Aplicatia mobila prin care romanii pot plati transportul sau nota la restaurant. Cum functioneaza "portofelul electronic"

18-03-2015 18:17


Peste 70 de mii de romani folosesc in acest moment "portofelul electronic", o aplicatie instalata pe telefon care gestioneaza cardurile bancare.

Avantajul e ca puteti plati cu ea fara sa mai introduceti datele cardurilor, cum se intampla la platile online. De la 1 mai veti putea cumpara astfel bilet pentru trecerea barierei de la Cernavoda, spre mare, iar momentan puteti plati facturi de utilitati, bilete pentru transportul in comun sau diverse taxe. Sunt insa si restaurante ori magazine online care au inceput sa accepte aceasta modalitate de plata.

De o luna, calatorii din Alba Iulia, Cluj-Napoca si Turda isi pot lua bilet pentru transportul in comun din oras cu aplicatia gratuita de portofel electronic Mobilpay.

"Mi se pare foarte util si ingenios si la indemana tuturor mai ales ca tot suntem cu smartphone-urile acum. Mai bine imi cumpara de pe telefon", a spus un calator.

Se introduce codul PIN al aplicatiei, se selecteaza optiunea transport, dupa care se selecteaza orasul pentru achizitia biletului. Dupa care selecteaza optiunea cumpara.

In plus, un bilet cumparat astfel inseamna alte trei calatorii gratuite. Pentru a evita statul la coada la casa de bilete, clujenii pot plati acum ticketul de calatorie cu ajutorul unei aplicatii pe mobil. Aici introduc datele cardului bancar, iar banii sunt retrasi la fiecare bilet cumparat.

"E foarte ok, eu inainte nu puteam sa imi cumpar pentru ca nu aveam abonament pentru SMS . E mult mai ok asta", a spus un utilizator.

Iata cum functioneaza: dupa ce ati descarcat si instalat una dintre aceste aplicatii de portofel electronic din Google Store sau Apple Store, trebuie sa completati cateva date si un cod de securitate numit mPIN pentru un acces securizat. Va confirmati apoi numarul de telefon introducand codul primit prin SMS - la fel si emailul.

Confirmarea cardului se face printr-o tranzactie de un leu. Pe extrasul de cont veti gasi un cod secret al tranzactiei, pe care il veti introduce in aplicatie. Leul cheltuit va fi returnat dupa confirmarea cardului. Din acest moment puteti face plati.

Reporter: Ati avea incredere, trebuie sa introduceti mai multe date?
Calator: As avea, ca in ziua de azi toata lumea stie sa manevreze telefoanele.

Cea mai simpla aplicatie a unui portofel electronic este un "vendomat" stradal - acesta vinde suc de portocale de exemplu. Deschidem aplicatia, scanam codul de pe aparat, aprobam plata si in cateva momente ...sucul e gata.

In acest caz insa, trebuie sa aveti un telefon dotat cu tehnologia NFC, adica Near Field Comunication, capabil sa comunice prin unde radio la mica distanta.

"Se pot plati facturi la utilitati la telefon Orange, Vodafone si Telekom, la UPC, la diverse magazine", a spus Antonio Eram, CEO-ul companiei dezvoltatoare.

De curand, un lant de restaurante de lux a introdus plata cu portofelul electronic. Clientul scaneaza codul de pe casa de marcat si accepta plata si iese bonul fiscal. Potrivit dezvoltatorilor de aplicatii, plata medie cu portofelul electronic este de 100 lei, respectiv 150 de lei pentru facturi.