Un bărbat a fost la un pas de a-și pierde viața, după ce a ieșit din duș. Ce au descoperit medicii

Ultima actualizare: 30-10-2020 10:36
dus
Getty

Un bărbat din Colorado, SUA a fost la un pas de a-și pierde viața, după ce a ieșit din duș.

Potrivit Live Science, acesta dezvoltase o reacție alergică la aerul rece.

Bărbatul, în vârstă de 34 de ani, s-a prăbușit după ce a ieșit din duș, iar familia sa l-a găsit pe podea. Bărbatul se chinuia să respire și pielea îi era acoperită de pete. El s-a confruntat cu o reacție alergică care pune viața în pericol, cunoscută sub numele de șoc anafilactic.

Când au sosit paramedicii, familia sa le-a spus că bărbatul avea antecedente de „alergie la vremea rece”. Anterior, experimentase urticarie ca reacție la frig, dar nu și anafilaxie. Aceste episoade au început după ce s-a mutat din Micronezia, care are un climat tropical, în Colorado, unde se înregistrează temperaturi mai scăzute.

Paramedicii l-au tratat pe bărbat cu epinefrină și oxigen și l-au dus de urgență la spital, unde transpira abundent și prezenta semne ale urticariei pe tot corpul.

Medicii i-au diagnosticat urticarie la frig, o reacție alergică a pielii după expunerea la temperaturi reci, inclusiv aer rece sau apă rece. Oamenii pot dezvolta, de asemenea, simptome după consumul de alimente sau băuturi reci.

Ce este urticaria la frig și cum recunoaștem simptomele
 

Cel mai frecvent simptom este o erupție roșie, mâncărime (urticarie) după expunerea la frig, dar în cazuri mai grave, oamenii pot dezvolta anafilaxie, care poate determina scăderea tensiunii arteriale și îngustarea căilor respiratorii, ceea ce face ca respirația să fie dificilă. Aceste reacții mai severe apar de obicei când întregul corpul este expus la frig, cum ar fi atunci când oamenii înoată în apă rece. În cazul bărbatului, întregul său corp a fost expus la aer rece după ce a ieșit din duș.

Doctorii l-au diagnosticat, după ce i-au făcut un test, care presupune plasarea unui cub de gheață pe piele timp de aproximativ cinci minute. În cazul în care pacientul dezvoltă o umflătură roșie în locul în care s-a aflat cubul de gheață, diagnosticul este de urticarie la frig.

În majoritatea cazurilor, cauza afecțiunii nu este cunoscută, dar uneori poate fi moștenită, ceea ce înseamnă că oamenii au o predispoziție genetică. La alte persoane, urticaria la frig este declanșată de un factor care afectează sistemul imunitar, cum ar fi o infecție virală sau anumite tipuri de cancer.

Reacția alergică are loc deoarece expunerea la frig face ca sistemul imunitar să elibereze substanțe chimice numite histamine, care declanșează un răspuns inflamator.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO