La limita dintre paranormal si tehnologie. Maimute invatate sa miste obiecte cu puterea mintii

Ultima actualizare: 02-10-2012 21:09
brat robotic

O scena demna de filmele science-fiction a devenit realitate. Oamenii de stiinta au reusit sa invete doua maimute sa miste obiecte folosind doar puterea mintii.

Descoperirea ar putea ajuta persoanele paralizate sa duca o viata cat mai normala, afirma specialistii.

Cele doua animale supuse testului au reusit sa ghideze prin puterea mintii miscarile unei maimute virtuale, care trebuia sa faca anumite activitati pe un ecran.

De asemenea, ele au putut simti textura unor obiecte, fara sa le atinga cu adevarat, ci prin intermediul unei maini virtuale ghidate de undele cerebrale.

Miguel Nicolelis, de la Centrul pentru Neuroinginerie din Durham, Carolina de Nord, spune ca in curand pacientii paralizati, care nu se pot misca deloc si nici nu mai au simtul tactil, vor putea merge din nou si vor putea explora mediul inconjurator, folosind un exoschelet robotic, ghidat prin puterea mintii.

Institutia condusa de profesorul Nicolelis vrea sa prezinte public cum poate fi utilizat un asemenea exoschelet, la ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, in 2014.

Intr-un experiment similar, maimutele au folosit brate robotice ghidate de puterea mintii, reusind in final sa decojeasca un fruct.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO