Roboţi gândiţi să le poarte de grijă bătrânilor, ”vedetele” târgului de la Tokyo

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 30 Noiembrie 2017 08:14
Categorie: Smart things

Un cărucior rulant care merge singur şi poate fi controlat cu puterea minţii şi un robot în formă de căţel, care te avertizează când îţi miros picioarele.

Sunt doar două dintre invenţiile prezentate la târgul de robotică de la Tokyo. Totuşi, cea mai mare atenţie au primit-o roboţii gândiţi să le poarte de grijă bătrânilor, tot mai numeroşi în Ţara Soarelui Răsare.

Unul dintre cei mai amuzanţi roboţi de la târg este un căţeluş de pluş, dotat cu un nas extrem de fin. Când ajungi acasă, îţi miroase picioarele şi îţi atrage atenţia daca este cazul să te speli şi să iti schimbi ciorapii. Daca dă de un iz respingător, cade lat şi pare că suferă o criză. Nu se ridică până cand nu remediezi problema.

Japonezii se pregătesc pentru un viitor în care roboţii vor prelua sarcina de îngrijitor pentru vârstnici. Acesta, de pildă, ar putea fi la un moment dat un ajutor de nădejde în azilul de bătrâni. Deocamdată, poate imita mişcări umane complexe în timp real şi este maestru în Tai Chi.

Akifumi Tamaoki, reprezentantul companiei: "Este un robot bun cu oamenii, care poate trăi în societate. Poate executa mişcări fluide, este foarte flexibil. Când robotul ţine un obiect, el comunică presiunea pilotului."

Printr-un sistem de realitate virtuală, robotul este controlat de un om şi îşi poate sincroniza mişcările cu acesta. Dar poate executa câteva mişcări flexibile şi de mare precizie şi autonom. În viitor, paleta acestora se va mări substanţial, dă asigurări inventatorul.

O companie niponă a prezentat la Tokio un scaun rulant inteligent. Utilizatorul îl poate mişca doar cu puterea minţii. Un dispozitiv care citeşte undele cerebrale îi transmite scaunului în ce direcţie să meargă, fără ca omul să depună efort.

Un alt robot îi poate ajuta să se îmbrace pe varstnicii cu mobilitate redusă sau cu dureri de articulaţii. Aparatul este testat deja in casele de bătrâni din Japonia.

iLikeIT. Unde se organizeaza expoziții cu roboți pentru educația copiilor, dar și ateliere gratuite de robotică
iLikeIT. Unde se organizeaza expoziții cu roboți pentru educația copiilor, dar și ateliere gratuite de robotică
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery