Peter O'Toole, un gigant al filmului: "Nu voi fi un om obisnuit, am dreptul sa fiu extraordinar"
Intreaga lume a cinematografiei plange moartea unui gigant al marelui ecran si al teatrului. Cel mai nominalizat actor la Premiile Academiei Americane de Film, fara a primi vreodata un Oscar competitiv, Peter O'Toole a lasat o mostenire de neegalat.
Numit de lumea cinematografica "unul dintre cei mai mari actori ai generatiei sale", Peter O'Toole s-a stins pe 15 decembrie, intr-un spital din Londra, dupa o lunga lupta cu boala. A fost insa prezent in lumea teatrului si a filmului pana la final.
Nominalizat de opt ori la Oscar, Peter O'Toole, cunoscut pentru rolurile de rebeli si interpretarile shakespiriene a primit intr-un final, in 2002, o statueta onorifica din partea Academiei de film americane.
A refuzat atunci statueta spunand ca "sunt inca in stare sa castig un nenorocit de Oscar pe merit. Rog Academia sa amane aceasta onoare pana implinesc 80 de ani."
Cu toate acestea, a fost prezent la gala unde Oscarul onorific i-a fost oferit de Meryl Streep. "Intotdeauna domnisoara de onoare, niciodata mireasa" a glumit atunci, adaugand "Am propriul Oscar, pana cand moartea ne va desparti."
"Dragilor, este timpul pentru mine sa ma retrag din teatru si film"
In 2006, O'Toole a primit, pentru rolul din "Venus" a opta nominalizare la Oscar din cariera, furandu-i astfel titlul de cel mai nominalizat actor din istorie fara a castiga vreodata premiul, lui Richard Burton.
Desi nu a castigat vreun Oscar pentru rolurile la care a fost nominalizat, O'Toole a fost recompensat pentru talentul sau cu alte premii prestigioase. Interpretarea sa din "Lawrence of Arabia" a fost catalogata mai tarziu de catre Premiere Magazine drept "cea mai buna interpretare din toate timpurile".
Irlandezul cu atitudine, voce si ochi patrunzatori a decis acum 2 ani, la 79 de ani, si dupa o cariera de peste jumatate de secol sa renunte la actorie.
"Dragilor, este timpul pentru mine sa ma retrag din teatru si film. Activitatea mea profesionala, pe scena si in fata camerelor de filmat, mi-a adus aprecierea publicului, implinire sufleteasca si confort material. M-a adus alaturi de oameni deosebiti, colegi buni alaturi de care am impartit destinul inevitabil al actorilor – reusitele si esecurile.
In orice caz, cred cu tarie ca fiecare trebuie sa decida singur cand sa puna punct carierei sale. Adresez asadar actoriei un ramas-bun fara regrete si plin de recunostinta”, a spus veteranul actor in 2011, intr-un mesaj pentru cinefili.
"Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar" - Peter O'Toole.
Nascut sub numele de Peter Seamus O’Toole in Connemara, Irlanda pe 2 august 1932, O'Toole a descoperit teatrul in adolescenta si a debutat pe scena la 17 ani. Inscris la o scoala-manastire, acesta a abandonat educatia in adolescenta.
Dupa o serie de munci marunte, tanarul Peter a lucrat ca scrib pentru un ziar si ca asistent al unui fotograf. Dupa ce a fost concediat s-a intors la ce-i placea mai mult - actoria.
Intrebat mai tarziu despre perioada ca jurnalist acesta a raspuns: "Barbatii ca mine vor sa fie cei despre care se scrie, nu cei care scriu."
In 1953, a dat auditii si a primit o bursa la Royal Academy of Dramatic Art din Londra, de unde a absolvit in 1954, in aceeasi promotie ca Albert Finney si Richard Harris.
In 1962, actorul a fost ales sa joace in pelicula "Lawrence of Arabia" care l-a transformat pe Peter O’Toole intr-un superstar. David Lean l-a ales atunci pe Peter O’Toole in detrimentul favoritului Marlon Brando.
Interpretarea sa electrizanta i-a deschis drumul unei cariere stralucite, noteaza revista Variety. In anii '70, o boala cruda - cancerul - a amenintat sa-i distruga viata si cariera asa ca a renuntat temporar la bautura si cu ajutorul tratamentelor a invins maladia.
Rolurile pentru care a primit nominalizari la Oscar sunt "Lawrence of Arabia" (1962), "Becket" (1964), "The Lion in Winter" (1968), "Goodbye, Mr. Chips" (1969), "The Ruling Class" (1972), "The Stunt Man" (1980), "My Favorite Year" (1982), "Venus" (2006). Pentru filme ca “The Lion in Winter” si "Man of la Mancha” a fost recompensat cu onorarii de 750.000 de dolari, respectic, un milion de dolari, sume imense pentru acea perioada.
A fost insurat timp de 20 de ani cu actrita Sian Phillips, alaturi de care are doua fete Kate si Patricia. In 1983 a devenit tatal unui baiat conceput cu fotomodelul Karen Brown - Lorcan O’Toole este si el actor.
Un stil de viata plin de excese pe care nu l-a regretat niciodata
In adolescenta, Peter O'Toole si-a facut un juramant intr-un carnetel: "Nu voi fi un om obisnuit, voi ridica nisipurile fine ale monotoniei... pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." Si s-a tinut de cuvant. " Un excentric natural, dragostea pentru bautura a lui Peter O'Toole a devenit legendara, iar escapadele sale ii surescitau mereu pe fani" a scris autorul Robert Sellers in cartea "Hellraisers: The Life And Times Of Burton, Harris, O'Toole & Reed"
Actorul care a jucat roluri diverse de la rege (The Lion in Winter) la profesor (Goodbye, Mr. Chips), regizor (The Stuntman) si critic culinar (Ratatouille) nu a regretat niciodata stilul sau de viata, plin de excese si stropit din plin cu alcool.
Stralucirea sa de pe scenele de teatru era pusa in umbra de scandalurile din viata personala. Alaturi de Richard Burton, Richard Harris, Albert Finney, Michael Caine, Robert Shaw si Oliver Reed, Peter O'Toole a fost adesea numit in grupul actorilor britanici scandalagii. Si la fel ca Burton si multi alti, maretia pe care o promitea actorul la inceputul carierei afost lovita de crizele de alcoolism si de declinul fizic ce l-a facut sa arate mai batran decat era.
Intrebat de Charlie Rose, daca regreta ceva in viata, actorul a raspuns sincer ca a atins tot ce a visat vreodata. Mai mult s-a laudat intotdeauna cu povesti "salbatice" despre extravagantele din tineretea sa. Intr-un interviu pentru David Letterman, Peter O'Toole a povestit despre cum s-au imbatat alaturi de un coleg din "Lawrence of Arabia" pentru scenele in care calareau camile pentru ca le era frica sa nu cada de pe animale. "Privirea plina de determinare mesianica de pe fata mea este de fapt cea a unui om beat."
Un giant al teatrului si al filmului
Premierul britanic, David Cameron, i-a adus ieri un omagiu actorului, numind "Lawrence of Arabia" - cel mai bun film vazut de el si o "pelicula uimitoare". Agentul sau Steve Kenis l-a descris drept : "Un om unic, in cel mai bun sens. Un gigant al teatrului si al filmului", in timp ce Amanda Berry, presedintele Premiilor BAFTA a declarat: "A avut o cariera uimitoare si ne-a lasat cu magie cinematografica in multe dintre filmele sale."
Sursa foto: Getty
Sursa: Pro TV
Etichete: filme, a murit, viata, cele mai bune filme, Peter O'Toole,
Dată publicare:
16-12-2013 09:03