O romanca pentru care exista doar perfectiunea. Povestea Alinei Cojocaru, balerina nr 1 a planetei

Alina Cojocaru - 2

De aproape 600 de ani, baletul fascineaza elita mondiala, iar o romanca, prim-balerina la Baletul Regal din Londra, este considerata la 31 de ani una dintre cele mai bune dansatoare din toate timpurile.

Alina Cojocaru s-a nascut la Bucuresti, a studiat la Kiev timp de sapte ani, perfectionandu-se apoi, din 1997, la Scoala Regala de Balet din Londra, in urma castigarii unei burse in cadrul Concursului International de Balet de la Laussane.

A dansat in cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutand in "Don Quijote", "Frumoasa din padurea adormita", "Spargatorul
de nuci", "Coppelia").

A revenit la Londra in 1999, fiind promovata ca prim-balerina.
Dupa succesul repurtat in "Giselle", ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluand apoi in rolul Odette-Odile din "Lacul lebedelor", "Romeo si Julieta" (coregrafia Kenneth McMillan), "Don Quijote" (in viziunea lui Rudolf Nureev), "Evgheni Oneghin" (semnat de John Cranko), "Baiadera" (realizata de Natalia Makarova).

In repertoriul sau s-au mai adaugat, in ultima vreme, noi titluri precum "Mayerling", "Gong", "Sylfida", "Manon" (in coregrafia lui McMillan).

Citește și
aerodina lenticulara, inventie Henri Coanda
H. Coanda, romanul care a inventat farfuria zburatoare si "trenul de mare viteza"
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

In 2002, Alina Cojocaru a aparut pentru prima oara pe scena romaneasca, interpretand, alaturi de ansamblul Operei Nationale Bucuresti, rolul titular din "Giselle", revenind apoi, in anul urmator, pentru a dansa, alaturi de Johan Kobborg, in cadrul Galei de Balet din Festivalul si Concursul International "George Enescu".

A primit distinctia Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler. Alina Cojocaru a fost desemnata, in 2004, cea mai buna balerina in cadrul festivalului Monaco Dance Forum, la Gala Premiilor Nijinsky, distinctie acordata o data la doi ani.

In 2005, ea a prezentat, la Sala Palatului din Capitala, spectacolul de balet "Don Quijote", iar la inceputul anului 2007, a sustinut, la Teatrul National Bucuresti, alte doua spectacole. Alina Cojocaru a revenit pe scena romaneasca, la Opera Nationala Bucuresti, in ianuarie 2008, in spectacolul de balet "Baiadera", precum si in luna mai a acestui an, in "Giselle".

In 2009, evolutia balerinei Alina Cojocaru in spectacolul "Giselle" din 2001, la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece in topul celor mai bune dansuri ale deceniului. Iar in 2010 Alina a primit titlul de "Balerina deceniului", decernat cu ocazia unei prestigioase gale internationale de balet - "Stars of the 21st Century".

In 2011 a fost invitata speciala a baletului american. Celebra publicatie New York Times a fost cucerita de prestatia romancei.

In 2012, Alina a devenit prima balerina ce primeste de doua ori prestigiosul premiu Prix Benois de la Danse. Piesa Liliom a lui John Neumeier, jucata alaturi de baletul din Hamburg, a fost cea care i-a adus premiul. A fost de altfel si primul balet complet construit pentru ea.

Cariera si viata personala a Alinei au un punct comun extrem de important. Dansatorul danez Johan Kobborg este partenerul ei atat pe scena cat si in viata de zi cu zi.

Au inceput sa danseze impreuna in 2001 in, evident, Romei si Julieta, cand Alina a inlocuit-o pe accidentata Miyako Yoshida. De-atunci, colaborarea dintre ei a fost descrisa drept una din cele mai frumoase din istoria baletului.

 

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Pila Karpen, inventia geniala a unui roman pentru care oamenii de stiinta cauta inca explicatii
Pila Karpen, inventia geniala a unui roman pentru care oamenii de stiinta cauta inca explicatii

Un comic american spunea la un moment dat ca bateriile sunt cele mai dramatice obiecte. Pentru ca unele lucruri inceteaza sa mai functioneze, dar bateriile mor. 

H. Coanda, romanul care a inventat farfuria zburatoare si
H. Coanda, romanul care a inventat farfuria zburatoare si "trenul de mare viteza"

Fascinat inca din copilarie de ideea de a zbura, Henri Coanda a fost un elev mediocru, insa un inventator de geniu. Cel care a creat avionul cu reactie a avut insa si multe alte brevete, la fel de fascinante si cat se poate de actuale.

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.