Secretul pentru o friptură fragedă și suculentă. Cum să o pregătești înainte de prepararea termică

friptura de vita
Shutterstock

Dacă îți place friptura și vrei să o gătești la tine acasă, trebuie să știi câteva lucruri de bază înainte de a începe. Dacă urmezi acest truc pentru friptură fragedă vei avea parte de o bucată de carne suculentă de fiecare dată.

Tot ce mai trebuie să faci este să alegi o garnitură la fel de delicioasă alături: sparanghel, broccoli, cartofi trași la tigaie sau orice altceva preferi.

Cum să faci o friptură fragedă și suculentă

Fripturile sunt unele dintre cele mai delicioase mâncăruri pe care le poți savura la un restaurant, iar dacă ai gustat vreodată o friptură pregătită cu măiestrie, știi cât de mult contează ingredientele de calitate și felul de preparare a cărnii.

Când vine vorba de carne, tratamentul și pregătirea adecvată nu sunt doar importante, ci esențiale.

Anumite tăieturi de carne de vită vor fi deja foarte fragede, atât timp cât sunt gătite corespunzător, în timp ce alte tăieturi vor fi aproape neplăcute dacă nu sunt tratate cu tehnicile adecvate.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Unul dintre cei mai importanți factori în pregătirea unui biftec este găsirea temperaturii perfecte pentru acea tăietură specifică de carne de vită.

Pentru cele mai bune tăieturi de carne de vită, restaurantele recomandă o temperatură de gătit medium-rare pentru majoritatea bucăților de carne de vită pentru a obține frăgezimea optimă, deși dacă îți place mai multă sau mai puțină textură, poți să ajustezi nivelul de gătire după preferința ta.

Pentru cei care caută cea mai fragedă experiență posibilă, o friptură rare va fi perfectă și foarte fragedă.

Pe de altă parte, dacă vrei o friptură cu puțină mai multă textură, poți opta să îl gătești la o temperatură mai mare. Gustul fripturii va fi modificat pe măsură ce se gătește, deci asigură-te că găsești echilibrul perfect între gust și textură.

Pentru a face o friptură fragedă și suculentă, alege o friptură adecvată. Optează pentru tăieturi de carne mai grase și marmorate, precum antricotul sau mușchiul de vită, deoarece acestea vor fi mai fragede și vor avea o textură suculentă.

Lasă friptura să atingă temperatura camerei. Scoate friptura din frigider cu aproximativ 30 de minute înainte de gătire pentru a permite cărnii să se apropie de temperatura camerei. Acest lucru ajută la gătirea uniformă a fripturii.

Masează carnea cu sare, piper. Lasă carnea să se odihnească timp de cel puțin 15-20 de minute înainte de gătire pentru a se impregna aromele.

Încălzește o tigaie de fontă la foc mare și prăjește rapid friptura pe toate părțile cât să faci o față timp de câteva minute pentru a bloca sucul în interior și a crea o crustă exterioară fragedă și gustoasă.

Redu focul și continuă să gătești friptura la o temperatură mai mică, permițând cărnii să se coacă uniform și să rămână suculentă.

Pentru o friptură mai fragedă, evită să o gătești prea mult și menține o monitorizare atentă a temperaturii. Pune un cub de unt în tigaie și adaugă o crenguță de cimbrișor sau rozmarin. Când untul se topește, ia cu o lingură și stropește friptura pe toată suprafața ei timp de 30-60 de secunde.

După ce friptura este gătită, scoate-o tigaie pe un tocător și las-o să se odihnească timp de 5-10 minute. Aceasta permite sucului să se redistribuie uniform în carne și să se stabilizeze, rezultând o friptură fragedă și suculentă în fiecare mușcătură.

Taie friptura în fâșii frumoase și servește-o alături de garnitura preferată.

Truc: Cum pregătești carnea înainte

Anumite tăieturi de carne de vită, precum cea din partea abdominală a carcasei, sunt formate din fibre musculare care au fost folosite intens de vacă.

Acest nivel ridicat de conținut muscular face ca tăieturile de carne de vită să fie extrem de slabe, dar poate face, de asemenea, ca fripturile să fie puțin tari dacă nu sunt tratate bine.

Atunci când avem de-a face cu tăieturi de carne de vită potențial tari, folosim adesea marinade cu niveluri mai ridicate de acizi, precum sucul de lămâie, oțetul sau laptele bătut.

Aceste marinade vor ajuta la descompunerea fibrelor musculare pentru a le face mai ușor de gătit și fragede. Ai fi uimit de ceea ce pot face câteva ore de stat la marinat pentru frăgezimea fripturii tale.

Toți știm că sarea este unul dintre cele mai comune condimente în bucătărie, dar sarea poate face mult mai mult decât să adauge doar gust alimentelor tale.

Prin adăugarea de sare pe carne, vei ajuta la extragerea umidității din carne, îmbogățind astfel gustul fripturii tale și frăgăzind-o în proces.

Sarea va acționa ca o marinadă naturală și poate fi adăugată cu până la 24 de ore înainte de gătire, conferind arome profunde și frăgezime oricărei tăieturi de carne de vită.

Așadar, trucul pentru o friptură fragedă este să sărezi carnea și să o marinezi înainte de a o găti, fie pe tigaie, fie pe grătar sau în cuptor.

Cele mai delicioase moduri de a găti carnea

Dacă ești un fan al fripturilor, probabil că ai o metodă preferată de gătire preferată. Întreabă orice iubitor de friptură și vei primi un răspuns diferit.

Pentru unii, aroma fumului care vine odată cu grătarul este tot ce visează. Pentru alții, gustul și textura untului de la rib-eye-ul prăjit în tigaie sunt perfecțiunea fripturii.

Cel mai ușor mod de a găti o friptură este pe grătar, metoda clasică pentru gătitul cărnurilor de orice fel.

Deși grătarul nu este la fel de precis ca sous-vide-ul, duce la cele mai bune și mai pure gusturi ale fripturilor dintre metodele care nu folosesc sous-vide.

Aceasta se datorează faptului că grătarul folosește grăsimile și sucurile naturale ale fripturii pentru aromă.

Dar grătarul nu duce doar la o friptură cu gust fantastic, este și simplu plăcut. Nimic nu se compară cu o seară de vară cu o băutură rece și un grătar cu cărbuni în flăcări: există un motiv pentru care grătarul din curte este un element de bază în multe curți.

Locul doi merge la gătitul sous-vide. Sous-vide-ul implică sigilarea în vid a fripturii, gătirea acesteia timp de cel puțin o oră în apă controlată termic, apoi terminarea cu o prăjire.

Chiar dacă această metodă sună ciudat, duce la cele mai uniform și mai bine gătite fripturi.

Ceea ce afectează într-adevăr sous-vide-ul este lipsa experienței de gătit. În afara celor două minute de prăjire la sfârșit, nimeni nu are experiența gătitului cu sous-vide, dacă nu este bucătar de profesie.

Pe locul trei se află prăjirea și coacerea. Această metodă implică preîncălzirea atât a cuptorului cât și a unei tigăi din fontă la peste 260°C. Când atât tigaia cât și cuptorul sunt foarte fierbinți, pui o friptură unsă cu ulei sau unt în tigaie, o rumenești pe ambele părți, apoi o bagi în cuptor pentru a termina gătitul.

Prin prăjirea inițială, apoi terminarea la cuptor, dai un gust senzațional cărnii. Această metodă, totuși, este mai puțin precisă decât grătarul sau sous-vide-ul, unde poți aduce o friptură mai mult sau mai puțin precis la temperatură, și poate duce la supra-gătire.

De asemenea, folosește ulei/unt pentru prăjire, ceea ce înseamnă că suculența fripturii tale nu este 100% gust de carne.

Pentru cei care iubesc gustul untului sau al uleiului vegetal, prăjirea fripturii în tigaie produce adesea cel mai bun gust. În acest caz, este o chestiune de preferință personală, deoarece mai mulți iubitori de friptură preferă suculența fripturii să provină din interiorul acesteia.

Cel mai mare dezavantaj al prăjirii în tigaie, totuși, este că tigăile rețin căldura.

În timp ce este ușor să transferi o friptură de la o parte mai fierbinte a grătarului la alta, cu prăjirea în tigaie, trecerea de la prăjire la încălzire este un proces mai puțin precis, deoarece tigaia ta are nevoie de timp să se răcească, făcând mai ușor să supra-gătești friptura.

Pe ultimul loc se află friptura la cuptor. Friptura la cuptor- în special acasă - poate fi o modalitate nesigură de a-ți găti friptura.

Este dificil să verifici temperatura și poți ușor să te alegi cu o carne „talpă”. Dacă vrei carne la cuptor, alege porc și combină carnea cu legume și ceva sos.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră
Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră

Când Stamatis Moraitis avea 66 de ani, medicii i-au spus că mai are de trăit între șase și nouă luni. O decizie pe care a luat-o i-a schimbat viața.

Floriile 2024: Mesaje și urări pentru sărbătoriții din această zi
Floriile 2024: Mesaje și urări pentru sărbătoriții din această zi

Cu o săptămână înainte de Sărbătorile Pascale, în fiecare an, este sărbătorită Duminica Floriilor, marcând retrăirea momentului când Iisus Hristos a intrat în Cetatea Ierusalimului.

De ce se mănâncă pește de sărbătoarea Floriilor. Ce spune tradiția
De ce se mănâncă pește de sărbătoarea Floriilor. Ce spune tradiția

Cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor, piețele și păstrăvările au fost pline de oameni. Este a doua dezlegare la pește în postul Paștelui.  

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.