Computerul care va dezlega misterele Universului. Vezi despre ce e vorba

Ultima actualizare: 13-05-2012 20:04
Mira, IBM

Ce ati zice daca ar exista un super-calculator cu ajutorul caruia expertii ar putea produce masini electrice mai bune, ar putea explica schimbarile climatice sau descifra secretele ascunse ale Universului?

Reprezentantii IBM au creat un astfel de super-computer, care va functiona in Statele Unite din 2012.

Calculatorul, denumit Mira, va functiona in laboratorul Argonne National, din SUA, si va fi de doua ori mai rapid decat cel mai performant calculator existent in acest moment.

Daca in fiecare secunda 300 de milioane de oameni ar face un calcul, ar fi nevoie de aproape un an pentru a efectua la fel de multe calcule realizate de Mira tot intr-o secunda.

Modelul celor de la IBM poate rezolva probleme care pana acum au ramas un mister pentru tehnologie. Super-calculatoarele din prezent ar putea rezolva asemenea probleme, insa in doi ani, fata de un interval de timp de doar doua minute necesare viitorului model.

Mira este alcatuit din nu mai putin de 750.000 de procesoare si are o memorie de 750 de terabytes. Pentru inceput, computerul va incerca sa reduca ineficienta energetica in domeniul transporturilor si sa creeze motoare electrice perfomante.

De asemenea, Mira ar putea raspunde la intrebari legate de evolutia Universului si va afectua simulari extrem de complexe.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO