17.000 de copii din Romania au cel putin un parinte in inchisoare. Societatea ii arata cu degetul, autoritatile ii ignora

Ultima actualizare: 21-03-2017 07:00

17.000 de copii din Romania au cel putin un parinte in inchisoare, dar responsabilii nu sunt interesati de soarta lor.

Societatea ii arata cu degetul si rade de ei, iar sistemul de protectie, care ar trebui sa ii apere, nu are o strategie pentru ei. Organizatiile neguvernamentele trag un semnal de alarma si anunta ca acesti copii invizibili pentru autoritati pot fi detinutii de maine daca nu sunt ajutati.

Gabriela isi creste singura cei 6 copii, pentru ca sotul ei a fost condamnat la 18 ani de inchisoare pentru omor. Ca sa nu sufere, femeia nu le-a spus adevarul despre tatal lor.

Mama: "Am o fata de 14 ani ea stie, intelege tot si cei mici nu stiu, stiu ca este la munca"

In toata tara, aproape 17 mii de copii au un parinte in inchisoare. Cei mai multi traiesc in Iasi, Constanta si Bucuresti. Pshologii spun ca au nevoie de consiliere, dar in realitate nu se intampla asa.

Psiholog: "Exista riscul ca in adolescenta sau la varsta adulta copilul sa aiba un comportament deviant tocmai datorita modelului pe care l-a vazut, de aceea este foarta importanta interventia precoce din punct de vedere emotionala si psihologica"

Doar cateva organizatii neguvernamentale lupta pentru acesti copii, ca sa nu fie respinsi de colegi la scoala si marginalizati de societate. Voluntarii au transformat camerele de vizita din Penitenciarele Vaslui si Iasi in incaperi prietenoase, cu personaje din desene animate, astfel incat intalnirea dintre parintele din inchisoare si copil sa fie mai putin dureroasa.

Mama: "La vizita a fost foarte greu. Cea mare a plans iar cei mici nu prea il mai recunosc, au zis ca e un strain."

Voluntarii spun ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului nu a facut nimic pentru acesti copii care au parintii in inchioare. In alte tari, autoritatuile statului lucreaza cu pshilogi pentru a-i ajuta.

Asociatia Alternative Sociale: "Servicii foarte bune pentru copiii cu parintii detinuti sunt in Maria Britanie, era un penitenciar de femei, detinuta era intrebata ce vrea sa gateasca, avea camera copilului."

In lipsa unei strategii, copiii care au parintii in inchisoare au mari sanse sa greseasca si sa ajunga dupa gratii.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO