Matteo Politi și-a petrecut noaptea în arest. Prima reacție a iubitei lui

×
Codul embed a fost copiat

Italianul acuzat că s-a dat drept medic estetician a fost reținut miercuri seară pentru înșelăciune. El va ajunge joi în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Suspectul a încercat să fugă din țară cu un tren inter-regio, dar a fost descoperit la frontieră și adus în București, la audieri. La secția de poliție au ajuns iubita lui şi avocatul.

Italianul obținuse o parafă medicală de la Direcția de Sănătate Publica și a colaborat cu diverse clinici private. În acest context, DSP București a depus plângere penală la Parchetul General împotriva individului și împotriva a doua angajate ale instituției.

"N-o să dau nicio declaraţie în acest moment, vă rog să luaţi legătura cu avocatul nostru. Din acest moment nu mai răspund la nicio întrebare", a afirmat iubita lui Matteo Politi.

Citește și
Matteo Politi, fals doctor, Matthew Mode, doctor,
Diploma cu care falsul medic a operat in Romania. Angajatei DSP i-a fost mila de el
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Adus în Capitală, italianul acuzat că s-a dat drept medic estetician a ajuns în fața anchetatorilor pentru audieri.

Ciprian Nastasiu, avocatul italianului: "Este reţinut pentru 24 de ore. Principalul motiv este că a fost depistat la Curtici spre ieşire, deci ar fi suspiciuni că s-ar retrage de la o urmărire penală."

Ionuț Dana, şef Poliţie sector 1: ''In luna noiembrie s-a primit o plângere de la două persoane, doi medici, în legătură cu infracţiunea de înşelăciune săvârşită de acest italian. Celor 2 persoane le-a fost oferit spre închiriere un spaţiu comercial, mai exact un spaţiu dintr-o clinică privată, unde aceştia urmau să şi desfăşoare activitatea."

Potrivit poliţiştilor, cele două persoane i-au oferit 14.000 de lei cetăţeanului italian, dar spaţiul respectiv nu era al lui. În plus, individul a folosit o altă identitate în relaţia cu cei doi.

Ionuț Dana, şef Poliţie sector 1: "El are calitatea de suspect pentru infracţiune de înşelăciune. Între timp, colegiul medicilor a adresat o altă plângere în ianuarie parchetului. Cele două plângeri au fost reunite şi se efectuează cercetări pt a stabili dacă acesta a exercitat o profesie fără a avea autorizarea necesară."

Pentru înşelăciune, de exemplu, când le-a promis unor oameni că le închiriază o clinică medicală care nu-i aparţinea, judecătorii ar putea să-i dea o pedeapsă maximă de 5 ani de închisoare, pentru practica ilegală a medicinei ar putea primi 1 an de închisoare, iar pentru mutilarea pacientelor, dacă acestea depun plângere, ar mai putea primi maximum de pedeapsa de 4 ani. Pedepasa maximă pe care ar putea să o primească italianul care s-a dat drept medic şi a operat în România, deşi avea 8 clase şi era parcagiu, ar putea să sară lejer de 5 ani şi jumătate de închisoare.

Falsul chirurg estician Matteo Poliţi, cu numele de scena Matew Mode, a fost prins când mai avea câţiva kilometri până să iasă din ţară. Îşi luase bilet de tren din Capitală spre Budapesta, însă poliţiştii i-au dat de urmă la punctul de frontieră din judeţul Arad. Cetăţeanul de 38 de ani s-a legitimat cu paşaport italian.

Barbatul a fost dat jos din tren în gara Curtici, când poliţiştii de frontieră l-au legitimat şi au văzut că pe numele lui este emisă o alertă.

Pe lângă ancheta oficială, Ministerul Sănătăţii face propriile verificări.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "Colegiul Medicilor nu a eliberat avizul de liberă practică, deci nu, colegiul nu a dat recunoaşterea oficială a diplomei, deci nu. Există un aviz, un cod de parafă dat de DSP, întocmit de un funcţionar pe baza unor documente ilegale sau în lipsa unor documente, dar care nu putea fi utiizat fără celelalte două. Nu se ştie câţi pacienţi au fost operaţi.”

Un nou detaliu a fost scos la iveală de jurnaliştii de la Libertatea - este vorba despre diplomă care ar atesta ca italianul ar fi terminat o facultate de medicină. Avocatul a prezentat un act în limba sârbă, conform căruia în 2007 Matteo Politi s-a înscris la Universitatea de Medicină din Pristina, pe care ar fi absolvit-o în 2013 cu nota 8, cu ''inalta distincţie doctor în medicină''.

Doar că în antetul actului scrie Republica Serbia, iar oraşul Pristina se afla în Republica Kosovo, stat independent din 2008.

Ciprian Nastasiu, avocatul italianului: "Licenţa este atestată. El în acest moment este absolventul unei facultăţi de medicină, deci nu este un medic fals. A prezentat documentele, deci toate documentele depuse, inclusiv către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei." 

Ministerul Educaţiei precizează că documentul nu poate fi utilizat pentru exercitarea profesiei de medic.

În acelaşi timp, la cele patru clinici cu care colabora aşa-zisul doctor va fi trimis şi corpul de control al Ministerului Sănătăţii.

Orice medic străin care vine să lucreze în România - atât în mediul privat, cât şi la stat - trebuie să aibă diploma echivalată la noi în ţară şi certificatul de liberă practică emis de Colegiul Medicilor, acte pe care Matteo Politti nu le avea.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: "Angajatorul pentru că are obligaţia să verifice toate documtenele şi el avea unul singur. Dacă unii i-au lăsat să fie pe cont propriu, asta este problema lor. Trebuie să verificăm ce se întâmplă în toate instituţiile sanitare publice sau de stat.''

Totodată, Sorina Pintea a cerut să fie verificate toate dosarele doctorilor străini care lucrează în România, indiferent că practica medicina în spitale private sau de stat. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Matteo Politi avea un atestat de recunoaștere a studiilor de la Ministerul Educației
Matteo Politi avea un atestat de recunoaștere a studiilor de la Ministerul Educației

Diploma obținută în Priștina de Matteo Politi, italianul cu 8 clase care s-a dat drept medic și a operat pacienți în România, a fost recunoscută de Ministerul Educației, susține avcatul acestuia.

Diploma cu care falsul medic a operat in Romania. Angajatei DSP i-a fost mila de el
Diploma cu care falsul medic a operat in Romania. Angajatei DSP i-a fost mila de el

Matteo Politi, italianul acuzat că s-a dat drept medic estetician şi a operat mai multe femei în România, a fost prins şi va fi audiat.

Momentul în care Matteo Politi a fost adus la Poliție. Falsul medic a fost reținut
Momentul în care Matteo Politi a fost adus la Poliție. Falsul medic a fost reținut

Matteo Politi, italianul cu 8 clase care s-a dat drept medic în România, a fost adus miercuri seară la Secția 4 de poliție, pentru a fi audiat. El a încercat să fugă din țară, dar a fost prins de polițiștii de frontieră și adus în București.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.