Romania, te iubesc! Povestea regizorului de origine romana Robert Dornhelm


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Duminica 06 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri

Poti iubi Romania pasiv sau cu implicare, obiectiv sau cu pasiune! Cei care traiesc de multa vreme in strainatate o iubesc altfel, cu nostalgie, dar si cu o imagine proprie despre Romania in care s-au nascut.


Robert Dornhelm
este un regizor austriac, de origine romana care si-a dedicat opera unui prieten din copilaria traita in Romania. Dornhelm spune ca viata l-a purtat prin toata lumea, dar n-a reusit sa renunte la tot ce a luat cu el din tara.

"Am vrut sa fiu regizor de pe vremea cand eram in Romania", spune Robert Dornhelm.

Visul i s-a implinit, insa nu in Romania, de unde a fost obligat sa emigreze in urma repetatelor persecutii la care au fost supusi el si parintii lui: tatal a facut inchisoare politica, iar fabrica si casa din centrul Timisoarei le-au fost confiscate.

Acum isi imparte viata intre Viena si Hollywood, unde toata lumea filmului il respecta.

In cariera lui de 3 decenii, a lucrat cu actori faimosi, a facut documentare si filme impresionante pentru cinema si televiziune, precum "Razboi si Pace", "Spartacus" si "Povestea Annei Frank", a adunat premii mari si nominalizari la Emmy, Globurile de Aur si Oscar. Ultimul pentru un film turnat cu Grace Kelly, despre faimoasa scoala ruseasca de balet, Kirov.

Dintre toate productiile sale, unul este insa filmul de care e puternic legat sufleteste.

"Recviem pentru Dominic" este povestea adevarata a lui Dominic Paraschiv, inginer la fabrica Solventul din Timisoara, care a murit in chinuri si fara ingrijire medicala, dupa ce a fost impuscat de cineva care l-a acuzat ca ar fi ucis 80 de oameni. In haosul din primele zile ale Revolutiei, atunci cand un gest gresit, o neintelegere, un cuvant aruncat la intamplare te puteau condamna la moarte, Dominic a facut o greseala fatala: a incercat sa le impuna colegilor de munca sa se lepede de trecut si sa se caiasca.

In zilele acelea din decembrie '89, Dominic Paraschiv a fost numit macelarul din Timisoara si nimeni nu a mai avut curajul sa-i dovedeasca nevinovatia.

Socat de moartea prietenului sau si incapabil sa creada acuzatiile care i s-au adus, Robert Dornhelm a plecat spre Timisoara, cu intreaga echipa de filmare, hotarat sa caute, sa gaseasca si sa spuna adevarul despre Dominic Paraschiv. Simtea ca e nedrept sa-i lase numele terfelit pentru totdeauna din cauza aparentelor si a vremurilor tulburi. In pofida greutatilor, a urmarit cu atata incapatanare subiectul, incat in final a reusit sa inteleaga ce s-a intamplat.

Dupa luni de munca, de interviuri si de vizionari ale inregistrarilor revolutiei, Dornhelm a putut spune lumii povestea reala a unui om bulversat de evenimentele din decembrie '89.

La doua saptamani dupa terminarea filmului, Dominic Paraschiv a fost reabilitat. Filmul "Recviem pentru Dominic" a fost nominalizat la Globurile de Aur si la Independent Spirit Awards pentru cel mai bun film strain.

Robert Dornhelm e inca marcat de experientele traite in Romania, cele din copilarie, cele din timpul filmarilor la "Recviem pentru Dominic", dar si cele din perioada post revolutionara. Nici astazi nu intelege de ce nu isi poate recupera casa confiscata de comunisti, care pentru familia lui are o mare valoare.

Se pare insa ca nici cele mai amare experiente nu au reusit sa-i scoata din minte amintirea Romaniei.

"Cea mai frumoasa amintire e prima femeie pe care am iubit-o, a stat pe umerii mei in apa, din pacate nici nu m-a sarutat, dar a fost primul mare amor", isi aminteste regizorul.

Reuseste sa faca o distinctie clara intre oficialii si situatia din Romania, pe care le considera dezamagitoare, si romani, in fata carora isi scoate palaria.

Romania, te iubesc! Intre doua lumi: romano-arabii!
Romania, te iubesc! Intre doua lumi: romano-arabii!
VIDEO PROTVPLUS.RO
poluare
Consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua, de care "statul s-a spalat pe maini". Ce amenzi risca Romania din partea CE
Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"
Bogatiile ascunse in Marea Neagra, duminica, la "Romania, te iubesc!"
Proiectul Casei SHARE. Duminica, la Romania, te iubesc, povestea comunitatii care a salvat 6 frati de la inghet
Maicutele care si-au dedicat viata altora. Duminica, la "Romania, te iubesc", 12 calugarite ofera o lectie de viata
Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania
RTI
Duminica, la "Romania, te iubesc!": Batranii care ii demonstreaza Rovanei Plumb ca singuratatea nu se trateaza cu promisiuni
Programul "Cornul si laptele", un esec in scolile din Romania. Duminica, la Romania, te iubesc, detalii din programul de 100 de milioane de euro pe an
Tinerii care aduc faima Romaniei in capitala bogatilor, Dubai. Povestile lor, duminica, de la 18:00, la "Romania, te iubesc"
Duminica, la "Romania, te iubesc", incursiune in traditiile romanesti si viata la sat, intr-un reportaj semnat de Anca Nastasi
Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"
Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"