Romania, te iubesc! Povestea regizorului de origine romana Robert Dornhelm

×
Codul embed a fost copiat

Poti iubi Romania pasiv sau cu implicare, obiectiv sau cu pasiune! Cei care traiesc de multa vreme in strainatate o iubesc altfel, cu nostalgie, dar si cu o imagine proprie despre Romania in care s-au nascut.


Robert Dornhelm
este un regizor austriac, de origine romana care si-a dedicat opera unui prieten din copilaria traita in Romania. Dornhelm spune ca viata l-a purtat prin toata lumea, dar n-a reusit sa renunte la tot ce a luat cu el din tara.

"Am vrut sa fiu regizor de pe vremea cand eram in Romania", spune Robert Dornhelm.

Visul i s-a implinit, insa nu in Romania, de unde a fost obligat sa emigreze in urma repetatelor persecutii la care au fost supusi el si parintii lui: tatal a facut inchisoare politica, iar fabrica si casa din centrul Timisoarei le-au fost confiscate.

Acum isi imparte viata intre Viena si Hollywood, unde toata lumea filmului il respecta.

Citește și
Romania, te iubesc: Arhitectul Dorin Stefan despre tranzitie si bun gust
Romania, te iubesc: Arhitectul Dorin Stefan despre tranzitie si bun gust
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

In cariera lui de 3 decenii, a lucrat cu actori faimosi, a facut documentare si filme impresionante pentru cinema si televiziune, precum "Razboi si Pace", "Spartacus" si "Povestea Annei Frank", a adunat premii mari si nominalizari la Emmy, Globurile de Aur si Oscar. Ultimul pentru un film turnat cu Grace Kelly, despre faimoasa scoala ruseasca de balet, Kirov.

Dintre toate productiile sale, unul este insa filmul de care e puternic legat sufleteste.

"Recviem pentru Dominic" este povestea adevarata a lui Dominic Paraschiv, inginer la fabrica Solventul din Timisoara, care a murit in chinuri si fara ingrijire medicala, dupa ce a fost impuscat de cineva care l-a acuzat ca ar fi ucis 80 de oameni. In haosul din primele zile ale Revolutiei, atunci cand un gest gresit, o neintelegere, un cuvant aruncat la intamplare te puteau condamna la moarte, Dominic a facut o greseala fatala: a incercat sa le impuna colegilor de munca sa se lepede de trecut si sa se caiasca.

In zilele acelea din decembrie '89, Dominic Paraschiv a fost numit macelarul din Timisoara si nimeni nu a mai avut curajul sa-i dovedeasca nevinovatia.

Socat de moartea prietenului sau si incapabil sa creada acuzatiile care i s-au adus, Robert Dornhelm a plecat spre Timisoara, cu intreaga echipa de filmare, hotarat sa caute, sa gaseasca si sa spuna adevarul despre Dominic Paraschiv. Simtea ca e nedrept sa-i lase numele terfelit pentru totdeauna din cauza aparentelor si a vremurilor tulburi. In pofida greutatilor, a urmarit cu atata incapatanare subiectul, incat in final a reusit sa inteleaga ce s-a intamplat.

Dupa luni de munca, de interviuri si de vizionari ale inregistrarilor revolutiei, Dornhelm a putut spune lumii povestea reala a unui om bulversat de evenimentele din decembrie '89.

La doua saptamani dupa terminarea filmului, Dominic Paraschiv a fost reabilitat. Filmul "Recviem pentru Dominic" a fost nominalizat la Globurile de Aur si la Independent Spirit Awards pentru cel mai bun film strain.

Robert Dornhelm e inca marcat de experientele traite in Romania, cele din copilarie, cele din timpul filmarilor la "Recviem pentru Dominic", dar si cele din perioada post revolutionara. Nici astazi nu intelege de ce nu isi poate recupera casa confiscata de comunisti, care pentru familia lui are o mare valoare.

Se pare insa ca nici cele mai amare experiente nu au reusit sa-i scoata din minte amintirea Romaniei.

"Cea mai frumoasa amintire e prima femeie pe care am iubit-o, a stat pe umerii mei in apa, din pacate nici nu m-a sarutat, dar a fost primul mare amor", isi aminteste regizorul.

Reuseste sa faca o distinctie clara intre oficialii si situatia din Romania, pe care le considera dezamagitoare, si romani, in fata carora isi scoate palaria.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Romania, te iubesc! Intre doua lumi: romano-arabii!
Romania, te iubesc! Intre doua lumi: romano-arabii!

"Cine-a baut din apa Romaniei n-o poate uita", spun arabii care s-au stabilit pe meleagurile noastre. Una dintre cele mai mari si mai bogate comunitati de la noi isi dezvaluie secretele la Romania, te iubesc!

Romania, te iubesc: Arhitectul Dorin Stefan despre tranzitie si bun gust
Romania, te iubesc: Arhitectul Dorin Stefan despre tranzitie si bun gust

In decembrie '89 era la Facultatea de Arhitectura si desena case de cultura pentru tineret. Vreo opt ani dupa Revolutie, romanii i-au cerut ranch-uri ca in serialul "Dallas", iar oamenii de afaceri, sedii cu multa marmura.

Romania, te iubesc: Primesc sau nu romanii prime de Craciun?
Romania, te iubesc: Primesc sau nu romanii prime de Craciun?

Vin sarbatorile de iarna, iar vantul crizei economice ne bate-n buzunare. Cu sau fara prima de Craciun? Asta-i intrebarea. Economistii spun ca doar 40% dintre firmele romanesti isi vor mai premia angajatii in decembrie.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.