Umoristi francezi: romanii invata franceza ca sa poata sa cerseasca la Paris

Ultima actualizare: 25-10-2012 21:38

Fac ce fac si se intorc la noi! Umoristii francezi ne ataca iar, insinunand ca romanii invata de zor limba lor ca sa poata cersi la Paris. De aceasta data Ministerul Afacerilor Externe a reactionat dur, acuzandu-i pe realizatorii emisiunii de xenofobie.

Este vorba despre emisiunea "On va s'gener", difuzata miercuri, pe Europe 1 si realizata de Laurent Ruquier si in care realizatorul si invitatii sai ironizeaza diferite situatii si personaje. Sectiunea in care ei glumesc pe tema romanilor are aproximativ 8 minute si porneste de la o intrebare formulata de realizator referitor la o statistica pe care doreste sa o faca publica.

"Ce fac 85% din romani si nu fac decat 20% din italieni ,dar si 100% din francezi?", intreaba moderatorul emisiunii, invitatii lansandu-se intr-o serie de observatii ironice: "Nu este vorba de cersit","Au un u in plus roumain-romain", "Platesc impozite", "Se scolarizeaza, trec bacalaureatul", "Au un nume, studiaza geografia tarii lor, sunt declarati la starea civila, fac educatie sexuala", sunt raspunsurile date de cei aflati in studio.

Raspunsul corect oferit de realizator este ca 85% din romani invata limba franceza.

"Nu invata italiana?", comenteaza unul dintre invitati, in timp ce un altul da si explicatia, folosind un ton ironic referitor la cersetorie: "Pentru copil, copilul vrea sa manance".

Discutiile continua pe tema unei statistici referitoare la invatarea limbilor straine, publicate de Le Parisien si care arata ca 85% din romani invata franceza la scoala.

"Desigur, si limba romana este o limba latina, ceea ce usureaza lucrurile", comenteaza un invitat.

"Din fericire, romanii vorbesc dar nu scriu", spune un altul.

"Nu e vorba de rasism si nici de xenofobie", comenteaza invitata emisiunii Christine Bravo, referindu-se la faptul ca prostituate minore din Romania sunt exploatate de proxeneti in metrourile pariziene.

"Cred ca este demagogie sa spui ca nu este o problema, este o problema", comenteaza ea.

In replica, Ministerul de Externe a precizat, miercuri noaptea, ca a luat act cu indignare de comentariile din cadrul emisiunii.

"Gestul este unul condamnabil cu atat mai mult cu cat moderatorul emisiunii a facut deja obiectul unei actiuni de protest a ambasadei Romaniei la Paris, in aprilie 2010, pentru comentariile defaimatoare din cadrul emisiunii „On n’est pas couchés !”, difuzat de canalul TV France 2. Consiliul Superior al Audiovizualului din Franta a intervenit la acel moment pe langa conducerea France Télévisions semnaland derapajele", considera MAE.

Dar si in 2009, intr-o alta emisiune televizata, cand acelasi Laurent Ruquier a prezentat o sceneta cu asa-zisul ... "salut romanesc". Executat cu mana intinsa, ca la pomana - aluzie la cersetorii din metropolele europene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO