"Am locuit langa Adolf Hitler" Povestea unui evreu care a fost vecin de palier cu cosmarul Europei

Ultima actualizare: 01-08-2013 14:21
Adolf Hitler, Mediafax

Edgar Feuchtwanger, un evreu de 88 ani, tocmai a lansat o carte in care isi poveste viata ca vecin de apartament cu Adolf Hitler.

Totul se intampla in 1929, cand Hitler se muta intr-un apartament din Munchen, la Prinzregentplatz, chiar vis-a-vis de usa lui Edgar Feuchtwanger, pe atunci un copil in varsta de 5 ani. Hitler avea sa detina apartamentul acela pana inainte de a se sinucide, in luna aprilie a anului 1945, scrie Daily Mail.

"Suna foarte comod acum cand povestesc ca am trait usa langa usa cu Adolf Hitler, ca si cand nu ar fi un mare lucru. Dar este dificil sa te gandesti la oameni pe care ii vedeai odata aproape zilnic si care au devenit pe parcurs responsabili pentru transformarea lumii cu fundul in sus."

"Hitler venea in week-end la Munchen si locuia acolo. Imi dadeam seama ca aceea era casa lui, dupa masinile parcate afara. L-am vazut odata cum a traversat strada alaturi de dadaca mea, s-a uitat la mine si nu mi-a zambit."

"Cativa oameni se opreau si strigau "Heil Hitler", iar in raspuns el isi ridica palaria, asa cum un politician de dreapta ar fi facut inainte de a pleca cu masina. Il stiam si cand aveam 5 ani. El era cancelarul, toata lumea il cunostea."

"Cand mergeam la scoala obisnuiam sa admir Mercedesul argintiu care se ducea la Heinrich Hoffmann, fotograful lui Hitler si angajatul amantei sale, Eva Braun."

"Era un miros ciudat in aer, tin minte, chiar inainte de 'Noaptea cutitelor lungi' (explic.: in perioada 30 iunie - 2 iulie 1934, regimul nazist a executat aproximativ 85 de oameni din motive politice), cand atmosfera era realmente tensionata"

"Sambata aceea, la 6 dimineata, am devenit martor fara vreau la ceea ce avea sa vina cel mai mare masacru politic pe care lumea il vazuse din secolul 16. Am fost trezit din somn de portierele masinilor care se izbeau puternic, de cizmele care loveau pavajul si vocile puternice. Am iesit la geam si am vazut o coloana de masini parcata in fata blocului si oameni care intrau si ieseau din cladire.", povesteste acesta.

La 4 ani de la acel eveniment, tatal lui Edgar Feuchtwanger a fost arestat si trimis in lagarul de la Dachau, Edgar reusind sa scape dupa 6 saptamani din arestul politiei si sa fuga alaturi de restul familiei in Marea Britanie.

Astazi, Edgar traieste in Aveyron, Franta, unde isi scrie memoriile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO