Din "al doilea Tezaur al României" ne-a mai rămas doar o capelă ortodoxă în Budapesta

Ultima actualizare: 28-02-2021 19:19

In vreme ce autoritatile de la Bucuresti si-au scos de pe agenda recuperarea averii Gojdu, pentru romanii din Ungaria aceasta continua sa fie vie intr-o mica biserica din centrul Budapestei

Duminica dimineata, in centrul Budapestei, se poate auzi infundat liturghia ortodoxa in limba romana. In spatele agitatiei din pasajul Gojdu se afla o oaza de liniste: capela ortodoxa romana, singurul loc pe care noi, romanii l-am putut recupera in capitala Ungariei din mostenirea lui Emanoil Gojdu. E ingrijita de parintele David, un preot care a dat militaria pe calugarie si s-a stabilit la Budapesta.

Pe langa mostenirea materiala si mostenirea financiara pe care a lasat-o, Emanoil Gojdu a lasat si o mostenire de constiinta”, spune parintele David. „Daca pe cea materiala, pe cea in cladiri am pierdut-o in proportie de 90 %, iar pe cea financiara in proportie de 100%, cea de constiinta nu ne-o poate lua nimeni.

O mana de crestini vin constant aici pentru a lua o gura de spiritualitate nationala. „Mama e romanca si tata maghiar, dar sunt ortodox, sigur" spune Cristian. S-a nascut in Maramures. Liana vine din Sibiu si tatal ei este roman. Povesteste ca de mica a fost purtata la 3 biserici, fiindca tatal era ortodox, mama catolica iar bunica reformata, dar la 14 ani a ales ortodoxia.

Ei spun ca toata averea lui Gojdu i-a fost data numai pentru perioada cat traieste, pentru toata munca lui de diplomatie iar cand a murit era normal sa se intoarca inapoi la statul maghiar”, rezuma Liana opinia comuna in Ungaria despre averea Gojdu.

Sunt credinciosi care vin de la zeci de kilometri sa auda slujba ortodoxa din capela Gojdu. Mihaela e casatorita cu Szoby,”pui de dac 100% din Budapesta”. Ea povesteste ca, de cand s-a mutat in capitala Ungariei, in Curtile Gojdu s-a simtit chiar ca acasa mai ales de cand a descoperit biserica. „Aici ma simteam ca acasa. Toata lumea de Gojdu...”, spune ea. Mai putin politicienii romani, se pare, care au uitat de averea de un miliard de euro lasata poporului nostru de marele filantrop.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!