Cand basmele devin realitate. Dragostea trece prin stomac, pardon, Saschiz!

Ultima actualizare: 15-08-2016 07:12
Saptamana Haferland

Ploua in ziua 3 a Saptamanii Haferland. Dar e ca un efect din ala simpatic de Instagram. Nu exista filtrul “fresh”, ar trebui inventat pentru astfel de zile.

Totul devine mai verde, mai curat, mai aromat. Mai aromat, da, ca bunatatile din Saschiz nu seamana cu nimic de pana acum. Dulcetiuri de toate speciile, din ardei, din cafea, din rozinca, mure, zmeura si alte minunatii. La intrare, lumea ingradita sub umbrele sta si asteapta lichiul. Un desert sasesc, cu smantana si gris. Cate sa fie? Cinci, sa nu mai fac drumuri in plus! :)

Mai departe borcane peste borcane, telemea de vaca, rosii culese din curte “uite, aia, de langa casa aia cu muscate la geam!”. Ihim. Toate casele au flori la geam! Plus o zacusca facuta in casa de “uite, doamna aceea de langa…”. Nu exista nimic ce nu e cultivat in gradinile sasilor, facut de mana gospodinelor si aprobat de sasi, la o palinca de soc.

Ziua 3 de festival incepe in curtea bisericii care dateaza de cand lumea. Saschiz e atestat din 1300, biserica-fortareata “Sfantul Stefan” din 1400. Cum suna, iti vine sa te inchini, fara legatura cu biserica. Fanfara canta, parintele vorbeste frumos despre oameni, lume si Dumnezeu. Si mai ales despre “tinerii frumosi” si femeile din Saschiz, de la care avem de invatat: muncesc non-stop! Pe rand, oamenii vorbesc, fara clisee, fara multumiri inutile, fara a avea un discurs din ala plictisitor. Slujba – minune e tinuta in germana si in romana. Dar ar putea fi si in chineza, oamenii astia iti vorbesc cu sufletul si limbajul care pleaca din piept e international. La final, ne prezinta si portul sasilor. E ok, il stim de 3 zile. Aici toti se imbraca de parca e sarbatoare. Bine, chiar e, sasii s-au intors acasa!

Dupa biserica, mergem la nunta! “Aici nu se fura mireasa!”, imi spune Ben, vazandu-ma ca misun de colo-colo. Cine stie ce si-a imaginat, eu doar poza mancarea, misunam dupa miros! “La voi, erau casatorii aranjate pe vremuri, d-aia se fura biata femeie. La noi nu, credem in IUBIRE” :) Meniul e lejer, dar 100 la suta din curtile de afara. Femeile au luat gainile din sat, le-au jumulit si aranjat ca pe vremuri, nimic pre-fabricat, pre-congelat. Supa de taitei si apoi pui, adica gaina, cu orez in sos de rozinca si mure. Plus, nelipsitul lichiu la desert. Si multa palinca de soc.

Copiii din Sighisoara care danseaza in fiecare joi executa dansuri sasesti. Nu-s cu mult diferite de ale noastre, dar sunt mult mai acrobatice. Fetele se ridica in fel si chip, baietii pocnesc din picioare. Oamenii aplauda frenetic. Am facut si un video, nu e cel mai stralucit, dar m-am luat cu aplauzele si am uitat de telefon.

Ploua tare in Saschiz, cum se mai opreste un pic ies cu Ben sa-mi arate turnul. L-am vazut, dar se pare ca nu m-am uitat la el.

- Vezi alea 4 turnulete de sus? Sunt graitoare pentru sasi. Fiecare inseamna un drept primordial. C-avem voie sa ne alegem parintele, judecatorul, primarul, numeste-l cum vrei. Doi. Ca nu trebuia sa platim taxe. Trei. Ca avem propriile scaune de judecata. Patru. Ca ne judecam intre noi dupa propriile legi. Cinci…
- Nu erau doar patru?
- Da, dar dupa au tot aparut drepturi. C-avem dreptul de-a avea piete. Ceva firesc. Tu vezi ce se cultiva inca aici? Era si normal, avea prea multe bunatati.
- Sase. Ca nu furati mireasa!

Zambeste. Nu e nevoie sa confirme. Iubire e cuvantul zilei la Saschiz. Pentru ea, pentru el, pentru doi. Pentru copii, pentru natura, pentru o viata fresh si sanatoasa. Pentru acum si aici. Pentru ca, desi Saschiz e din Epoca Bronzului, azi, in 2016, totul e despre acum si aici. De-a te bucura de momentul asta. Ah. Si de rosii cu branza. Fug, ca, uiteeee, s-a mai eliberat coada…

Va urma!

Greta Goran, greta@firstcontent.ro
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO