O romanca pentru care exista doar perfectiunea. Povestea Alinei Cojocaru, balerina nr 1 a planetei

04-11-2012 02:41

Alina Cojocaru - 2

De aproape 600 de ani, baletul fascineaza elita mondiala, iar o romanca, prim-balerina la Baletul Regal din Londra, este considerata la 31 de ani una dintre cele mai bune dansatoare din toate timpurile.

Alina Cojocaru s-a nascut la Bucuresti, a studiat la Kiev timp de sapte ani, perfectionandu-se apoi, din 1997, la Scoala Regala de Balet din Londra, in urma castigarii unei burse in cadrul Concursului International de Balet de la Laussane.

A dansat in cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutand in "Don Quijote", "Frumoasa din padurea adormita", "Spargatorul
de nuci", "Coppelia").

A revenit la Londra in 1999, fiind promovata ca prim-balerina.
Dupa succesul repurtat in "Giselle", ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluand apoi in rolul Odette-Odile din "Lacul lebedelor", "Romeo si Julieta" (coregrafia Kenneth McMillan), "Don Quijote" (in viziunea lui Rudolf Nureev), "Evgheni Oneghin" (semnat de John Cranko), "Baiadera" (realizata de Natalia Makarova).

In repertoriul sau s-au mai adaugat, in ultima vreme, noi titluri precum "Mayerling", "Gong", "Sylfida", "Manon" (in coregrafia lui McMillan).

In 2002, Alina Cojocaru a aparut pentru prima oara pe scena romaneasca, interpretand, alaturi de ansamblul Operei Nationale Bucuresti, rolul titular din "Giselle", revenind apoi, in anul urmator, pentru a dansa, alaturi de Johan Kobborg, in cadrul Galei de Balet din Festivalul si Concursul International "George Enescu".

A primit distinctia Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler. Alina Cojocaru a fost desemnata, in 2004, cea mai buna balerina in cadrul festivalului Monaco Dance Forum, la Gala Premiilor Nijinsky, distinctie acordata o data la doi ani.

In 2005, ea a prezentat, la Sala Palatului din Capitala, spectacolul de balet "Don Quijote", iar la inceputul anului 2007, a sustinut, la Teatrul National Bucuresti, alte doua spectacole. Alina Cojocaru a revenit pe scena romaneasca, la Opera Nationala Bucuresti, in ianuarie 2008, in spectacolul de balet "Baiadera", precum si in luna mai a acestui an, in "Giselle".

In 2009, evolutia balerinei Alina Cojocaru in spectacolul "Giselle" din 2001, la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece in topul celor mai bune dansuri ale deceniului. Iar in 2010 Alina a primit titlul de "Balerina deceniului", decernat cu ocazia unei prestigioase gale internationale de balet - "Stars of the 21st Century".

In 2011 a fost invitata speciala a baletului american. Celebra publicatie New York Times a fost cucerita de prestatia romancei.

In 2012, Alina a devenit prima balerina ce primeste de doua ori prestigiosul premiu Prix Benois de la Danse. Piesa Liliom a lui John Neumeier, jucata alaturi de baletul din Hamburg, a fost cea care i-a adus premiul. A fost de altfel si primul balet complet construit pentru ea.

Cariera si viata personala a Alinei au un punct comun extrem de important. Dansatorul danez Johan Kobborg este partenerul ei atat pe scena cat si in viata de zi cu zi.

Au inceput sa danseze impreuna in 2001 in, evident, Romei si Julieta, cand Alina a inlocuit-o pe accidentata Miyako Yoshida. De-atunci, colaborarea dintre ei a fost descrisa drept una din cele mai frumoase din istoria baletului.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO