Legea prin care vor fi eutanasiati cainii fara stapan, contestata la CCR de 30 de parlamentari

Ultima actualizare: 19-09-2013 06:51
Legea prin care vor fi eutanasiati cainii fara sta...
Legea prin care vor fi eutanasiati cainii fara sta...

Legea cu privire la eutanasierea cainilor fara stapan mai are de asteptat pana sa fie pusa in aplicare.

Adoptat marti de Parlament, documentul a fost contestat de 30 de parlamentari la Curtea Constitutionala. ''Uciderea in masa a animalelor incalca norme europene si nu poate fi o solutie'', considera alesii, care au cerut ajutorul celor 9 judecatori. Presedintele Traian Basescu a anuntat insa in urma cu putin timp ca va promulga legea imediat ce va ajunge la el.

 

Cei 30 de parlamentari care au contestat noua lege a cainilor fara stapan considera ca masurile prevazute nu impiedica inmultirea animalelor, in schimb conduc doar la uciderea lor, "traumatizand societatea".

"Legea (...) creeaza un cadru instituţional injust, si, sub masca unei asa-zise eutanasieri individuale, conduce la eutanasia in masa a cainilor fara stapan, practica administrativa neunitara  si incalcarea drepturilor animalelor".

"Noi vrem sa nu existe animale fara stapan pe strada. Cu orice pret. Dar nu putem sa facem un masacru si nu avem certitudinea ca dupa ce facem acest lucru nu vor mai exista caini pe strada", spune Luminita Adam, deputat PPDD.

In contestatia semnata de alesi de la toate partidele se arata si ca decizia eutanasierii ramane in continuare una arbitrara, conditionata de disponibilitatea primarilor de a construi adaposturi si de a pastra in ele animalele adunate de pe strazi.

In plus, semnatarii considera ca termenele de revendicare si de adoptie a cainilor sunt mult mai scurte, posibilitatea returnarii animalelor infiate este exlusa, iar organizatiile neguvernamentale nu sunt implicate in niciun fel.

Judecatorii curtii constitutionale vor lua in discutie contestatia in sedinta din 25 septembrie. Pana atunci, legea nu va intra in vigoare.

Si cativa avocati i-au adresat lui Traian Basescu o scrisoare prin care ii solicita acestuia sa nu promulge legea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO