Romania, te iubesc! Alex Dima despre ”Sahara Olteniei”

Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Vineri 10 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri

In editia din 12 octombrie a emisiunii Romania, te iubesc!, prezentata de Cristian Leonte, corespondentul Stirilor Pro Tv, Alex Dima, a adus in atentie un fenomen deosebit de grav: desertificarea care afecteaza judetul Dolj.

Zona, cunoscuta sub denumirea foarte sugestiva ”Sahara Olteniei”, este o fasie lata de 30 de km, care porneste de la Dunare si se apropie de Craiova si Caracal. Desertificarea afecteaza o suprafata de 100.000 de hectare.

Desi intre anii 1960-1970, problema nisipurilor din ”Sahara Olteniei” a fost rezolvata, iar desertul a fost transformat intr-un adevarat paradis, unde peste 60 de specii de plante erau cultivate, iar pomii si vita de vie serveau ca perdele de protectie in calea nisipurilor. Imediat dupa revolutie insa, localnicii au distrus sistemele de irigare, au smuls pomii si vita de vie si au furat tot ce le-a iesit in cale.

In prezent, cercetatorii avertizeaza ca peste 20 de ani, in Romania, productia de cereale va scadea cu 40%, iar 10 judete vor fi afectate de desertificare. ”Indiferenta, nepasarea localnicilor care au distrus sistemele de irigatii si bajbaiala functionarilor care au in grija Institutul de Cercetare Dabuleni” sunt motivele care l-au determinat pe Alex Dima sa faca acest demers jurnalistic.

Tot in editia din 12 octombrie, Anca Nastasi dezvaluie adevaruri socante din culisele afacerilor imobliare care domina Bucurestiul. In Capitala, pentru fiecare metru patrat de teren se da o batalie pe viata si pe moarte.

Primele ”victime” ale rechinilor imobliari au fost monumentele arhitectonice ale orasului. Cei care trag sforile afacerilor imobiliare de milioane de euro, decid, sub ochii nepasatori ai autoritatilor, ce si cand se demoleaza.

Sub pretextul ca orasul trebuie sa se dezvolte, au fost demolate constructii pe care statul roman ar fi putut sa le salveze, daca le-ar fi declarat monumente istorice.

Chiar si in acest caz, rechinii imobliliari au gasit solutii. Un exemplu relevant este Moara lui Asan, cel mai vechi monument industrial din capitala, care, la 13 mai 2008, a fost devastata de un incendiu suspect.

Romania, te iubesc: Alex Dima despre
Romania, te iubesc: Alex Dima despre "zona crepusculara" Fastaci
VIDEO PROTVPLUS.RO
poluare
Consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua, de care "statul s-a spalat pe maini". Ce amenzi risca Romania din partea CE
Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"
Bogatiile ascunse in Marea Neagra, duminica, la "Romania, te iubesc!"
Proiectul Casei SHARE. Duminica, la Romania, te iubesc, povestea comunitatii care a salvat 6 frati de la inghet
Maicutele care si-au dedicat viata altora. Duminica, la "Romania, te iubesc", 12 calugarite ofera o lectie de viata
Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania
RTI
Duminica, la "Romania, te iubesc!": Batranii care ii demonstreaza Rovanei Plumb ca singuratatea nu se trateaza cu promisiuni
Programul "Cornul si laptele", un esec in scolile din Romania. Duminica, la Romania, te iubesc, detalii din programul de 100 de milioane de euro pe an
Tinerii care aduc faima Romaniei in capitala bogatilor, Dubai. Povestile lor, duminica, de la 18:00, la "Romania, te iubesc"
Duminica, la "Romania, te iubesc", incursiune in traditiile romanesti si viata la sat, intr-un reportaj semnat de Anca Nastasi
Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"
Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"