10.000 de lei pe zi pentru greviștii de la Electrolux. De unde provin banii


Ultimul update: Joi 18 Aprilie 2019 12:04
Data publicarii: Joi 18 Aprilie 2019 11:48
Categorie: Stiri actuale
10.000 de lei pe zi pentru greviștii de la Electrolux

Cei 400 de muncitori de la fabrica Electrolux care se află în grevă din 4 martie primesc 10.000 de lei de la Conducerea Sindicatului Cartel Alfa Satu Mare.

 

Banii care sunt împărțiți în fiecare zi provind din donaţii ale membrilor de sindicat şi filialelor din întreaga ţară, a anunţat, joi, liderul sindical Sorin Faur.

"Sunt nişte reguli, nu se pot scoate mai mult de 10.000 de lei de la bancă pe zi. Miercuri, Vasile Dârle (secretarul Cartel Alfa Satu Mare n.r.) a scos 10.000, joi o să mai scoată 10.000. Astăzi o să împărţim la cei care au probleme sociale mai deosebite. Luni, iarăşi o să mai împărţim 10.000, marţi alţi 10.000, miercuri - 10.000, joi - 10.000. În fiecare zi vom împărţi 10.000 la grevişti. Banii încep să sosească, banii vin de la federaţii, banii vin de la filiale. S-au adunat în trei-patru zile alţi 30.000 de lei şi se adună în continuare. Mai avem discuţii pentru un împrumut de 100.000 de lei de la o federaţie către Cartel, săptămâna viitoare va veni şi acel împrumut şi o să-l împărţim. Timp de două săptămâni, câte 10.000 de lei vom împărţi la cei care au necazuri. Vă rugăm frumos, mai rezistaţi. E păcat ca imediat după opt săptămâni să renunţăm", a declarat Sorin Faur, informează Agerpres.

El a precizat că ultima ofertă transmisă de către conducerea fabricii nu poate fi acceptată de către sindicat, fiind de fapt aceeaşi pentru muncitorii din producţie.

"Oferta pe care au făcut-o nu este decât cealaltă făcută în aşa altfel încât să iasă frumos în presă. În loc să vină cu o sumă fixă, cum cerem de la începutul negocierilor, indiferent care ar fi fost, ca să putem debloca negocierea, au venit cu acelaşi 5% creştere salarială şi, mai mult, au vrut să ne lege şi pe anul viitor cu 5% creşteri salariale. De unde să ştim noi cât o să fie inflaţia anul viitor? Doar în februarie inflaţia a fost 4,2%. (...) Dacă o să vină cu o sumă fixă în loc de procent, o să negociem, până atunci nu avem ce negocia", a preciziat Sorin Faur.

El a anunţat că mai mulţi colegi din Cartel Alfa din ţară au început o caravană a boicotului produselor fabricate la Satu Mare. Sindicalişti din mai multe judeţe se vor întâlni luni, 22 aprilie, la Satu Mare, şi vor porni în coloană spre Ambasada Suediei din Bucureşti, unde pregătesc un protest.

Muncitorii se vor reîntâlni, luni dimineaţa, în faţa fabricii.

Greva de la Electrolux a început pe 4 martie, pe perioadă nedeterminată. Potrivit sindicaliştilor, muncitorii cer o creştere salarială de 350 de lei, adică 2 lei pe oră.

În total, Electrolux are 930 de muncitori, care beneficiază de Contractul Colectiv de Muncă.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO