iLikeIT, legea Big Brother. Metodele prin care convorbirile voastre telefonice pot fi interceptate

Ultima actualizare: 25-01-2015 06:53

Legea Big Brother pune semne de intrebare despre usurinta cu care informatiile noastre sunt colectate de autoritati. Utilizarea internetului, locul de unde vorbim si convorbirile sunt inregistrate.

Insa cum strang mai exact autoritatile aceste informatii ne spune George Buhnici si invitatul sau, Bogda Botezatu, specialist securitate.

Cum se face ascultarea "standard". In momentul in care folosesti un telefon cu SIM si esti intr-o retea de telefonie mobila, putini omanei stiu ca daca scoti SIM-ul si il pui in alt mobil nu ai rezolvat complet problema. Intotdeauna, SIM-ul este imperecheat cu un telefon, care are si el un identificator unic, adica IMEI. Asadar, si seria SIM-ului si IMEI-ul sunt imperecheate in serverul retelei, iar daca scoti SIM-ul si bagi altul, ei tot vor sti cum sa te gaseasca, adica dupa IMEI si nu dupa numar. In afara de aceste serii se mai inregistreaza inclusiv locurile de unde au loc convorbirile, care sunt stocate pe serverele operatorilor cel putin 6 luni...pana la maxim 2 ani.

Iar cand autoritatile vor sa afle cu cine ati stat de vorba in urma cu 6 luni se vor duce la operator cu un stick USB pur si simplu si vor capata toate conversatiile. Insa daca pana acum era suficient sa existe o simpla solicitare a autoritatilor, acest lucru se va schimba cel mai probabil, daca legea se schimba, fiind nevoie de un mandat de la judecator.

Autoritatile pot lucra insa si cu alte echipamente. De exemplu, Open BTS, o aplicatie software care ruleaza pe un laptop obisnuit si care se conecteaza la o statie de transmisie radio. In momentul in care ai instalat aplicatia respectiva pe un laptop si te-ai conectat la un dispozitiv care se poate cumpara de pe internet ti-ai creat propria ta celula de telefonie mobila, care functioneaza identic cu cea a unui operator de telefonie. Aparatul poate fi setat sa intercepteze telefoanele de pe o singura retea la un moment dat si atunci poti asculta toate convorbirile care trec prin reteaua ta. Este ceea ce poate fi numit drept o "retea clona".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO