Prima Apocalipsa, prezisa in anul 431. De cate ori ar fi trebuit sa vina sfarsitul pana acum

Montanus

Se pare ca, mai presus de importanta evenimentului in sine, Apocalipsa a devenit o afacere, o moda, care insa nu a aparut odata cu "profetiile" lui Camping, ci mult mai devreme, in anul 431. Inca din vechime oamenii asteptau sfarsitul acestei planete.

Apocalipsa lui Montanus

Montanus a fost un “eretic” al crestinismului timpuriu care a profetizat ca sfarsitul lumii este aproape. El a pretins ca este intruchiparea Duhului Sfant - persoana a Trinitatii - si a inceput sa predice un al treilea testament, venit in continuarea Noului si Vechiului Testament.

Credintele lui Montanus s-au raspandit cu repeziciune provocand o mare confuzie in cadrul bisericii crestine timpurii, mai ales ca in acea perioada tot ceea ce era legat de Biserica si Dumnezeu era foarte repede asimilat de populatie. Montanus a fost in cele din urma condamnat la moarte la Sinodul Ecumenic de la Efes din anul 431.

Citește și
Ceas, ora 18:00
Ora 6 a sosit, sfarsitul lumii n-a venit. Ce "sanse" mai are Apocalipsa
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Apocalipsa lui Charles Wesley

Charles Wesley, unul dintre cei care a pus bazele Bisericii Metodiste, credea ca lumea isi va gasi sfarsitul in 1794.

In ciuda faptului ca profetia s-a dovedit a fi gresita, fratele lui Charles, pe nume John, a facut si el o “profetie” despre sfarsit. El a prezis ca 1836 va fi anul in care Bestia Mare va veni pe pamant, marcand inceputul Apocalipsei, care se va intinde pe o perioada mai mare de timp.

Apocalipsa Joannei Southcott

Nu doar barbatii au prezis sfarsitul lumii, ci si femeile. Una din ele a fost Joanna Southcott, o practicanta fidela a cultului metodist, care a devenit convinsa de faptul ca are puteri supranaturale si a declarat despre ea ca este intruchiparea femeii despre care se vorbeste in Apocalipsa lui Ioan.  Apocalipsa 12:1-6: “Si s-a aratat un semn mare in ceruri; o femeie invaluita in soare, si luna sub picioarele ei, si pe cap o coroana de douasprezece stele “.

Joanna a pretins ca ea va fi cea care il va naste pe Mantuitorul - declarand ca sfarsitul va veni pe 19 octombrie 1814. Pentru ca "profetia" sa nu s-a implinit, iar lumea nu s-a sfarsit la acea data, Joanna a murit la scurt timp dupa marea ei dezamagire.

Adeptii ei i-au pastrat trupul, in speranta ca va invia. In cele din urma l-au predat autoritatilor atunci cand cadavrul a inceput sa intre in putrefactie.

Apocalipsa lui William Miller

Cunoscuta in istorie ca "Marea dezamagire", Apocalipsa prezisa de William Miller a avut foarte multi adepti. Profetia lui Miller se baza pe cartea lui Daniel (Daniel 8:14).

El considera ca A doua venire a lui Iisus va fi pe 22 octombrie 1844. Desi nimic nu s-a petrecut in acea zi, Miller a continuat sa astepte sfarsitul lumii pana in ziua cand a murit in 1849.

Din miscarea religioasa a lui William Miller a luat nastere Biserica Adventista Ziua a Saptea. Ei cred ca previziunea a fost corecta, insa se referea la un eveniment care a avut loc in cer, nu pe pamant.

Apocalipsa adusa de Cometa Halley

Este pentru prima oara cand in cadrul "previziunilor" cu privire la Apocalipsa a intervenit si "factorul mass-media", care a raspandit cu o rapiditate uimitoare sfarsitul adus de Cometa Halley. 

Chiar daca cometa fusese de multe ori vizibila inainte fara nici un deces raportat, pe 18 mai 1910 a fost considerat a fi o amenintare ce va semana moarte printre oameni, din cauza emanarii de gaze.

Acesta nu mai este un scenariu apocaliptic religios, ci ar putea fi prima data cand stiinta a fost responsabila pentru panica ce s-a instalat din cauza unui scenariu apocaliptic.

Apocalipsa adusa de Martorii lui Iehova

Acest cult fiinta si in anul 1914, si nici ei nu s-au dat in laturi de la profetii cu privire la Apocalipsa. Charles Taze Russell, fondatorul revistei Watch Tower - care mai apare si astazi, a calculat ca Iisus va reveni pe pamant in 1914. Aceasta data a coincis cu data izbucnirii Primului Razboi Mondial, care parea a aduce un plus de veridicitate previziunii sale.

Predictia lor se baza ca si ale altora pe profetii din Cartea lui Daniel. Dupa ce sfarsitul s-a lasat asteptat, acestia au schimbat sensul predictiei si au declarat ca a fost data la care Iisus a inceput sa judece oamenii in ceruri, intr-un mod invizibil. Alti ani in care aceasta secta a prezis sfarsitul lumii sunt: 1914, 1915, 1918, 1920, 1925, 1941, 1975, 1994, etc.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Viata merge mai departe. Pana in octombrie.
Viata merge mai departe. Pana in octombrie. "Atunci chiar va fi sfarsitul"

Aceasta "profetie" este facuta de nimeni altul decat Harold Camping, cel care a isterizat intreaga lume cu afirmatiile sale potrivit carora lumea si-ar gasi sfarsitul pe data de 21 mai.

Ora 6 a sosit, sfarsitul lumii n-a venit. Ce
Ora 6 a sosit, sfarsitul lumii n-a venit. Ce "sanse" mai are Apocalipsa

Este trecut de ora 19 si suntem bine-mersi, ceea ce inseamna ca Harol Campling, pastorul american care dadea ca sigura Apocalipsa pe 21 mai 201, la 6 seara, a mai gresit o predictie.

13 motive pentru care lumea nu se sfarseste pe 21 mai 2011
13 motive pentru care lumea nu se sfarseste pe 21 mai 2011

Poate ca n-ar trebui sa luati in seama data de 21 mai 2011. Chiar daca un predicator american sustine sus si tare ca vine Ziua Judecatii de Apoi, exista si semne care l-ar contrazice.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.