Romanii din New York, despre uraganul Sandy:"Mii de oameni au iesit pe strazi. Nu le vine sa creada"

Ultima actualizare: 05-11-2012 13:56

Jumatate de milion de romani au primit in plin, alaturi de americani, lovitura furtunii tropicale Sandy. Multi locuiesc la New York, transformat peste noapte intr-un adevarat oras fantoma.

Ei ne-au vorbit despre impactul uraganului, despre socul pe care l-au trait cand au vazut strazile pline de apa, dar si despre masurile preventive luate de autoritati.

Deocamdata, nu exista informatii ca vreunul dintre romanii stabiliti in Statele Unite sau Canada a avut de suferit din cauza uraganului Sandy.

"La New York, vantul bate din ce in ce mai tare si multe zone au fost deja inundate. Guvernatorul statului, Andrew Cuomo, a anuntat inchiderea a doua dintre cele trei tuneluri din Manhattan, din cauza riscului de inundatii. In zonele din jurul East si Hudson River in Manhattan, Brooklyn si Staten Island, multi dintre locuitorii somati sa plece nu au parasit casele si au preferat sa se baricadeze in propriile locuinte", a declarat Adrian Mic, corespendent ProTV.

"Mii de persoane au iesit pe strazi in New York nevenindu-le sa-si creada ochilor. Strazi inundate, masini partial sub apa si cladirile complet in intuneric" - Ilie Fugaru, corespondent ProTV.

Statiile de metrou au fost inundate. Aeroportul LaGuardia a fost inchis complet, iar JFK a operat la limita foarte redusa, existand pericolul ca pistele sa fie acoperite de ape.

400.000 new-yorkezi care locuiesc in zonele joase au primit ordin de evacuare, iar odata cu lasarea noptii orasul parea abandonat.

"Ieri, operatiunile de evacuare au decurs extrem de organizat, chiar am fost impresionata. Nu au fost coloane, nu au fost ambuteiaje" - Maria Carabas, prin Skye, din New York.

"In East Side a batut vantul destul de tare si au cazut copaci si au ramas oamenii fara curent. Metroul e inchis, deci totul e inchis, e politie pe strada, sunt pompieri si doar un singur tunel mai este deschis: Lincoln Tunel, care duce din New York la New Jersey. Restul s-au inchis. Poduri, tot. Acum zece minune am primit un ordin pe telefon sa nu parasim casa. Nu lucreaza nimic, s-au inchis scoli, institutii", a declarat si Stefania, o romanca stabilita la New York, prin telefon.

Cartiere precum Queens, unde locuiesc multi romani, au scapat in mare nevatamate. Scolile si instiutiile publice vor avea portile inchise si astazi, iar transportul in comun ramane blocat pana maine dimineata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO