Un român lucrează de mai bine de 10 ani pentru guvernul britanic. Cine este Adrian Pascu

Ultima actualizare: 23-12-2018 19:08

A absolvit Literatura la Cambridge, apoi a scris discursuri pentru miniştri de Finanţe de la Londra şi chiar pentru David Cameron.

Adrian Pascu Tulbure lucrează într-un departament al Trezoreriei, unde administrează împreună cu colegii săi active de peste 19 miliarde de lire străine. Adrian ne povesteşte cum este viaţa de bugetar în Marea Britanie, cum se comportă oamenii politici şi ce reguli trebuie să respecte atunci când li se adresează alegătorilor.

Suntem în centrul administrativ al Londrei. Pe o rază de câteva sute de metri se află Parlamentul, reşedinţa premierului şi principalele ministere.

Adrian Pascu Tulbure are 30 de ani. În 2008 a absolvit Literatura la Universitatea Cambridge. Imediat după aceea a fost primit în corpul funcţionarilor publici din Marea Britanie. A început la Transporturi, a continuat la externe, iar acum lucrează la Ministerul Finanţelor. Se duce la birou în clădirea în care Winston Churchill îşi avea comandamentul în timpul războiului.

Parlamentarul Greg Hands i-a fost şef în 2015 când era ministru de Finanţe în Guvernul David Cameron.

În ziua filmării la minister se lucra de zor la buget. Dacă în România ne prinde Anul Nou fără buget, în Marea Britanie e de neconceput să nu fie adoptat până la sfârşitul toamnei.

Adrian povesteşte că în Marea Britanie funcţionarii au un cod de etică. Însă mai important este să fie apolitic. Astfel nu pot fi schimbaţi din funcţie la fiecare nou ministru.

Adrian spune că în Marea Britanie funcţionarii publici au un salariu peste medie, dar mai mic decât în sectorul privat. Din salariu îşi permite o chirie într-un cartier bun de la marginea Londrei, unde împarte o casă cu încă doi prieteni.

La Londra foloseşte metroul sau bicicleta. În România, în schimb, are o maşina de colecţie cu care îşi plimbă prietenii când vin în vizită: O Dacie 1310. Adrian spune că România este o ţară plină de potenţial.

A terminat o univeristate de top. În peniţa lui au stat carierele unor politiceni importanţi. Iar acum gestionează miliarde pentru poporul britanic.Într-un moment crucial pentru întreaga Europă, Adrian este unul dintre puţinii romani cu acces în cercurile de putere de la Londra.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO