Sute de tigani romani vor fi expulzati din Franta. Totul ar fi o manevra electorala a lui Sarkozy

Ultima actualizare: 17-10-2012 16:04
Tigani Franta

Tiganii romani au intrat din nou in vizorul francezilor. Autoritatile de la Paris au emis ordine de expulzare pentru cateva sute de conationali, care vor ajunge curand acasa.

In timp ce oficialii din Hexagon sustin ca ii preocupa doar siguranta francezilor, presa de la Paris este convinsa ca la mijloc este doar dorinta presedintelui Nicolas Sarkozy de a castiga voturile extremistilor de dreapta la prezidentialele din primavara.

De cateva luni, politistii francezi si cei romani patruleaza impreuna zonele pariziene in care actioneaza bandele de cersetori romani. De exemplu, in Gara de Nord din Paris, oamenii legii aresteaza zilnic cativa minori, adusi din Romania pentru cersit.

Desi romii din Franta sunt doar in jur de 15.000, adica nesemnificativ in comparatie cu alte minoritati, problema este ca sunt foarte vizibili si, deci, deranjanti.

Totusi, in Franta, nici ziaristii, nici oamenii obisnuiti nu prea se lasa pacaliti de grija fata de soarta minorilor tigani, afisata de politicieni. Mult mai credibile sunt interesale lor electorale.

Extrema dreapta din Franta se opune liberei circulatii in interiorul Uniunii Europene, prevazuta de Acordul Schengen. Iar in ultimele saptamani, presedintele Nicolas Sarkozy vrea modificarea acestui acord, pe motiv ca Franta nu poate suporta o imigratie nelimitata.

Inntr-o tabara din periferia Parisului, traiesc 300 de tigani romani. Jumatate sunt copii, care nu au acces la nicio forma de educatie.

Deocamdata, campania guvernului francez indreptata impotriva infractionalitatii rome pare sa fi esuat. Majoritatea romilor expulzati au revenit in Franta, dupa cateva saptamani petrecute in Romania.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO