Prin programul „Tânărul fermier”, un bărbat din Bihor a accesat bani europeni, dar în loc de legume a cultivat canabis.

Procurorii DIICOT l-au dat pe mâna justiției și, pentru deținere de droguri de risc, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare.

Imediat după aflarea sentinței, omul a dispărut de acasă, iar acum este dat în urmărire generală.

Fermierul în vârstă de 38 de ani, de profesie inginer agronom, a lăsat impresia că vrea să înceapă o afacere cât se poate de cinstită. A accesat 40.000 de euro, bani europeni, prin programul „Tânărul fermier”.

Cristian Buzlea, director AFIR Bihor: „La acel moment, exploatația agricolă, pe care dânsul a deținut-o, a corespuns din punct de vedere tehnic, cât și al culturilor, pe teren. De la semnarea contractului, avea la dispoziție 33 de luni pentru îndeplinirea principalelor obiective”.

Doar că în loc de legume, fermierul a plantat canabis. Cultura ilegală a fost descoperită de procurorii DIICOT. Anchetatorii au găsit, pe lângă zeci de plante, și corturi, lămpi, ventilatoare, filtre, dar și un aparat de mărunţit și un cântar de precizie.

Comisar-șef Alina Fărcuța, purtător de cuvânt IPJ Bihor: „Magistrații Tribunalului Bihor au emis, pe numele acestuia, un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnat la un an și șase uni de detenție, pentru comiterea infracțiunii de deținere, în vederea consumului propriu, de droguri de risc, în formă continuată”.

Localnicii habar nu aveau ce culturi cresc de fapt în vecinătatea lor.

Dumitru Togor, primar Ineu: „Sincer să vă spun, eu chiar nu știam. Chiar a câștigat un proiect în valoare de 40.000 de euro, după câte știu. Deci, chiar eu am rămas stupefiat când am aflat!”.

La numai o zi după ce a aflat că va face închisoare, fermierul a dispărut de acasă. Acum este dat în urmărire națională și internațională.