Ana Maria Pătru, plasată sub control judiciar. Este acuzată că a primit mită 600.000 de euro

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Miercuri 27 Septembrie 2017 11:03
Categorie: Actualitate

Fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru a fost plasată sub control judiciar, miercuri după-amiază, în al doilea dosar de corpţie deschis pe numele ei de către DNA Ploieşti.

Procurorii o acuză că a cerut de la firma Siveco un milion de euro şi a primit 600.000 de euro, susţinând că va interveni la directorul unei instituţii să soluţioneze în mod favorabil o investigaţie care privea firma de software. Pătru spune că denunţătoarea sa este Irina Socol şi susţine că aceasta este ”bolnavă”, ameninţând că îi va face plângere penală, relatează news.ro

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de DNA, în noul dosar de corupţie deschis pe numele Anei Maria Pătru aceasta a fost plasată sub control judiciar pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

”În perioada aprilie-mai 2013, inculpata Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanţii unei firme de software suma de 1 milion de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra directorului unei instituţii publice cu atribuţii de control şi a promis că-l va determina să soluţioneze în mod favorabil o investigaţie care privea firma de de software. În acelaşi context, inculpata a primit, în trei tranşe, în perioada iulie 2013 - martie 2014, suma totală de 600.000 euro (în cursul lunii iulie 2013 – suma de 400.000 euro, sumă remisă şi primită într-o servietă marca Montblanc împreună cu un instrument de scris aceeaşi marcă; sfârşitul lunii noiembrie 2013 – suma de 100.000 euro şi în cursul lunii martie 2014 – suma de 100.000 euro)”, spun procurorii DNA.

Anchetatorii arată că, începând din iulie 2013 şi până în noiembrie 2016, Ana Maria Pătru a disimulat adevărata natură a provenienţei şi beneficiarul real al sumei de 600.000 de euro cumpărând pe numele unei rude un teren de 1000 de metri pătraţi în valoare de 130.000 de euro, în oraşul Voluntari, cumpărând pe numele altei rude un apartament de 80.000 de euro în Constanţa, plătit 75.000 de euro cash şi 5.000 de euro prin virament bancar, precum şi investind 437.000 de euro într-o casă contruită pe terenul din Voluntari şi în amenajarea apartamentului din Constanţa.

”La data de 05 decembrie 2016, inculpata Pătru Ana Maria a formulat şi înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie un denunţ privind existenţa unei infracţiuni de trafic de influenţă, pretins comisă de directorul instituţiei publice la care am făcut referire mai sus, cunoscând că acesta este nereal. Cu ocazia audierii în calitate de inculpat, Pătru Ana Maria a recunoscut că denunţul – obiect al infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, reţinută în sarcina sa, este mincinos” menţionează DNA.

La ieşirea de la DNA Ploieşti, unde a petrecut miercuri aproximativ şapte ore, Ana Maria Pătru a spus că este victima uni denunţ mincinos făcut de Irina Socol, cu care a avut o relaţie de prietenie.

”Am primit un control judiciar (...) Nu-i nicio problemă, doamna Socol să trăiscă, face în continuare denunţuri muncinoase. Ştiţi, am auzit şi eu de Dinu Pescariu şi de Florică. Vă spun pe cinstite că doamna Socol îi întrece din toate punctele de vedere. Este un denunţ mincinos, dar atât de mincinos că nu ştiu ce s-o face când voi face o plângere penală împotrva dumneaei” a spus Pătru.

Aceasta a susţinut că cea care a denunţat-o, Irina Socol, o vizita în arest şi îi aduce pizza, cerându-i să facă denunţuri.

”În timpul în care am fost arestată preventiv, ştiţi povestea mea, deşi eram arestată preventiv, mă vedeam cu denunţătoarea mea, aducea pizza, se mânca, bine, eu nu mâncam, vă daţi seama, dar dumneaei venea aşa cu câte un denunţ scris împreună cu avocata ei (...) Nu mai putem să stăm într-o ţară numai cu denunţători, dar denunţători mincinoşi. Am fost pusă să fac un denunţ de către Irina Socol şi nu l-am făcut aşa cum şi-a dorit ea, iar toată cauza aceasta s-a întors împotriva mea. Problema este că (...) din întâmplare denunţul pe care ea mi l-a dat să-l fac, în momentul în care eram arestată, a rămas la mine şi l-am luat cu mine (...) l-am depus la Inspecţia Judiciară şi a făcut acolo lămuririle necesare” a mai afirmat Pătru.

Aceasta a mai spus că se simte ”hărţuită” şi că crede că Irina Socol ”este defectă, este bolnavă”.

”Am făcut la Inspecţia Judiciară, am depus un memoriu, am povestit tot ce s-a întâmplat în perioada când eu am fost arestată, am vorbit foarte mult despre Irina Socol şi prietenia ei cu procurorii de aici, cum dumneaiei îşi aorgă nişte drepturi foarte mari în sediul procurorilor DNA, cum dînsa mituieşte procurorii cu pizza, cu bomboane şi aşa mai departe, şi faece şi denunţuri în acelaşi timp, dar face denunţuri mincinoase”, a adăugat ea.

Fostul preşedinte al AEP Ana Maria Pătru a fost trimisă în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti în decembrie 2016, pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de spălare a banilor, dosarul fiind trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie - iunie 2008, Pătru, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente - funcţie cu rang de secretar de stat - a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul Bucureşti. În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.

Ana Maria Pătru a fost reţinută în 15 noiembrie 2016, în urma unor percheziţii la domiciliul ei, dar şi la sediul AEP. A doua zi, Pătru a fost arestată preventiv pentru trafic de influenţă, iar în 24 decembrie a fost plasată în arest la domiciliu, apoi sub control judiciar.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, la începutul acestei luni, ca Pătru să rămână sub control judiciar, dar să poată părăsi ţara. .

 

Ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. Sefa Autoritatii Electorale nu s-a prezentat fiindca ii plangea copilul
Ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. Sefa Autoritatii Electorale nu s-a prezentat fiindca ii plangea copilul
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Alexandra Ojog, cea mai in forma femeie din Romania
Cea mai fit mamica de la Ninja Warrior. Alexandra Ojog arata senzational

10:20
LA MARUTA
Cascadorul Ștefan Costache, provocarea ”Ninja Warrior”
Află cum a fost pentru el experiența Ninja Warrior, câte sporturi face și care au fost adevărații susținători ai cascadorului.

07:11
LA MARUTA
Saveta Bogdan, provocarea branzei fermentate
Provocare culinara pentru Emil Regle. Ce specialitati a gustat, legat la ochi?

05:27
LA MARUTA
Andrei Aradis, Intre actorie si asociatia de locatari
Andrei Aradis, protagonistul serialului VLAD, care va incepe in curand pe PRO TV, a vorbit in exlusivitate pentru emisiunea La Maruta

09:56
LA MARUTA
Corina Caragea, calatorie fascinanta in Japonia
A calatorit pana in Japonia! Simona Caragea ne-a povestit cum a fost experienta

05:53
LA MARUTA
Magicianul Robert Tudor, sezantie in Bali
Salutari pentru Maruta, chiar din Bali! Magicianul Robert Tudor nu s-a lasat si a facut spectacol pe o plaja.

04:54
VISURI LA CHEIE
Un nou vis, o noua viata!

00:30
VORBESTE LUMEA
Speak si Stefania dau testul iubirii
Speak și Ștefania sunt împreună de un an și cinci luni

10:01
VORBESTE LUMEA
Personalitatea femeii in functie de zodie
Nicoleta Svârlefus a vorbit despre fiecare zodie și de modul în care acționează personalitatea asupra comportamentelor

15:05
LAS FIERBINTI
Dorel, prima comanda la firma Giani Per Pedes
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

01:21
cutremur istock
Cutremur, marți seară, în România
MApN vrea să reintroducă serviciul militar. Românii care pleacă din țară, nevoiți să anunțe
Ultimele idei ale aleșilor puterii: cenzurarea Facebook și o nouă lege a adunărilor publice
Parcurile eoliene au generat energie record datorită vântului puternic
Ultimele ore din viața tânărului care a intrat în șoc hipotermic pe munte. ”Au înghețat hainele”
Proprietarii de câini agresivi, luați în vizor de poliție. Ce riscă în următoarele luni
teleogie iasi
14 studenți la Teologie în Iași, la spital cu toxiinfecție după ce au mâncat la cantină
Liliacul a înflorit în curtea unei femei din Argeș, la câțiva km de zona în care a căzut prima ninsoare
Metoda prin care 400 de tone de cupru au fost furate din curtea unei firme în plină zi
Bărbat mort după ce s-a prăbușit în scara blocului. Băuse înainte cu un prieten
Pesta lovește una dintre cele mai valoroase rase de porci din România. 300 de animale sacrificate
Șeful Poliţiei Judeţene Suceava, amendat cu 5.000 de lei de un subaltern