China a folosit in 3 ani mai mult CIMENT decat au folosit Statele Unite in tot secolul XX. Explicatia cifrelor "imposibile"
Pare o situatie imposibila, dar statistica nu este o inventie a agentiilor de presa chineze. Ea a fost publicata pe blogul personal chiar de catre Bill Gates.
China a folosit in ultimii 3 ani mai mult ciment decat Statele Unite in secolul XX, aceasta este concluzia statisticilor prezentate de Vaclav Smil in cartea sa, informatia fiind citata de Bill Gates. Raportul este 6,4 gigatone la doar 4,4 gigatone.
Washington Post a incercat sa gaseasca o explicatie pentru aceste cifre, in conditiile in care secolul XX a insemnat pentru SUA o perioada extrem de importanta de dezvoltare. In acest secol au fost construite structuri emblematice precum Barajul Hoover, dar si sute de autostrazi, poduri si zgarie-nori.
Explicatiile exista si fac ca aceasta cifra sa fie totusi plauzibila.
1. Urbanizarea se face intr-un ritm fara precedent: 20 de milioane de chinezi se muta in fiecare an de la sat la oras.
2. Jumatate din infrastructura a fost realizata dupa 2000: Astazi, orasele mari ale Chinei sunt dominate de zgarie-nori si cladiri impresionante care au fost construite pentru a acomoda tranzitia uriasa despre care vorbeam mai devreme. O dovada o arata diferenta de mai jos dintre Shanghai-ul de-acum 30 de ani si cum arata el astazi.
3. Peste 200 de orase cu 1 milion de locuitori. O statistica din 2009 arata cum China are cel putin 221 de orase cu mai mult de 1 milion de locuitori, in timp ce Europa are doar 35. Zhengzhou si Jinan de exemplu, orase mai putin cunoscute, au mai multi locuitori decat Los Angeles sau Chicago.
4. China are un deficit de lemn: In timp ce americanii au construit foarte multe case din lemn, chinezii nu si-au permis acest lux din lipsa de resurse. Cei mai multi chinezi locuiesc in blocuri, iar cimentul a compensat astfel problema.
5. Industria cimentului, sustinuta de stat: Washington Post sustine ca industria cimentului este mult prea mult dezvoltata, in conditiile in care statul este proprietarul celor mai multi producatori. In goana dupa dezvoltare, nu s-a pus accent pe calitate si profit, cu atat mai putin pentru mediul inconjurator.
Concluzia are un ton diferit pentru Washington Post. Daca Bill Gates se bucura ca familiile mai sarace nu vor mai avea o podea din noroi si ca vor trai mai civilizat, publicatia americana atrage atentia ca efectele asupra mediului pot fi mai periculoase decat beneficiile aduse de dezvoltare.