A început construcţia primului centru de cercetare în inteligenţa artificială din România. Investiţie de 105 milioane lei

inteligenta artificiala, AI
Shutterstock

La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a început construcţia primului centru de cercetare în inteligenţa artificială din România, printr-o investiţie de peste 105 milioane de lei.

 

La evenimentul de lansare a construcţiei au fost prezenţi, vineri, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, primarul Emil Boc, Sorin Ştefan Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educaţiei, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, directorul general interimar ADR Nord-Vest, Csilla Hegedus, rectorul UTCN, Vasile Ţopa.

"Prin angajamentul său pentru excelenţă academică şi inovaţie, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca îşi consolidează poziţia de lider în cercetarea tehnologiilor avansate. Centrul de Inteligenţă Artificială va oferi studenţilor şi cercetătorilor resurse de ultimă generaţie şi şansa de a lucra la proiecte cu impact global. Colaborările de prestigiu, cum este cea cu Lockheed Martin, companie de top în domeniile aerospaţial, tehnologic şi militar, va fi un mare avantaj pentru noi. Inteligenţa artificială reprezintă viitorul tehnologiei şi va revoluţiona modul în care trăim şi muncim. De la automatizarea proceselor de afaceri până la îmbunătăţirea serviciilor publice şi crearea de soluţii personalizate pentru cetăţeni şi companii, posibilităţile sunt nelimitate. Centrul de Inteligenţă Artificială de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca va fi un catalizator pentru aceste schimbări, pregătind generaţiile viitoare de inovatori şi lideri în tehnologie", a arătat, sâmbătă, într-o postare pe reţelele de socializare, ministrul ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan.

El a menţionat că în Cluj-Napoca sunt peste 1.200 de companii IT, care oferă locuri de muncă pentru zeci de mii de specialişti.

"Ecosistemul tehnologic vibrant şi colaborarea strânsă dintre sectorul privat şi cel academic transformă Clujul într-un adevărat hub de inovaţie, iar evenimentul de astăzi este o dovadă a acestui lucru", a mai scris ministrul Bogdan Gruia Ivan.

Citește și
Cu cât erau plătiți mercenarii români care au fost uciși în Congo. Detalii despre atacul lansat de rebelii M23

Contractul, în valoare totală de 105,095,830 lei (cu TVA), a fost câştigat în urma unor proceduri riguroase de licitaţie publică (înscrise în Jurnalul Oficial al UE - JOUE), fiind atribuit Asocierii Kesz Construcţii România SRL (ca lider) - SDC Proiect SRL (asociat).

Clădirea dedicată Laboratoarelor de Cercetare în Inteligenţă Artificială va fi amplasată în campusul universitar şi va acoperi o suprafaţă de 2.028 mp. Acest edificiu, cu o suprafaţă totală de 13.850 mp, va găzdui 30 de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferinţe şi spaţii colaborative, toate fiind dotate cu cele mai avansate facilităţi de cercetare, echipamente de înaltă performanţă şi infrastructură IT de ultimă generaţie. Institutul se va concentra asupra dezvoltării soluţiilor de IA pentru domenii vitale precum sănătatea, transportul, securitatea cibernetică şi multe altele, contribuind semnificativ la progresul economic şi tehnologic al regiunii.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Mai rău ca în Vestul Sălbatic! Bătăi de stradă în Germania, înainte de Serbia - Anglia
VIDEO Mai rău ca în Vestul Sălbatic! Bătăi de stradă în Germania, înainte de Serbia - Anglia
Citește și...
Accident grav în Botoșani. Un motociclist a murit, iar două femei au fost rănite pe DN 29
Accident grav în Botoșani. Un motociclist a murit, iar două femei au fost rănite pe DN 29

Un bărbat de 35 de ani a murit, iar două femei au fost rănite, duminică seară, într-un accident produs pe DN 29, în judeţul Botoşani, între localităţile Baisa şi Vlădeni

Animalele sălbatice se apropie tot mai mult de orașe. Care sunt recomandările specialiștilor
Animalele sălbatice se apropie tot mai mult de orașe. Care sunt recomandările specialiștilor

Toate vietățile din pădurea verde, vor la oraș. Dincolo de glumă, pe lângă urșii care au devenit o prezență obișnuită pe străzi, mai nou au prins curaj vulpile și șacalii.

Gest uriaș făcut de un adolescent din România. Și-a salvat prietenul de la înec, deși avea o mână fracturată
Gest uriaș făcut de un adolescent din România. Și-a salvat prietenul de la înec, deși avea o mână fracturată

Gestul incredibil al unui băiat de 14 ani din Sibiu. Deşi avea mâna fracturată, în ghips, nu a ezitat nicio secundă. A sărit să-şi salveze prietenul de la înec şi a reuşit.  

Recomandări
"Există o presiune foarte mare". Cât de pregătită este România pentru debutul la EURO 2024. Promisiunea lui Edi Iordănescu

Selecţionerul României, Edi Iordănescu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Munchen, înaintea debutului la EURO 2024, că "tricolorii" sunt pregătiți să dea totul împotriva Ucrainei.

Elena Lasconi anunță că vrea să devină șefa USR și lansează un atac la PSD:
Elena Lasconi anunță că vrea să devină șefa USR și lansează un atac la PSD: "România este roșie. Avem un partid-stat"

Primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, şi-a anunţat, duminică după-amiază, candidatura pentru funcţia de preşedinte al USR.

Trump amenință că va pune capăt sprijinului american pentru Ucraina dacă va fi reales președinte. Atac frontal la Zelenski
Trump amenință că va pune capăt sprijinului american pentru Ucraina dacă va fi reales președinte. Atac frontal la Zelenski

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a criticat aploarea sprijinului militar și financiar acordat de țara sa Ucrainei și a amenințat că va rezolva "imediat problema" dacă va reveni la Casa Albă.