Romania, te iubesc: Corneliu Porumboiu

×
Codul embed a fost copiat

Face parte din ceea ce occidentalii au numit noul val al cinematografiei romanesti. E laudat, numit genial, comparat cu regizori mari ai lumii. Dar si-a pastrat si modestia si accentul moldovenesc si crede ca a crea pentru a fi premiat e o greseala.


Corneliu Porumboiu
i-a uimit pe criticii de film si a luat deja cateva premii la Festivalul de la Cannes. Dar marea lui dorinta nu e sa devina faimos, ci sa aduca in salile de cinema cat mai multi spectatori. Romani.

Corneliu Porumboiu si-a luat avant de mic spre Cannes si acum, ca a ajuns mare, vizeaza Oscarul cu cea mai recenta productie a sa, "Politist, adjectiv", un film despre alegerea dificila intre constiinta si obligatie profesionala.

Cu toate acestea, pe Corneliu Porumboiu adjectivul genial nu-l impresioneaza. Cu un ton masurat, o privire modesta si un usor accent moldovenesc, incearca sa tempereze entuziasmul celor din jur si sa le atraga atentia ca a fi dotat nu e intotdeauna sinonim cu a avea succes.

"Asta cu talentul, chiar daca ai talent si nu esti serios, nu faci nimic. Poti sa faci un lucru si fara talent, daca iti place". Iar lui i-a placut. Nu chiar de la inceput, dar a reusit sa descopere la timp ce ar vrea sa lase mostenire.

Citește și
Romania te iubesc
Romania, te iubesc! Lectie de voluntariat in Bistrita
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Eu am venit in Bucuresti in '94 sa studiez management si am descoperit Cinemateca. M-a luat un verisor si m-a dus la cinema, am vazut "La Dolce Vita", Fellini, si mi-a placut foarte mult. Eu pana atunci vazusem Bruce Lee si seriale pe video. Si am inceput sa ma duc frecvent si am zis asta vreau sa fac.
Corneliu Porumboiu, regizor
A facut o alegere fericita si a ajuns pe val. De fapt, pe noul val dupa cum scria, putin uimita, presa internationala in 2004, atunci cand Catalin Mitulescu lua Palme d'Or pentru scurtmetrajul "Trafic", iar Porumboiu primul sau trofeu. Astfel au descoperit si occidentalii ca filmele romanesti post revolutionare pot fi remarcabile, aplaudate, elogiate si premiate, iar "4,3,2" al lui Cristian Mungiu si "California Dreamin-nesfarsit" al lui Cristian Nemescu au confirmat ca, in materie de productii cinematografice, Romania vine tare din urma.

Dragos Bucur a fost prima si singura alegere a lui Porumboiu pentru rolul politistului ne-exceptional, macinat de temeri si probleme de constiinta. Se cunosc din studentie, sunt prieteni si se stiu pe de rost.

Cunoscut deja pentru talentul si firescul cu care abordeaza rolurile, Dragos Bucur si-a consolidat reputatia si faima in "Politist, adjectiv".

Cand a aflat de premiu, era in avion, in drum spre India. N-a reusit sa ajunga la Cannes pentru ca lucra deja la un alt proiect, insa chiar si asa, americanii care il selectasera pentru noul rol s-au convins ca alesesera bine.

In orice alta tara, un astfel de premiu ar fi fost o trambulina pentru un actor si, totodata, garantia ca rolurile viitoare vor fi rasplatite financiar pe masura. Dar Romania a fost mereu speciala, in felul ei. Aici actorii premiati inca primesc oferte cu onorariul un sfert din cat castiga un figurant in America. Asa ca nici Dragos, nici colegii lui, nici regizorul nu-si mai fac iluzii ca din filmele romanesti te poti imbogati. Se fac, cum se spune, de amorul artei.

Pentru Corneliu Porumboiu, "Politist, adjectiv" e doar o etapa, inca o treapta spre desavarsire. Filmul are deja o viata a lui, merge singur mai departe, propulsat de criticile extraordinare si de reclama meritata facuta de premiul de la Cannes. Corneliu Porumboiu s-a detasat deja de el si se ocupa de noul lui scenariu. Nu stie nici cand il va incepe, nici cand il va termina. Si nici nu viseaza la un alt premiu.

Tot ce-si doreste e ca filmele lui si ale celorlalti regizori din noul val, facute cu greu intr-o tara care inca nu a invatat sa-si promoveze valorile, sa poata crea un public in Romania. In definitiv, el e primul vizat si, mai ales, cel mai in masura sa guste subiectele si umorul scenariilor. Iar daca nu, pierderea va fi a noastra, lasandu-i pe altii sa se bucure de ceea ce cu generozitate au numit "geniul romanesc".

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Romania, te iubesc! Povestea regizorului de origine romana Robert Dornhelm
Romania, te iubesc! Povestea regizorului de origine romana Robert Dornhelm

Poti iubi Romania pasiv sau cu implicare, obiectiv sau cu pasiune! Cei care traiesc de multa vreme in strainatate o iubesc altfel, cu nostalgie, dar si cu o imagine proprie despre Romania in care s-au nascut.

Romania, te iubesc! Lectie de voluntariat in Bistrita
Romania, te iubesc! Lectie de voluntariat in Bistrita

Munca in folosul comunitatii nu e doar pentru puscariasi si nici solidaritatea pentru fraieri. Fugit in Germania la inceputul anilor '90, un bistritean era cat pe ce sa nu recunoasca dealurile de unde plecase: atat i s-au parut de barbierite.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).