Pierdere mare pentru România. Câți dintre românii care au emigrat au studii superioare

10-10-2019 20:09

40% dintre românii care au emigrat au studii superioare, potrivit Băncii Mondiale.

Este o mare pierdere, pentru țara noastră, spun economiștii. Prin munca lor, românii produc peste hotare, creștere economică pentru țările de adopție, pe când România este golită de tineri bine pregătiți, care cu greu pot fi înlocuiți, ori convinși, să revină acasă.

Georgeta Dumont a studiat economia în România și acum 15 ani a emigrat în Franța, unde are o afacere la Lyon.

Georgeta Dumont, antreprenor Franța: „Românii pe care îi întâlnesc aici sunt români cu nivel profesional foarte bun. Este vorba de mulți doctori, mulți ingineri, foarte mulți din domeniul IT. Primim în continuare români care s-au instalat în Franța de șase luni de zile, de un an, deci acest exod al creierelor continuă.”

Iar Valentin, antreprenor în Italia, spune că românii acceptă de multe ori joburi sub nivelul lor de pregătire, dar mai bine plătite față de cele de acasă.

Valentin Făgărașian, antreprenor Italia: „În Italia avem foarte multe persoane cu studii superioare care lucrează ca badante. Am avut un inginer care muncea în șantier. Avem inginer care lucrează ca șofer. Acele persoane au plecat și acum valoarea lor nu o mai dau în România, ci în alte țări: Italia, Spania, unde sunt foarte mulți români deștepți.”

Un studiu recent al Băncii Mondiale arată că aproape 40% din totalul emigranților români sunt absolvenți de studii superioare. Asta înseamnă aproximativ două milioane de români, dacă luăm în considerare numărul de români adulți aflați în Diaspora, estimat de guvern.

Numai anul trecut au plecat din țară 238 de mii de oameni, potrivit Institutului de Statistică. Asta înseamnă cât jumătate din populația orașului Brașov. Cei mai mulți emigranți sunt tineri cu vârste între 25 și 35, așadar pierdem forță de muncă.

Claudiu Vrînceanu, economist: „Vorbim, mai grav, despre cei care au plecat în ultimii ani: tineri, absolvenți de facultate, care s-au dus peste hotare să-și dezvolte cariera. Un studiu al unui site de recrutare arată că sunt sute de mii de români care aplică pentru joburile din străinătate. Mă aștept ca acest ritm de emigrare să fie constant sau să crească.”

Fenomenul migrației în Europa este tratat pe larg de economiștii Băncii Mondiale.

Asli Demirguc-Kunt, economist-șef, Banca Mondială, regiunea Europa și Asia Centrală: „Nu vezi oameni părăsindu-și țările dacă acolo există o bună guvernare, instituții puternice, servicii publice accesibile.''

Potrivit datelor Comisiei Europene, România a ajuns anul trecut să aibă o pondere de 25% a absolvenților de facultate în grupa de vârstă 30-34 de ani. Practic, ne-am întors la situația de acum cinci ani, iar specialiștii pun această involuție și pe seama migrației.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO