Medicul care, cu un simplu sfat, a schimbat viaţa unui cuplu. "E viaţa fiului meu"

×
Codul embed a fost copiat

Sfatul unui medic le-a schimbat viaţa unor tineri căsătoriţi din Constanța. Cinci doctori le recomandaseră să renunţe la sarcină, dar au ajuns la Răzvan Stanca, pentru încă o părere, iar acum sunt doi părinţi fericiţi.

Urmărim întreaga poveste în campania ''Medicii schimbarii''.

Tatăl lui Vladimir: "În momentul în care am fost conştienţi că gata, e singurul lucru pe care îl putem face, am fost acasă la ai mei, la părinţii soţiei şi efectiv ne-am luat rămas bun. Soţia avea pixul în mână, foile în față, acea întrerupere de sarcină şi a lăsat pixul jos şi a zis dar totuşi dacă mai încercăm o dată.''

La 20 de săptămâni de sarcină, 5 medici le-au spus soţilor Ruticov că bebeluşul pe care îl asteaptau nu va trăi pentru că se va naşte cu o gravă malformaţie cardiacă.

Cătălina Ruticov, mama lui Vladimir: ''Al doilea copil o să fie ok, tuturor li se părea că scăpăm şi gata nu e nici o chestie. Am ajuns la clinica privată să facem întrerupere de sarcină, eram acolo ca să mă internez''.

Citește și
medic
Povestea medicului care a cumpărat instrumente din propriul buzunar pentru a-și ajuta pacienții
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești

În ultimul moment s-au gândit să mai ceară o părere şi chiar în acea seară au ajuns la doctorul Răzvan Stanca, pentru ecografie.

Cătălina: ''Zice "ce aveţi cu copilul ăsta, voi îl vreţi?!" Soţul meu a început să plângă. Ulterior a zis că "dacă vreţi copilul acesta păstraţi-l". Mi-a dat manual, pe aici pe undeva le-a scos. Mi-a arătat în carte, în care copilul duce o viaţă perfect normală".

Dr. Răzvan Stanca: ''Am încercat să-I lămuresc că dorinţa de a te lupta pentru orice fărâmă de viaţă e mai important decât orice. Ce m-a bucurat e că ei nu au abandonat lupta."

Vladimir s-a născut în Germania. După 5 zile a fost operat, iar acum se simte bine. De curând a împlinit 6 luni.

Mama lui Vladimir: ''Astazi îl alăptez, câteodată mă uit la el şi absolut nu îmi vine să cred el trebuia să nu mai fie. Domnul doctor Răzvan Stanca este viaţa fiului meu".

Tatăl lui Vladimir: ''Din păcate tratamentul de care am benificiat în afară nu am fi avut şansa să beneficiem de el în ţară, din păcate. Nu ştiu cine aş fi fost acum fără Vladimir, din fericire nu aflu''.

Vadimir este doar unul dintre pacienţii doctorului Răzvan Stanca. În 16 ani de când profesează a îndrumat mii de femei însărcinate, făcându-le ecografii.

Daniela Culea, pacientă: "Există încredere, nu există nici un fel de dubiu. Chiar dacă îmi spune "mi se pare ceva", sunt sigură că dacă i s-a părut ceva, sigur e ceva".

Ecografia este principala metodă de screening în medicină. Cu ajutorul ultrasunetelor, doctorul vede structura organelor, afla dacă sunt probleme şi îşi poate da seama din timp cum pot fi rezolvate.

Dr. Răzvan Stanca: "La un moment dat am reuşit să convingem femeia respectivă să nu facă acel avort şi să ştiţi că satisfacţia extraordinară este când m-am întâlnit pe stradă. Nu mai ştiam, uitasem de caz…5 ani avea copilaşul respectiv şi uite, uitaţi acesta este copilul dvs. Vă daţi seama cam cum sună."

Doctorul nu şi-a uitat de colegii care i-au îndrumat primii paşi în tainele ecografiei.

Dr. Răzvan Stanca: :''El a fost primul care mi-a dat încrederea să fac ecografia, e un fapt. Nimeni nu mi-a acordat încrederea asta. Primele paciente pe care le-am văzut la ecografie au fost ale lui."

George Costea, medic primar obstetrică: "E un tip carismatic, în felul lui. Avem multe poveşti de viaţă, gândiţi-vă că sunt aproape 20 de ani, sunt mulţi, foarte mulţi. Nu mai spun de perioada de spital, în care mai mult timp petreceam la spital decât petreceam acasă, în gărzi, muncă şi acum practice asta este evoluţia naturală".

Acum, la rândul lui, îi învaţă pe tinerii rezidenţi.

Oana Creţu, medic rezident obstetrică ginecologie: "Este un medic care dă dovadă de foarte mult profesionalism, răbdare, pasiune mai presus de toate. Aşa că am foarte multe de învăţat de la dumnealui''.

Geanina Sotilă, medic primar nefrolog: ''Este foarte curios, enervant de curios şi curiozitatea asta îl face să iasă din zona lui de confort şi l-a obligat să-şi depăşească nişte limite. E foarte inovativ, odată cu dezvoltarea tehnicilor medicale şi a aparaturii medicale a ţinut pasul, chiar mai mult de atât şi s-a perfetionat pe partea mai mult de obstetrică''.

Imaginea l-a fascinat mereu pe doctorul Stanca, iar asta se vede în atenţia cu care analizează fiecare detaliu al unei ecografii. De altfel, în munca de zi cu zi regăseşte cumva o altă pasiune: fotografia.

Dr. Răzvan Stanca: ''În anii în care mă pregăteam pentru ecografie eram pe punctul chiar de a-mi schimba meseria. Mi-a plăcut foarte tare televiziunea. Pentru că mi s-a părut că acolo poţi să spui mai multe decât prin fotografie, după care m-am contrazis şi am zis nu, şi fotografia poate să spună foarte multe. Din toată povestea asta am rămas undeva la mijloc, apropos de imagine".

Dr. Răzvan Stanca: ''N-am plecat, am avut ocazia, prin intermediul şcolii de ecografie cred că aş fi putut să plec, dar locurile care ne definesc cred că-s cele mai importante".

Iar pentru Răzvan Stanca, un astfel de loc este Constanța. Aici, se lupta să schimbe în fiecare zi sistemul de sănătate.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Medicul care a înființat prima clinică de alăptare din țară. Cum a ajuns să fie pediatru
Medicul care a înființat prima clinică de alăptare din țară. Cum a ajuns să fie pediatru

Dacă alăptarea ar deveni universală, aproape 820.000 de copii ar fi salvaţi în fiecare an, potrivit specialiştilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Povestea medicului care a cumpărat instrumente din propriul buzunar pentru a-și ajuta pacienții
Povestea medicului care a cumpărat instrumente din propriul buzunar pentru a-și ajuta pacienții

Atunci când îndemânarea, ştiinţă şi răbdarea sunt principalele tale calităţi, cu siguranţă ai datele necesare să ajungi un bun neurochirurg. În plus, doctorul Claudiu Matei are mereu o vorbă bună pentru pacienţi.

Un tanar medic ajuta gratuit oamenii bolnavi din zonele defavorizate. „E ca un spirit protector”
Un tanar medic ajuta gratuit oamenii bolnavi din zonele defavorizate. „E ca un spirit protector”

Alexandru Covaciu este un tânăr medic rezident care în timpul liber face voluntariat într-un spital privat din Braşov. În scurta lui experienţă a făcut practică şi în Germania.

Recomandări
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene
Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene

SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, notează AFP.