Romania, te iubesc! O maladie fara leac secera vieti in zona Mehedintilor


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Duminica 19 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri

Un ucigas tacut si misterios bintuie prin Mehedinti. Se numeste nefropatie endemica balcanica. Pe romaneste, e o boala careia nimeni nu i-a dat de cap.

Mii de oameni au murit in ultimii 50 de ani, si nici macar cei care s-au mutat infricosati din zona n-au scapat de ea.


O mina de medici incearca sa descopere cauza maladiei, cu foarte putin sprijin, insa. Nici un guvern nu a fost interesat de aceasta tragedie.


Se stie despre ea, doar ce se vede: ca ataca rinichii pina cind ii reduce la dimensiunea unei nuci. Bolnavul ajunge la insuficienta renala cronica si singura sansa de supravietuire e sa inceapa neintirziat dializa sau sa se inscrie pe listele pentru transplant.


Clinicile din Drobeta Turnu Severin sunt arhipline de pacientii cu virsta intre 40 si 70 de ani, care vin de doua-trei ori pe saptamana sa-si curete otrava din sange.


Din anii '50 cand au fost semnalate primele cazuri, cateva mii de persoane au murit din cauza nefropatiei balcanice. Cum tratamentul unui singur bolnav de NEB costa 1500 de euro pe luna, statul roman a ajuns sa cheltuiasca milioane de euro pentru terapie, dar nu a fost in stare sa elaboreze un program pentru identificarea acestei maladii in faze incipiente.


Probabil ca, daca s-ar depista cauza acestei boli, mii de vieti ar fi salvate. Insa nu exista certitudini, doar supozitii: unii au spus ca e vorba de intoxicatie cu plumb, dar n-au reusit s-o demonstreze. Altii ca e de la radioactivitate, metale grele, intoxicatie cu ciuperci... Nici una din aceste ipoteze n-a putut fi verificata.


Primele cazuri au aparut in zona satului Erghevita, de aceea boala se mai numeste si nefropatie de Erghevita. Intre timp, acolo, focarul pare sa se fi linistit, dar nu pentru ca s-ar fi gasit solutia, ci pentru ca multi au plecat din zona, speriati de citi consateni de-ai lor au ajuns la cimitirul din deal.


De zece ani, de cind studiaza fenomenul, doctorul timisorean Calin Tatu a facut o obsesie. N-a aflat prea multe, insa nu exclude nici o ipoteza.Acum cativa ani, citiva medici americani au crezut ca o planta toxica, ajunsa in lantul alimentar, ar provoca boala.


Sunt multe locuri in care localnicii fac ceai din aceasta planta, iar pe vremuri, la tara, infuzia de marul lupului se folosea la spalaturi in zone intime pentru a preveni bolile venerice.


Varianta nu este verificata insa suta la suta. Planta creste in toata tara, in timp ce boala nu apare decit in Mehedinti. Cert e un singur lucru: ca nefrita endemica balcanica are o constanta genetica. De foarte multe ori bolnavii sunt inruditi si nici macar cei care s-au mutat din zona n-au scapat de ea. Oameni din aceeasi familie mor pe capete, odata atinsi de boala n-au fost iertati s-au dus parinti, frati si surori...


In anii 90, americanii au promis sprijin proiectelor medicale in zona, de teama ca boala sa nu fie contagioasa si sa ajunga peste Ocean. Impreuna cu doctorul Tatu, medicii americani de la US Geological Survey analizeaza acum posibilitatea ca nefrita endemica sa fie provocata de o sursa din mediu: carbunele pliocen, un carbune crud, de calitate inferioara, gasit in zona.


Dealurile din jurul Turnului Severin sunt pline de astfel de carbuni. Acelasi lignit se gaseste si in celelalte zone-focar din Balcani, asa ca aceasta teorie pare cea mai credibila. Localnicii beau apa din izvoarele nascute chiar din dealurile de carbune.


In Mehedinti, au ajuns sa trateze boala ca pe o ruda proscrisa: cei sanatosi incearca sa o nege, iar cei bolnavi se rusineaza cu ea. Nu de putine ori, cei loviti de nefrita endemica sint uitati sau ignorati si de rude.


Nefropatia endemica balcanica - o boala cu nenumarate intrebari, putine raspunsuri si foarte multe victime. Oameni pentru care viata nu mai inseamna decit o naveta permanenta si chinuitoare intre patul de acasa si cel de dializa.

Romania, te iubesc! Alex Dima despre ”Sahara Olteniei”
VIDEO PROTVPLUS.RO