Filmul "Pozitia copilului", propunerea Romaniei la premiile Oscar. Ce reactii a starnit decizia

Pozitia Copilului - COVER

Filmul "Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, a fost desemnat sa reprezinte Romania la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film strain.

Filmul "Pozitia copilului" a fost ales sa reprezinte Romania la premiile Academiei de film americane pe 2013, cu unanimitate de voturi, de catre un juriu format din criticul si realizatorul TV Eugenia Voda, criticul de film Magda Mihailescu, criticul si istoricul de film Cristina Corciovescu, criticul de film Mihai Chirilov (director artistic al Festivalului International de Film Transilvania), criticul de film Dana Duma, criticul de film Irina Margareta Nistor si directorul de imagine si regizorul Dinu Tanase, potrivit unui comunicat al Centrului National al Cinematografiei (CNC).

Calin Netzer: Vom demara o campanie de promovare a filmului "Pozitia copilului" in SUA

"In perioada urmatoare chiar vom demara o campanie de promovare a filmului peste Ocean. Speram ca americanii sa fie la fel de receptivi pe cat au fost europenii vizavi de acest film", a declarat regizorul Calin Peter Netzer.

Stere Gulea: Ursul de Aur primit de "Pozitia copilului" ii creste filmului sansele la Oscar

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Potrivit lui Stere Gulea, este normal ca "Pozitia copilului" sa reprezinte Romania la Oscarul pentru cel mai bun film intr-o limba straina."Are un premiu important, nici nu as vedea alta concurenta. Este recomandat de Ursul de Aur si lucrul acesta ii acorda sanse", a spus Stere Gulea. Acesta a lucrat cu Luminita Gheorghiu, care interpreteaza rolul principal in "Pozitia copilului", in mai multe pelicule, intre care si "Sunt o baba comunista", care va avea premiera pe 23 august.

Irina Nistor: "Pozitia copilului" a trecut testul la Berlin si are sanse sa fie nominalizat la Oscar

Criticul de film Irina Margareta Nistor a facut parte din juriul care a ales, cu unanimitate de voturi, filmul "Pozitia copilului" sa reprezinte Romania la premiile Academiei de film americane pe 2013, la categoria cel mai bun film strain. "Ne-am gandit ca sunt sanse foarte mari. (...) Din start, filmul a trecut printr-un juriu extrem de selectiv si de sever, respectiv cel de la Berlin, unde stim cat de mult i-a placut lui Wong Kar Wai. Parerea lui categoric ca este foarte importanta. La Oscar nu exista un juriu propriu-zis, voteaza membrii Academiei - nu chiar toti, pentru filmul strain ceva mai putini de 800 inteleg -, dar presupun ca atata vreme cat la Berlin a impresionat atat de tare, are sanse si mai departe. Este filmul cu cele mai mare sanse", a spus Irina Margareta Nistor.

Aceasta a mentionat ca temele abordate si interpretarea actorilor fac din "Pozitia Copilului" o pelicula care are sanse foarte mari sa fie nominalizata la Oscar.

pozitia copilului

"Este foarte bine construit si jucat magistral de Luminita Gheorghiu si nu numai. Neintelegerea intre generatii este o chestiune universala, accidentele sunt iarasi o chestiune universala, sunt multe puncte care se intampla peste tot, inclusiv dorinta unei mame sa isi salveze copilul. Este o chestiune de instinct matern si din punctul acesta de vedere, de oriunde ar fi de pe planeta asta, cam la fel reactionam cu totii. De aceea spun ca probabil are sanse ceva mai mari fata de celelalte filme de pana acum (care au reprezentat Romania la premiile Oscar, n.r.)", a spus Irina Margareta Nistor.
Totusi, ea a precizat ca pentru a avea sanse la o nominalizare, filmul "Pozitia copilului" trebuie sa fie sustinut foarte puternic.

"Paralel cu calitatea propriu-zisa a filmului si cu toate atuurile lui, trebuie o sustinere financiara masiva, pentru ca lumea sa stie despre el, sa se afle in America, sa se faca o campanie, un lobby foarte serios. Altfel, nu functioneaza", a declarat aceasta.

Pe de alta parte, ea a amintit lobby-ul facut pentru filmul regizat de Michael Haneke, "Amour", desi acesta era deja foarte cunoscut si avea in distributie actori legendari. Irina Margareta Nistor a precizat ca in astfel de situatii nu este suficient sa fie implicate doar firmele particulare, ci si institutiile statului. "Anul trecut a existat o incercare, dar a fost insuficienta suma respectiva. Intrebarea este daca vor avea banii necesari cei de la Ministerul Culturii, dar si Ministerul de Externe - zic eu ca ar trebui sa se implice -, (...) trebuie o sustinere clara pentru a functiona, sa se scrie in ziare, sa apara, sa circule prin America", a declarat Irina Nistor.

Ilinca Goia despre propunerea filmului "Pozitia copilului" la Oscar: Este o veste minunata

"Asteptam acest lucru in sinea mea dupa ce am fost la prezentari cu filmul in toata tara", a spus Ilinca Goia. "Am mari sperante in aceasta creatie, de la lucrul cu Netzer. Pot sa spun ca lucrul cu Calin Netzer a fost pentru mine o reintoarcere la matca. M-am rescolit. Mi-as dori sa mai lucrez cu el", a adaugat Ilinca Goia. Actrita joaca in "Pozitia copilului" rolul iubitei lui Barbu, fiul sufocat de dragostea materna care trebuie sa faca fata faptului ca a ucis un copil intr-un accident de masina.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă | FOTO & VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă | FOTO & VIDEO

Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit cu iubitul ei, Josh Bowling, în Minnesota, SUA. Ea și sora ei, Brittany, impart în același trup.

Steven Spielberg, către Denis Villeneuve: ”Dune 2 este unul dintre cele mai strălucite filme SF pe care le-am văzut”
Steven Spielberg, către Denis Villeneuve: ”Dune 2 este unul dintre cele mai strălucite filme SF pe care le-am văzut”

Steven Spielberg a avut numai cuvinte de laudă pentru filmul ”Dune: Partea a doua” în timp ce a stat de vorbă cu Denis Villeneuve în cel mai recent episod al podcastului "Director's Cut" al DGA.

Rihanna a întors toate privirile în California. Ce ținută a purtat la un eveniment caritabil | GALERIE FOTO
Rihanna a întors toate privirile în California. Ce ținută a purtat la un eveniment caritabil | GALERIE FOTO

Rihanna a întors toate privirile când și-a făcut apariția marți la un eveniment caritabil din West Hollywood, California, scrie Daily Mail.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.