Functionarul care nu greseste si nu vrea concediu. Robotii electronici, adusi si in Romania de multinationale

06-10-2016 07:42

A aparut si functionarul perfect, care munceste fara pauza, nu greseste si nu vrea concediu. Este adevarat, nu este uman, ci un robot electronic, instalat in calculator, un software care va face toate muncile de birou plictisitoare.
 

Tot mai multe companii multinationale cu afaceri in Romania aduc deja acesti roboti si la noi. Reversul medaliei este ca multi functionari din corporatii ar putea fi inlocuiti de robotii electronici. Cu alte cuvinte, vor fi nevoiti sa isi caute un alt loc de munca.

Robotul electronic poate citi si scrie cu usurinta hartii sau, de ce nu, poate ocupa un loc in departamentul financiar.

Schimbarea a fost anuntata recent de una dintre cele mai mari companii de consultanta in afaceri.

"Cred ca unui om i-ar fi luat undeva la 5 minute deoarece trebuia sa ia manual, sa citeasca factura individual, asa robotul a eficientizat undeva la 500 la suta pot spune, de la 5 minute la 1 minut procesul", spune Horia Plaveti, reprezentantul unei firme de consultanta financiara.

Robotul-functionar este gandit sa preia sarcinile migaloase, dar plictisitoare.

"Ne asteptam sa eliberam oamenii de activitatile care sunt de rutina si prin aceasta sa-i lasam sa se concentreze pe activitati la care pot sa creeze, pot sa aduca valoare", spune Aurelia Costache, reprezentantul unei firme de consultanta in afaceri.

Vestea nu le pica bine tuturor, asta pentru ca introducerea robotilor va duce la disparitia unor locuri de munca.

Expertii americani estimeaza ca vanzarile mondiale de roboti-software vor ajunge la aproape 8 miliarde de dolari in 2020.
 

Tags: robot, calculator,