis că administrarea celei de-a treia doze este "imorală" în condiţiile în care vaccinarea stagnează în Africa.

Recomandări
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii

„Tehnologia, bate sociologia”, a declarat astăzi deținătorul unui mare institut de cercetare din România.

Conducerea PNL a demisionat. Ilie Bolojan este președinte interimar. „Vom susține candidatura Elenei Lasconi”
Conducerea PNL a demisionat. Ilie Bolojan este președinte interimar. „Vom susține candidatura Elenei Lasconi”

Rezultatul dezastruos de la prezidențiale a dus la schimbări imediate în PNL. Conducerea partidului a demisiunat, iar preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan a fost validat, luni seară, în funcţia de preşedinte interimar al PNL.

Elena Lasconi, apel către „forţele democratice” în turul doi: Vom face propuneri concrete pentru a ne uni în fața pericolului
Elena Lasconi, apel către „forţele democratice” în turul doi: Vom face propuneri concrete pentru a ne uni în fața pericolului

Candidata USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, a declarat luni despre contracandidatul ei, Călin Georgescu, că este un admirator pe faţă al lui Putin şi este pe faţă împotriva NATO şi UE.