Primarul care face legea cu tancul si carabusul excitat de bere. Cele mai ciudate premii din 2011

toaleta de buzunar

Multi savanti viseaza toata viata sa primesca premiul Nobel, care sa confirme valorea contributiei lor la stiinta sau arta universala. Cu siguranta insa, niciunul din ei nu si-ar dori unul din premiile Nobel.

Aceste premii sunt decernate in Statele Unite pentru cele mai amuzante descoperiri.

Iata o lista a acestor inventii premiate in anul 2011 si publicate de site-ul livescience.com:

Premiul pentru medicina
Premiul a fost oferit unor grupuri de cercetatori care au analizat un an intreg cum afecteaza nevoia de a urina capacitatea de decizie a oamenilor.

Concluzia: cei care nu au nevoie urgenta la baie pot sa gandeasca mai clar, iar cei care trebuie neaparat sa-si faca nevoile nu se mai pot concentra aproape deloc si nu pot indeplini nici macar cerinte foarte simple.

Citește și
Mircea Cartarescu
Mircea Cartarescu, pe lista favoritilor la premiul Nobel pentru literatura, la casele de pariuri
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

 

Premiul pentru biologie
In urma cu 20 de ani, cativa biologi australieni au observant ca masculii carabusi incearca obsesiv sa se imperecheze cu niste sticle de bere aruncate pe marginea drumului.

Multi dintre carabusi isi pierdeau chiar viata, ajungand sa fie devorati de furnici, dar tot nu se indurau sa plece.

In cele din urma, misterul a fost lamurit: femelele de carabus au aceeasi culoare cu sticlele de bere care apartineau unei anumite companii.

Cum regula este ca un carabus sa-si caute cea mai mare femela, este de inteles insistenta cu care multi dintre ei curtau sticlele respective.

 

Premiul pentru psihologie
Acest premiu a fost acordat unui norvegian care a descoperit motivul suprinzator pentru care oamenii suspina.

Nu o fac nici de suparare, nici de usurare, ci pentru ca in momentul respectiv oamenii sunt gata sa renunte si sunt frustrati.

In timpul cercetarii, psihologul a rugat mai multi oameni se completeze un puzzle care era imposibil de rezolvat.

 

Premiul pentru pace
Laureatul este primarul capitalei lituaniene Vilnius, Arturas Zuokas. El a lansat o campanie, in incercare de a-i descuraja pe soferi sa mai parcheze ilegal.

Solutia aleasa de el este insa controversata: primarul s-a filmat in timp ce conducea un tanc pe strazile orasului si strivea pur si simplu o masina parcata ilegal.

Socant sau nu, cert este ca ideea lui a avut rezultatul dorit, iar cazurile de pacare ilegala s-au redus simtitor.

 

Premiul pentru chimie
Un grup de chimisti din Japonia au inventat o alarma destinata sa trezeasca, in caz de incendiu, oamenii care dorm, salvandu-le astfel viata.

Amuzanta este insa solutia aleasa: alarma pulverizeaza un spray care contine wasabi, un condiment foarte picant folosit de obicei la sushi.

Savantii nu au fost suparati de premiul primit, ci au precizat ca vor chiar sa extinda folosirea acestui spray si in alte scopuri, cum ar fi pentru reducerea mirosului neplacut al pantofilor.

 

Premiul pentru siguranta publica
Cercetatorul care a primit acest premiu a realizat un experiment controversat in anul 1960. El a rugat mai multi soferi sa poarta o casca si sa conduca masina cu vizorul coborat, deci sa conduca pactic orbi, iar cand vor simti ca sunt in pericol, sa ridice vizorul.

Monitorizand soferii, savantul a tras “surprinzatoarea” concluzie ca toti conducatorii auto simteau nevoia sa ridice vizorul cu atat mai des cu cat traficul era mai agomerat.

 

Premiul pentru fiziologie
Intrigati de faptul ca in cazul oamenilor cascatul este molipsitor, niste cercetatori din Austria au analizat daca acest lucru este valabil si in cazul testoaselor cu picioare rosii.

Rezultatul? Nu, in cazul acestor testoase cascatul nu este molipsitor. De ce? Se pare ca aceste broscute nu sunt capabile de empatie, asa cum sunt oamenii.

 

Premiul pentru matematica
A fost decernat mai multor “profeti” care preziceau Apocalipsa pe baza unor calcule savante inspirate de Biblie.

Cum toti s-au inselat pana acum si sfarsitul inca nu a venit, organizatorii premiilor Ig Nobel au considerat ca profetii merita totusi rasplatiti.

Acestia au demonstrat ca matematicienii trebuie sa fie mai atenti cand fac diferite calcule atat de importante.

 

Premiul pentru fizica
A fost primit de un grup de fizicieni din Olanda, care au explicat intr-o lucrare stiintifica de ce aruncatorii de disc ametesc, iar aruncatorii de ciocan nu ametesc in timpul competitiei sportive.

 

Premiul pentru literatura
Acest premiu a fost oferit unui scriitor care a publicat o carte despre cum sa te eschivezi atunci cand ai ceva important de facut.

Solutia este sa te ocupi de ceva mai putin important, dar sa lasi impresia ca tot ce faci tu este extrem de important. Simplu, nu?


 
Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Declaratie socanta a unui laureat Nobel:
Declaratie socanta a unui laureat Nobel: "Economia SUA are nevoie de bani cat pentru un razboi"

Paul Krugman, castigator al premiului Nobel pentru economie, a declarat ca America are nevoie de o suma de bani echivalenta cu cea cheltuita in al Doilea Razboi Mondial pentru a-si rezolva problemele economice cu care se confrunta.

Mircea Cartarescu, pe lista favoritilor la premiul Nobel pentru literatura, la casele de pariuri
Mircea Cartarescu, pe lista favoritilor la premiul Nobel pentru literatura, la casele de pariuri

Scriitorul Mircea Cartarescu se numara printre favoritii la premiul Nobel pentru literatura pe 2011, potrivit caselor de pariuri din Marea Britanie, unde cea mai mare cota o are poetul sirian Adonis, potrivit The Guardian.

Laureati ai premiului Nobel pentru economie:Zona Euro va supravietui si va creste mai tare decat SUA
Laureati ai premiului Nobel pentru economie:Zona Euro va supravietui si va creste mai tare decat SUA

Mai multi laureati ai premiului Nobel in economie apreciaza ca zona euro va supravietui crizei datoriilor suverane, dar ca o eventuala scindare ar putea fi provocata mai degraba de Germania decat de Grecia, relateaza Reuters.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.