"Acasa" la extraterestri. Pomii sunt negri si exista doi sori

Ultima actualizare: 07-11-2012 10:26
planete

Chiar daca acest peisaj este unul bine cunoscut pentru fanii filmelor SF, oamenii de stiinta par sa fie de acord cu aceste scenarii intalnite in Star Wars.

Pe planetele extraterestre luminate de doi sori, pomii au frunze negre, la aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta care au realizat simulari pe calculator. 

Fotosinteza - procesul prin care plantele transforma energia solara in energie - nu mai are loc daca lumina are o culoare diferita de cea produsa de Soare.

"Daca o planeta ar fi luminata de doi sau mai multi sori, ar exista mai multe surse de lumina, si deci de energie pentru procesul de fotosinteza. Culoarea Soarelui este determinata de temperatura, iar aceasta culoare este cea care duce la inceputul procesului de fotosinteza, astfel in functie de culoarea luminii solare, plantele - pomii, tufisurile, arborii - evolueaza diferit", a declarat Jack O'Malley-James, de la Universitatea St. Andrews din Scotia.

Plantele de pe Terra sunt verzi datorita clorofilei, care reflecta lumina verde, acesta fiind motivul pentru care noi vedem astfel plantele.

Insa, in afara de culoarea neagra, plantele de pe planetele extraterestre ar putea avea si culori din gama rosu-portocaliu, in functie de unda de lumina propagata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO