FOTO. Cum este viata in cea mai bogata tara a lumii, unde benzina costa mai putin ca apa plata
Un imigrant american din Qatar a scris despre experienta lui in tara adoptiva si despre cat de diferita si de bizara este viata in cel mai bogat stat al lumii.
Unul din primele lucruri neobisnuite cu care se confrunta un proaspta imigrant in Qatar sunt benzinariile, scrie americanul, citat de Business Insider.
Pretul unei sticle de benzina este mult mai mic decat al unei sticle de apa plata. Iar apoi se observa amplasarea aparent nefireasca a pompelor: foarte aproape de masina. Asta pentru ca aici soferii nu coboara ca sa faca plinul, cu asta se ocupa un angajat al benzinariei.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Viata locuitorilor din Qatar este mai mult decat comoda. Nimeni nu-si spala singur rufele sau masina, nici nu-si face curat in casa. Toti au menajere, bone pentru copii si nici gatitul nu este o necesitate. Pranzul in oras este ocupatia preferata a celor din Qatar. Iar ca sa mergi la restaurant nici nu e nevoie sa cobori din masina, doar opresti in parcare, claxonezi si chelnerul vine sa-ti preia comanda.
Asta este viata zilnica aici, iar cand vine vorba de hobby-uri care in mod normal presupun economii importante, in Qatar nimeni nu sta pe ganduri: un iPhone este la indemana oricui, iar aici agentiile de turism nu au cereri pentru hoteluri mai modeste de 5 stele.
Desi totul pare sa sugereze un taram unde “curge lapte si miere”, exista multe dezavantaje in Qatar, pe care putini le stiu inainte sa ajunga aici.
Caldura sufocanta (peste 40 de grade Celsius la umbra vara) si praful care acopera intregul oras Doha (capitala tarii), praf care provine si din desertul din apropiere, dar si de la sapaturile permanente care au loc pentru exitenderea si modernizarea localitatii.
Populatia tarii este in crestere, iar potrivit statisticilor ONU, aproximativ 500 de imigranti sosesc aici in fiecare zi. Urmarea: strazi aglomerate si lipsa locurilor la scoli, multi straini fiind obligati sa-si educe copiii acasa.
Qatar a fost declarata cea mai poluata tara din lume timp de 20 de ani la rand, cu emisii de dioxid de carbon care depasesc mult limita admisa. Acest fenomen apare din cauza cantitatii foarte mare de energie consumata.
Nu in ultimul rand, dorinta de a angaja muncitori straini se loveste de mentalitatea conservatoare musulmana. Recent, femeile au fost obligate sa adopte o anumita tinuta, considerata “decenta”: sa-si acopere umerii si genunchii.
Aici prapastia dintre bogati si saraci este uriasa. Multi imigranti ajung aici datori vanduti celor care le-au asigurat transportul si viza, astfel devenind victimele abuzurilor si exploatarii, avertizeaza Human Rights Watch.
In anul 2010 Qatar a avut cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume, datorita rezervelor sale de petrol si gaz natural, iar cresterea economica este cea mai rapida la nivel mondial, de aproximativ 19% anual.
Populatia tarii este 1,6 milioane de locuitori, dintre acestia 300.000 fiind nativi, la care se adauga numerosii imigranti care constituie forta de munca a tarii.
Cei mai multi provin din tarile arabe (20%), India (20%), Nepal (13%), Pakistan (7%), Sri Lanka (5%), si Filipine (10%). Investitiile atrase au ajuns la 100 de miliarde de dolari, cea mai mare parte provenind din Statele Unite. Forta de munca este alcatuita in proportie de 94% din straini.
In Qatar, potrivit legii, nu exista sindicate ale muncitorilor si nici standarde minime pentru salarizare. Angajatorii au dreptul sa anuleze permisul de rezidenta al unor angajati, sa nu le permita sa lucreze in alta companie sau chiar sa nu le dea voie sa paraseasca tara.
Femeile se bucura de mai multa libertate ca in alte tari musulmane. Au voie sa conduca o masina si sa iasa din casa neinsotite, pot avea functii importante si chiar pot candida la consiliul municipal.
Ascensiunea economica a micului stat din Peninsula Arabica a inceput in 1940, cand au fost descoperite rezervele de petrol si gaz. Pana actunci, Qatarul era o tara care se baza pe pescuit si pe vanzarea perlelor salbatice.
In prezent, pe langa prosperitatea de care se bucura locuitorii acestei tari, si salariatii straini sunt avantajati, pentru ca nu exista impozit pe venit, iar taxele sunt printre cele mai mici din lume. Produsul intern brut pe cap de locuitor este estimat in jurul valorii de 88.222 de dolari.
Sursa: Wikipedia, Business Insider
Etichete: imigranti, qatar, muncitori straini,
Dată publicare:
12-11-2012 18:44