Raluca Oancea, medicul român care a ajuns șef de clinică la cel mai mare spital de stat din Spania

×
Codul embed a fost copiat

Este expert în genetică moleculară, șef de clinică la cel mai mare spital de stat din Spania și profesor universitar la medicină la facultatea de stat, dar merge anual, să ajute la standul României, la târgul internațional de turism de la Madrid.

E o obligație și o datorie, afirmă Raluca Oancea, fost absolvent al Colegiului Sfântul Sava din București. A plecat să se perfecționeze în Peninsula Iberică, și-a întemeiat acolo o familie și are o carieră frumoasă. Nu s-a mai întors pentru că la Madrid este medic și, pentru mulți români, în Spania suntem cea mai mare minoritate.

Cea mai mare minoritate din Spania este cea a românilor, iar cea mai mare comunitate este în zona Madridului. La spitalul universitar, un medic român lucrează și pentru spanioli și pentru români.

Raluca Oancea este șefa secției de genetică de la Spitalul Universitar San Carlos, cel mai mare din capitala Spaniei. Este de 22 de ani în unitatea medicală și funcția de conducere a venit pe parcurs. Este profesor doctor, predă și la Facultatea de Medicină și Farmacie din Madrid și este expert recunoscut internațional în boli genetice ereditare.

Raluca Oancea, prof. dr. specialist boli genetice ereditare: „Este o parte foarte importantă pentru medicina de precizie. Facem studii prenatale, facem studii de diagnostic, studii preventive, despre boli genetice ereditare. Avem 20 de specialități care ne trimit pacienți, pentru că se cunosc bazele genetice din ce în ce mai mult, pentru diverse boli ereditare”.

Pediatrie, neurologie, cardiologie și prenatal sunt specialitățile cu care laboratorul pe care îl conduce colaborează intens la spital. Celula umană are 23 de perechi de cromozomi și fiecare dintre ei are sute de gene. Iar din cele peste 30.000 de gene însumate, din celulă, în jur de 4.500 au legătură cu maladii severe, după cum ne spune medicul român.

Raluca Oancea: „Un diagnostic corect înseamnă și un tratament mai precis, și nu numai asta, genetica nu tratează numai o persoană, tratează familia. În momentul în care ai descoperit care este mutația care provoacă o boală poți să vezi dacă alți membri ai familiei pot avea această boală și o poți detecta într-un moment presimptomatic”.

Pe asta se bazează medicina spaniolă și medicina viitorului în general. Pe prevenție și detectarea unor boli pentru care nu există încă leac dacă sunt diagnosticate prea târziu. Și pe expertiza unor profesioniști cum este Raluca Oancea, care afirmă că în spital se aplică anumite terapii genetice care pot face unele boli să avanseze mult mai lent, dacă sunt depistate la timp. Despre ele românca vorbește des, în emisiuni medicale din Spania.

Cu un pacient român și-ar fi ales și unitatea medicală în care să profeseze. Venea la Madrid să facă rezidențiat și își luase un an de pregătire pentru studiu limbă și cunoștințe medicale de genetică și a ajutat un român din țară să fie investigat la sugestia unor persoane din ambasada noastră în capitala iberică. Se consideră și un medic în slujba românilor, cât timp suntem cea mai mare minoritate din Spania.

De două ori pe săptămână are consultații de sfat genetic și la o clinică privată.

E bucureșteancă, crescută în Ghencea și, mai apoi, central pe bulevardul Unirii. Mama a fost jurist, tatăl sociolog și are un frate mai mic cu 6 ani, avocat în București. Mama ne arată carnetele de note și ne vorbește despre un copil eminent, extrem de studios, fost olimpic la matematică și fizică. Raluca a urmat cursurile Colegiului Sfântul Sava, unde se intră greu și din care au ies mulți viitori medici.

Mariana Oancea, mama Ralucăi: „A fost mai greu de orientat spre profesie, pentru că avea note bune la toate, în final a mers la olimpiadă la Fizică, la medicină se dădea și fizica. De la spitalul ei din Madrid, unde e de 22 de ani, Directorul Spitalului când m-a cunoscut mi-a zis: ce noroc pe spitalul nostru, că l-a ales Raluca. Asta mi s-a părut o frază care spune totul. E foarte ocupată și vrea să le facă pe toate, e genul omului repede și bine”.

Fratele Ralucăi povestește că ea l-a convins să învețe pentru a intra la același colegiu și o uimea mereu cum își organiza timpul și pentru studiu și pentru relaxare. La facultate învăța și pe drumul către destinațiile de vacanță.

Robert Oancea, fratele: „Când era în facultate, învăța și îmi dădea cărțile să urmăresc în timp ce ea reda, o testam, mergeam cu mașina”.

Tatăl Ralucăi s-a stins anul trecut, iar de când Raluca e în Spania, mama ei și-a deschis o mică agenție de turism, aduce turiști spanioli în România.

Și-a cunoscut jumătatea, inginer, la Madrid, prin intermediul unor prieteni, și au împreună doi copilași. Nunta a ținut să o facă la București, cu tradițiile de la noi și tot la noi copiii își petrec vacanța de vară cu bunica.

A fost invitată la București și premiată cu ocazia centenarului, în cadrul galei 100 pentru România, și biografia ei a fost inclusă în Enciclopedia Românilor de Pretutindeni. Merge periodic la congrese și convenții internaționale, unde are un stil aparte, prin care promovează țara natală.

Mai mult, în fiecare an e nelipsită, alături de mama ei, la standul târgului internațional de turism de la Madrid.

Când vine în țară spune semenilor că nu suntem mai prejos decât alte societăți mai avansate. Sistemul medical din Spania, de exemplu, chiar dacă este superior celui de la noi, vine și cu multe probleme despre care se vorbește mai puțin.

De 9 ani este și profesor la Universitate, predă un master de genetică, la facultatea de Farmacie. Unde își atrage cursanții prin discuții interactive și proiecte online, în care îi provoacă și îi convinge să se joace de-a detectivii, în tainele geneticii.

E om de bază în sistemul medical spaniol, care pornește de la formarea viitorilor medici.

Raluca Oancea, specialist în genetică: „Fără muncă nu se poate nimic în viață, e imposibil, fără muncă, cum? Și atunci, dacă pui puțin câte puțin, muncești, muncești, până la urmă apare și succesul”.

Un expert în genetică pune umărul la tratamente importante, care să vindece. Școlită în România, de care se simte încă legată, Raluca Oancea e zilnic la datorie și face pasiune, din performanță.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
Citește și...
România, te iubesc! Emisiunea integrală din 25 februarie 2024
România, te iubesc! Emisiunea integrală din 25 februarie 2024

România, te iubesc! Emisiunea integrală din 25 februarie 2024

Generația de politicieni care „face legea”. Parlamentarii, stăpânii unei țări care de 30 de ani așteaptă un trai mai bun
Generația de politicieni care „face legea”. Parlamentarii, stăpânii unei țări care de 30 de ani așteaptă un trai mai bun

Firma fiului unui senator din Călărași aflat la primul mandat câștigă contracte pe bandă rulantă în județul care l-a trimis în Parlament.  

Senatorul în fața căruia ”nimeni nu mișcă în Turceni”. Zeci de milioane pentru firma fiului: ”Ce să fac, să-i gonesc?”
Senatorul în fața căruia ”nimeni nu mișcă în Turceni”. Zeci de milioane pentru firma fiului: ”Ce să fac, să-i gonesc?”

Ion Iordache și-a clădit averea pas cu pas după ce a ajuns în politică. La început primar, apoi senator, după ce a trecut pe la mai multe partide.  

Recomandări
O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente
O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente

O treime dintre spitalele României sunt la un pas de blocaj. Au conturile blocate și datorii de milioane de lei, iar din această cauză pacienții își cumpără singuri medicamentele.

Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani
Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani

Trăim vremuri complicate, iar o familie cu doi copii a ajuns să dea cu 40% mai mult pentru a avea un trai decent față de anul 2020.

Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo
Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo

Întrebarea "cu factură sau fără" a devenit regulă în România. Țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul evaziune fiscală și pe ultimul la colectarea de taxe. Se vede cel mai bine în turism.