"Te vezi la Stirile Pro Tv" si din Croatia! – partea II

Ultima actualizare: 11-04-2012 16:02

Putini sunt aceia care s-ar astepta ca, ajungand la 1500 de km distanta fata de Romania, sa auda vorbindu-se intr-o limba asemanatoare cu romana.

Acest lucru se intampla insa in Croatia, unde inca mai exista un mic grup de oameni care vorbesc un dialect al limbii romane – verii nostri istro-romani.

In editia de duminica, 19 octombrie, a emisiunii “Te vezi la Stirile Pro Tv” difuzata de Pro Tv, Cristian Tabara incearca sa patrunda enigma celui mai mic grup lingvistic din Europa, istro-romanii risipiti in cateva mici sate de munte din Croatia. Catun, Vlaha, Carbune, Sucodru si chiar Romania sunt cateva dintre numele satelor care amintesc faptul ca, pe vremuri, in peninsula croata Istria aceasta populatie nu era tocmai minoritara. Astazi au ramas doar numele acestor sate si un grup de aproape 1000 de persoane raspandite prin diverse orase din Croatia, dar si prin toate colturile lumii care inteleg acest dialect.

Istro-romanii vorbitori ai unuia dintre cele patru dialecte ale limbii romane stiu despre limba lor ca este “limba din Rumenia”. Iar legendele spun ca au sosit in Istria cu sapte caravane. Au venit cu “oie” (oile) cu tot in acele tinuturi, iar in timp au fost asimilati treptat de diferitele populatii, caci zona a fost stapanita pe rand de italieni, austro-ungari si croati.

Istro-romanilor li se spune vlahi, jeiani, sau ciri-biri, ceea ce inseamna “tine bine”, un indemn pe care acestia si-l adresau adesea cirnd urcau pe santierele navale de pe coasta istriana. Cristian Tabara si echipa “Te vezi la Stirile Pro Tv” au reusit sa se inteleaga cu istro-romanii si fara translator caci dulcele lor grai pastreaza multe dintre arhaismele limbii romane.

Satul Jeiani este singurul din Croatia populat aproape in totalitate de istro-romani si acolo a gasit Cristian Tabara si gazde ospitaliere si oameni dornici de dialog. De la Ana Manfreda a aflat ca mancarea se prepara la “cucina”, de dormit se doarme in “combra”, iar daca “filiu” vine pe neasteptate in vizita, “compce” (canapeaua) se dovedeste foarte utila.

In cateva zeci de ani de-acum incolo, verii drepti ai romanilor, istro-romanii, probabil ca nu vor mai exista decat in studiile de specialitate. Pana atunci insa ei pot fi gasiti in tinuturile croate, dornici sa-i primeasca pe fratii lor romani, caci, asa cum spune unul dintre istro-romani, “si ei sunt ai nostri”. 

TE VEZI LA STIRILE PRO TV SI DIN CROATIA! - PARTEA I

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO