Skype are o grava problema de securitate pe PC si Mac. Ce spun doi programatori romani

Ultima actualizare: 05-05-2014 07:00
agresive hacker

Doi programatori romani au descoperit o problema de securitate extrem de grava care ii afecteaza pe toti cei care si-au instalat Skype pe calculator. Printre cei vizati ar putea fi si cativa lideri ai lumii, de pilda cancelarul german Angela Merkel.

Apelurile si mesajele gratuite prin Skype au de fapt un pret: datele utilizatorilor sunt aproape complet neprotejate. Cel putin, asta sustin doi programatori romani, care au explicat pe site-ul HackerNews cat de simplu este ca datele utilizatorilor de Skype sa ajunga pe mana rauvoitorilor.

Cristian Dinu(mai cunoscut pe net drept DrOptix) si Dragos Gaftoneanu spun ca Skype stocheaza date pe calculator, indiferent ca e vorba de PC sau de Mac, intr-un fisier extrem de usor accesibil. In Windows, de pilda, fisierul se afla in AppData/Roaming/Skype.

Potrivit HackerNews, fisierul poate fi deschis cu orice program de editare a bazelor de date SQL iar in el se gasesc informatii care nu ati dori sa ajunga pe mana nimanui: contactele din agenda cu nume si numar de telefon, dar si datele tuturor convorbirilor si mesajelor, incluzand pana si localizarea utilizatorului in momentul in care a folosit Skype.

Prietenii l-au privit ingroziti cum a murit in direct, pe Skype.

Pe scurt, daca cineva va intra pe calculator chiar si cateva minute, poate sa copieze acest fisier si apoi sa afle pe cine ati sunat de pe Skype, cand si de unde. Si asta fara sa fie vreun mare hacker. Problema e cu atat mai grava cu cat acum cateva zile Agentia americana pentru Securitate Nationala (NSA) a fost acuzata de fostul consultant Edward Snowden ca ar utiliza datele personale ale utilizatorilor Skype. Acuzatiile nu se refereau doar la utilizatorii de rand, ci si la cativa dintre liderii lumii, printre care cancelarul german Angela Merkel.

Skype are la ora actuala peste 400 de milioane de utilizatori in intreaga lume, dintre care mai mult de un milion in tara noastra. In 2011 Microsoft a cumparat compania care a creaat acest program, ce le permite utilizatorilor sa discute si sa schimbe mesaje pe Internet exact ca intr-o retea de telefonie, doar ca gratuit.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO